Descoperiri soc in farfurie

marți, 12 februarie 2008, 22:29
6 MIN
 Descoperiri soc in farfurie

Ei dau vina in general pe mincarea proasta si nesanatoasa, majoritatea romanilor neavind nici cea mai vaga notiune privind alimentatia sanatoasa.  Unii au plecat de la medicul de familie, la care s-au dus foarte increzatori, direct la urgente, aflind ca au boli ce-i pot ucide si in citeva ore. Jumatate din cei 35.000 de ieseni care si-au facut deja analizele sint suspecti de diverse boli n 32% prezinta risc de diabet, 7% – de boli cardiovasculare, 2% – cancer de col. 

 

Alimentatia proasta si stresul trimit din ce in ce mai multi oameni in spital. Cele mai intilnite afectiuni printre ieseni, diabetul si bolile cardiovasculare, sint determinate in principal de acesti doi factori. In primul sfert de an in care se desfasoara Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei au fost evaluate peste 35.000 de persoane de catre medicii de familie ieseni.

Aproape jumatate dintre acestea au probleme de sanatate. 32% prezinta risc de diabet, 7% au risc de a dezvolta o boala cardiovasculara, 2% – risc de cancer de col uterin si cite 1% pentru cancer de sin si cancer colorectal. Intrebati care e explicatia pentru aceste rezultate, medicii concluzioneaza: mincam foarte prost, sintem prea saraci si prea stresati si din aceasta cauza ne imbolnavim.

"Daca nu-si facea analizele, putea chiar sa moara"

Primul loc in "clasament" este ocupat de diabet. La sfirsitul anului 2007 la Iasi erau inregistrati oficial peste 20.000 de pacienti cu aceasta boala. 95% dintre acestia sufera de diabet zaharat de tip II, restul de 5% fiind incadrati la diabet mai grav, de tip I, insulino-dependent. Realitatea ar fi si mai grava, pentru ca, din spusele medicilor, nu exista o simptomatologie deosebita care sa-l ingrijoreze pe pacient si sa-l determine sa mearga la medic.

Astfel, in urma PNESSP apar zilnic noi cazuri de diabet la oameni care nu se asteptau la asa ceva. "Pacientii nu-si dau seama ca sufera de diabet. Este socant sa vezi cum vin zilnic la cabinet noi cazuri. Am avut pacienti cu glicemie 400, cind normal este sub 120. Trebuie tras un semnal de alarma, pentru ca totul pleaca de la alimentatie si saracie", a declarat dr. Michaela Diaconu-Sotropa, medic la Clinica de Diabet si Boli de Nutritie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon".

Medicii spun ca sint deja depasiti de situatie si ca numarul de bolnavi a crescut ingrijorator de mult. Practic, fata de 2006, numarul celor inregistrati cu diabet s-a dublat. Principala cauza a aparitiei diabetului o constituie alimentatia proasta. "Predispozitie pentru boala avem toti, dar declansarea ei depinde de multi factori. La noi se maninca prost pentru ca lumea e saraca", a adaugat dr. Diaconu-Sotropa.

Medicii au ajuns la concluzia ca iesenii maninca alimente grase pentru ca acestea aduc mai multa energie intr-un timp mai scurt decit alte alimente. "In cazul diabetului este nevoie de un regim alimentar mai strict. Am avut pacienti care au refuzat sa ia insulina pentru ca asta i-ar fi obligat la respectarea unei anumite diete pe care nu si-o puteau permite", a mai spus dr. Diaconu-Sotropa.

De asemenea, pacientii nu vin la medic decit in stadii avansate de boala, iar virsta de debut a bolii este din ce in ce mai mica. Astfel, cea mai mare parte dintre bolnavii de diabet au virste pina in 55 de ani, iar media este de 40 de ani.

Un tinar de 36 de ani a descoperit in urma analizelor din cadrul PNESSP valori mult peste normal: colesterolul era 300, trigliceridele erau 1.296, de zece ori mau mult decit normalul, si glicemia – 230. Tinarul nu-si facuse niciodata analize medicale, se stia sanatos si nu avusese nici un simptom. De asemenea, nu mai avusese cazuri de diabet in familie. "Daca nu-si facea analizele sa descopere aceasta problema, putea chiar sa moara. Nu exista simptome mari la diabet, dar ultima manifestare este atacul cerebral si ajungi sa te miri cum de ai facut asa ceva", spune dr. Diaconu-Sotropa.

Medicii sint de parere ca pacientilor le lipseste educatia medicala, oamenii nu vin la medic din comoditate sau din frica si nici nu stiu sa-si conserve sanatatea.

80% din pacientii clinicilor Medicale de la "Sf. Spiridon" sufera de inima

Pe locul II in topul bolilor de care sufera iesenii se afla afectiunile cardiovasculare. La PNESSP, 7% dintre participanti prezinta riscul de a dezvolta o astfel de boala. Ca si la diabet, medicii nu pot spune cu certitudine o cifra a bolnavilor din cauza neinregistrarii multora dintre ei. Si in cazul acestor afectiuni exista factori de risc care determina aparitia bolii si desfasurarea ei ulterioara. Factorii nemodificabili se refera la virsta, sex sau incarcatura genetica.

Astfel, exista boli care se mostenesc genetic (cum este cardiomiopatia, o afectiune a muschiului inimii), iar conform specialistilor riscul de a face o boala de inima este mai mare la barbati decit la femei. Pe de alta parte, exista factori modificabili care tin de fiecare persoana in parte. Aici se incadreaza fumatul, dieta zilnica si stresul. "Este o constientizare redusa a riscului de boala in conditiile unui stil de viata nesanatos. Tine de educatia fiecaruia, pentru ca stilul e viata se educa. La noi se maninca nesanatos, cu multe grasimi, si se consuma alcool in exces", a declarat prof.dr. Catalina Arsenescu-Georgescu, sefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare.

Foarte multi pacienti cu afectiuni cardiovasculare sint internati si la Spitalul "Sf. Spiridon". Astfel, din cei peste 8.600 de pacienti care au trecut prin Clinicile Medicale I, II si III, 80% au avut probleme cardiovasculare. "Nu avem statistici care sa ne spuna citi bolnavi de inima exista in judet, din pacate. Multi pacienti se duc in ambulatorii sau la cabinete private. De asemenea, ei pot fi internati in spital si cu alte afectiuni, pe linga cele cardiovasculare", a declarat dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD.

Categoria cancere

Cancerul de col uterin face sute de victime in fiecare an. Peste doua sute de femei descopera anual, in Romania, ca sufera de aceasta afectiune. Conform ultimelor statistici efectuate in Romania in 2004, tara noastra se afla pe primul loc in Europa ca mortalitate din cauza acestei boli si pe locul II ca incidenta a afectiunii in rindul femeilor.

"In 2004, la nivel national, se inregistrasera 597 de cazuri noi si 266 de decese, insa eu sint convins ca aceste cifre nu sint reale. Numarul celor afectate este cu mult mai mare, dar noi inca nu avem un registru oncologic care sa tina astfel de evidente. Singurele solutii sint preventia si vaccinarea", a declarat conf.dr. Mircea Onofriescu, director de dezvoltare-cercetare la Maternitatea "Cuza Voda".

La Iasi, in clinicile de ginecologie si de chirurgie, sint operate saptaminal aproximativ 10-15 femei cu cancer de col, majoritatea in stadii tirzii ale bolii, cind sansele de vindecare sint practic inexistente. "Fiecare femeie ar trebui sa isi faca anual testul Papanicolau", crede conf.dr. Onofriescu.

Stresul, un factor important de imbolnavire

Pe linga alimentatia saraca, stresul este cel care determina aparitia a nenumarate boli, inclusiv a diabetului sau bolilor cardiovasculare. Conform specialistilor, stresul serveste la restabilirea echilibrului interior dereglat de solicitarile exterioare. "Exista un sindrom general de adaptare, reactia individului pentru a se adapta la factorii de stres, care evolueaza in trei faze", a declarat dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru.

In prima faza organismul este expus unor stimulari importante si reactioneaza printr-un soc: inima bate mai repede, tonusul muscular se diminueaza, tensiunea arteriala scade. In aceasta faza corpul se apara si se adapteaza, revenind la normal. Specialistii numesc aceasta faza reactie de alarma.

Urmeaza o perioada de rezistenta caracterizata printr-o tensiune permanenta. Ultima faza este cea de epuizare, in care organismul nu mai are mijloace de adaptare. "Boala poate interveni in fiecare dintre faze, in functie de intensitatea factorilor de stres si de capacitatea de adaptare a subiectului. De exemplu, un soc (faza de alarma) poate determina tulburari digestive sau dureri de cap. Daca factorul de stres este mai important (anuntul unui deces, un accident de circulatie traumatizant), poate surveni decompensarea unei boli mai grave, cum este diabetul sau ulcerul", a adaugat dr. Crumpei.

Ce putem face? Sfaturile specilistilor sint simple, dar pentru multi greu de urmat: o viata sanatoasa, fara alcool si tutun, cit mai putine grasimi in mincare si cit mai multa miscare fizica.

Comentarii