Deputatul Ciuhodaru, propulsat de imprejurari in Ministerul Sanatatii

Subtitlu

marți, 10 ianuarie 2012, 22:00
5 MIN
 Deputatul Ciuhodaru, propulsat de imprejurari in Ministerul Sanatatii
O imagine relevanta de acum un an, pe 24 ianuarie: Ciuhodaru ii incuraja pe cei care il huiduiau pe Basescu. Acum, acelasi Basescu il propulseaza in Minister

Deputatul Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgenta la Spitalul „Sf. Spiridon" Iasi, a fost numit ieri consilier onorific in Ministerul Sanatatii. Aceasta numire vine tocmai in ziua in care dr. Raed Arafat, cel care a infiintat SMURD in Romania, si-a dat demisia din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. Demisia lui Arafat a fost cauzata de divergentele pe care le-a avut acesta cu presedintele Traian Basescu pe marginea prevederilor din noua lege a sanatatii care se refera la reformarea sistemului de medicina de urgenta.

"Este o onoare pentru medicina ieseana"

In aceeasi zi in care parintele SMURD si-a dat demisia din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, in functia de consilier onorific in aceeasi institutie a fost numit medicul si deputatul iesean Tudor Ciuhodaru. De altfel, dr. Ciuhodaru a si spus inainte de a intra la Ministerul Sanatatii ca este "un admirator" al lui Raed Arafat.

Sentimentul nu este totusi reciproc. "Am vazut cine a fost numit consilier, asa ca ma astept la foarte multe lucruri. Nu stiu ce se va intimpla acum, mai ales ca din cauza lui (n.r. – dr. Ciuhodaru) a fost distrus SMURD-ul din Iasi. Sint sigur ca se va spune ca pina acum nu s-a facut nimic bine", a declarat dr. Arafat.

De cealalta parte, noul consilier onorific spune ca este dispus sa lucreze cu Arafat si ca asteapta un raspuns din partea acestuia. "Este o onoare pentru medicina ieseana si pentru Spitalul de Urgente «Sf. Ioan» (n.r., spitalul a intrat in structura Spitalului «Sf. Spiridon» din ianuarie 2011) numirea ca si consilier onorific. Aici am posibilitatea de a face lucruri bune, urmeaza o serie de intilniri cu specialisti din sanatate, cu asociatii ale pacientilor, incercam un dialog constructiv. Eu imi doresc o asistenta medicala de urgenta gratuita pentru pacient. Dupa 20 de ani avem un sistem sanitar in colaps si din cauza celor care l-au condus. Din aceasta pozitie pe care o am, vreau sa fac sistemul sa functioneze", a declarat dr. Ciuhodaru.

In acelasi timp, deputatul-medic-consilier onorific spune ca nu are nimic impotriva SMURD. "Eu sint un sustinator al sistemului de urgenta in care la fiecare pacient ajunge o ambulanta cu medic si asistent medical", a mai spus noul consilier onorific.

"S-a remarcat prin etnobotanicii si betivii pe care ii popularizeaza"

De cealalta parte, medicii de urgenta ieseni regreta plecarea lui Arafat din functia de subsecretar de stat, fiind de parere ca sistemul medical de urgenta trebuie sustinut in forma in care este el acum. "Il cunosc pe dr. Arafat din 1994 si impreuna am construit sistemul de urgenta, de la studii, oameni, pina la structuri si legi. Dr. Arafat este o personalitate de valoare internationala in domeniul medicinei de urgenta si poate avea influenta in sistemul medical si fara sa detina o functie publica, asa cum a facut-o si pe vremea cind era un simplu medic", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD.

In ceea ce priveste noua functie a deputatului Ciuhodaru, reprezentantii institutiilor medicale nu prea stiu ce inseamna. "Nu cunosc ce inseamna aceasta functie de consilier onorific, dar nu trebuie sa ne mai mire nimic. Demisia lui Raed Arafat este un lucru regretabil, indiferent de eventualele divergente pe care le-am avut de-a lungul timpului. Trebuie sa recunosc ca Arafat a avut un proiect in care a pus suflet, a creat un sistem de urgenta integrat. Oricum, mi se pare ca o dezbatere a unei legi pe principii conflictuale nu este benefica", a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

De altfel, nici dr. Ciuhodaru nu a putut sa explice foarte clar ce atributii va avea in noua functie. In acelasi timp, Astarastoae a apreciat ca numirea lui Ciuhodaru este inoportuna. "A compara activitatea lui Arafat cu cea a lui Ciuhodaru e imposibil de facut. In cazul lui Arafat, rezultatele sint vizibile, si numai un rauvoitor nu vede progresul pe care l-a facut medicina de urgenta in ultimii ani datorita lui. Cit priveste activitatea lui Ciuhodaru, nu-i mult de spus. S-a remarcat prin faptul ca a vrut sa distruga Institutul Regional de Oncologie de la Iasi si prin etnobotanicii si betivii pe care ii popularizeaza pe sticla televizorului. In afara de mici mizerii, aceasta numire nu va afecta cu nimic medicina ieseana", a mai spus prof.dr. Astarastoae.

"El doar da sfaturi, mai face tumbe"

De altfel, chiar partenerii de coalitie ai dr. Ciuhodaru, acesta fiind membru UNPR, nu-si pun prea multe sperante in noua functie a acestuia. "Consilier onorific e un fel de Alice in tara minunilor; e greu sa spun ce inseamna aceasta functie. Eu nu cred ca este in regula ca un parlamentar sa fie consilier al unui ministru numit. Nu vad de ce ar fi o solutie pentru sistemul sanitar ca dr. Ciuhodaru sa fie consilier onorific. Ca parlamentar, el are o putere mult mai mare decit ca si consilier. Oricum, un consilier onorific nu are posibilitatea de a lua decizii, el doar da sfaturi, mai face tumbe. Eu cred ca dr. Ciuhodaru poate face mai mult de atit si ca prieten ii recomand sa se axeze pe proiecte importante. Lumea vrea lucruri serioase de la noi, iar reforma sanatatii o inteleg putini, dar toti vor sa o aplice", a precizat Petru Movila, deputat PDL. Dezbaterea pe proiectul legii sanatatii care trebuia sa aiba loc la sfirsitul acestei saptamini la Iasi a fost aminata pentru saptamina viitoare tocmai din cauza acestor schimbari in Ministerul Sanatatii.

––

Si seful DSP Iasi, propus spre avansare in Ministerul Sanatatii

Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica, este "in carti" pentru functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii (MS). Unul dintre sustinatorii sai este deputatul PDL Petru Movila, care spune ca Vasile Cepoi are mari sanse sa fie numit in aceasta functie. "Incepind cu 2004, ca vicepresedinte si membru al Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, am promovat si sustinut profesionistii ieseni pentru a ocupa functii in cadrul ministerului. Din 2005, cu sustinerea mea si a colegilor din PD, Vasile Cepoi a devenit presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, iar apoi secretar de stat in cadrul MS. S-a dovedit a fi o propunere foarte inspirata. Vasile Cepoi e unul dintre cei mai buni specialisti in domeniul sistemului de sanatate publica pe care ii are Iasul. Iasul poate veni cu o oferta serioasa pentru aceasta functie. Cred ca Vasile Cepoi are sanse maxime sa o ocupe", a declarat Petru Movila. Acesta a adaugat ca noul secretar de stat al MS, post ramas liber in urma demisiei lui Raed Arafat, va fi numit in cursul acestei saptamini.

Comentarii