Deszapezirea la Iasi, dublu cit in Finlanda

sâmbătă, 11 februarie 2012, 00:43
6 MIN
 Deszapezirea la Iasi, dublu cit in Finlanda
Astfel de imagini sint la ordinea zilei pe soselele din Finlanda, si asta chiar si timp de cinci luni pe an

Zapada a luat prin surprindere si in acest an autoritatile iesene. Cu toate acestea, factura platita de ieseni pentru deszapezire nu va fi mai mica decit anii trecuti, ci chiar mai mare. In acest an, deszapezirea drumurilor din judet este estimata la circa 12 milioane de lei. Anul acesta, Directia Judeteana de Administrare a Drumurilor si Podurilor a estimat cheltuielile legate de deszapezire la 4,2 milioane de lei, Primaria la 3 milioane de lei, restul reprezentind costurile legate de deszapezirea drumurilor nationale. In plus, autoritatile locale par sa creada ca iernile noastre sint la fel de aprige ca cele din tarile nordice. Astfel, pentru deszapezirea unui kilometru de drum judetean s-a estimat la Iasi un cost de aproape 1.000 de euro. Avind insa in vedere ca o treime din aceste drumuri sint de pamint, costul real per kilometru urca astfel la peste 1.300 de euro. Un pret de doar 1.000 de euro este inregistrat in Laponia, din Finlanda, iar in regiunea Norr, din Suedia, se plateste pentru deszapezirea unui kilometru de sosea 1.400 de euro. Totodata, in Islanda, deszapezirea unui kilometru de drum costa 1.200 de euro. De altfel, ieri, Mihai Capra, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, a declarat ca exista diferente „socante" intre costurile deszapezirii comunicate de autoritatile locale. Acesta nu a comunicat cifre, dar a exemplificat spunind ca intr-una din situatii costurile deszapezirii in urma ultimelor ninsori ajunge la echivalentul costului intretinerii drumurilor pe toata perioada anului.

Doua drumuri spre Bivolari, ambele blocate

In ciuda acestor sume mari cheltuite la Iasi, de-a lungul celor citeva zile in care a nins, mai multe sute de familii din judet au ramas izolate. Poate cele mai mari probleme din judet au fost in comuna Bivolari. Timp de citeva zile, accesul atit pe drumul national DN 24C, cit si pe DJ 282D, a fost fie restrictionat, fie imposibil. „Pe DN s-a rezolvat problema marti sau miercuri. Recent am mai avut probleme doar cu DJ 282D Bivolari – Sipote, au fost blocaje pina in satul Traian. Am facut solicitare la Drumuri Judetene timp de patru zile. Cei de acolo mi-au spus ca au venit din alte zone si ca au avut ca prioritate eliberarea centrelor de comuna. Joi a venit freza, care dupa citeva ore s-a defectat. Oricum, ma bucur ca am deszapezit. Mai avem probleme la un drum comunal, catre Tabara Noua", a declarat Liviu Teodorescu, primarul comunei Bivolari. Acesta a adaugat ca in Traian locuiesc aproximativ 40 de familii. In comuna Gropnita, patru sute de familii au fost izolate din cauza nametilor. Satele Saveni si Singeri au avut cel mai mult de suferit, primul fiind legat de drumul judetean DJ 282. Comunele Madirjac si Romanesti au fost si ele mereu blocate, viscolul puternic facind inutila de multe ori activitatea de deszapezire.

In replica, Radu Judele, directorul Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor (DJADP), sustine ca de multe ori primarii au sunat pentru a deszapezi drumuri comunale. „Ei au probleme din cauza ca nu reusesc sa intervina pe drumurile comunale. Oamenii nu inteleg ca noi nu avem in administrare astfel de drumuri. Intervenim pe ele doar daca ne solicita Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Am avut si apeluri false. Un primar ne-a spus sa intervenim pentru a salva o gravida, dar dupa ce am finalizat de deszapezit am constatat ca nu era nici o urgenta", a declarat Radu Judele.

Mai scump la Iasi decit in judete de munte

Conform oficialilor DJADP, totalul costurilor estimate in ceea ce priveste deszapezirea pe drumurile judetene se va ridica in acest sezon la aproximativ un milion de euro, adica exact cit a fost si valoarea licitata. „Anul trecut, licitatia pentru deszapezire a fost de circa 900.000 de euro. Anul acesta este de 1 milion de euro. Cresterea a fost din cauza ca am adaugat in caietul de sarcini ca firmele sa aiba cinci utilaje in plus si a fost si cresterea data de rata inflatiei. Pina acum nu am facut plati decit partial din luna decembrie. Daca nu va mai ninge foarte mult, cred ca ne vom incadra in suma de un milion de euro", a mai declarat Radu Judele. Licitatia pentru deszapezirea drumurilor judetene a fost cistigata de Asocierea Eky Sam SRL Tirgu Frumos, Ted Construct SRL Iasi, Enviro Construct SRL Iasi si Bitunova Romania SRL Bucuresti.

Firmele care efectueaza deszapezirea in judetul Iasi au avut de intretinut in timpul sezonului rece reteaua de 1.047 de kilometri de drumuri judetene. Acest lucru inseamna ca, in medie, pentru deszapezirea unui kilometru de drum judetean, costurile sint de peste 4.000 de lei, adica aproximativ 900 de euro. O treime din drumurile judetene sint insa din pamint, pe ele intervenindu-se doar in caz de maxima urgenta. Practic, interventiile se fac in mod obisnuit doar pe cei aproximativ 700 km de drumuri judetene asfaltate sau pietruite, ceea ce ridica pretul mediu al deszapezirii la 5.700 de lei/km, adica aproximativ 1.300 euro/km. Pretul este mai mare fata de alte judete din tara. Astfel, in Arad pretul pentru deszapezirea unui kilometru de drum judetean este estimat la 2.430 de lei, in Harghita si in Caras-Severin la 2.800 de lei, in Bistrita-Nasaud la 3.650 de lei, iar in Cluj la 3.860 de lei. Seful DJADP Iasi sustine ca fiecare judet are particularitatile sale si ca o posibila solutie pentru scaderea pretului la deszapezire ar fi realizarea unei licitatii multianuale.

Factura la drumurile nationale creste ca aluatul

Contractele pentru deszapezirea drumurilor nationale din judet, dar si din regiune, au fost incheiate in noiembrie 2008, pe o durata de patru ani. Licitatia, care a fost cistigata de UMB Spedition SRL, firma omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, prevede si intretinerea drumurilor pe perioada de vara. Reteaua de drumuri administrata de Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Iasi are o lungime de 336 kilometri. „Noi platim numai pe zile muncite efectiv. Perioada de iarna poate incepe pe 1 decembrie, de exemplu, dar daca nu sint conditii de iarna, nu dam ordin de incepere si zilele respective nu se platesc. De asemenea, plata pe ziua muncita nu este influentata de numarul de interventii. Indiferent de cite ori se intervine, platim aceeasi suma. DRDP Iasi are cele mai mari economii din tara", a declarat Danut Pila, directorul DRDP Iasi.

Doar pentru deszapezirea celor 336 de kilometri de drumuri nationale din judet, anul trecut s-a platit 4,12 milioane de lei, estimarile pentru aceasta iarna fiind circa 4,5 milioane lei. „Contractul initial a avut o valoare de circa 13 milioane de lei, numai pentru judetul Iasi. In fiecare an a fost actualizat cu rata inflatiei, la care s-au adaugat si cei 5%, cu cit a crescut TVA. Anul acesta s-a ajuns la o suma de circa 18 milioane de lei, in total pentru deszapezire si pentru intretinerea curenta a drumurilor in timpul verii. Din suma asta s-a platit numai 43%. S-au facut economii mari. Pe judetele Botosani si Vaslui s-a platit numai 22-23% din sumele licitate. Din cauza ca au aparut noi normative tehnice si a contractului care are conditii foarte dure, UMB a decis de comun acord cu noi sa rezilieze contractul. Se va face o noua licitatie numai pe doi ani, din cauza ca apar des modificari de preturi si de legislatie", a mai declarat Danut Pila. Conform datelor furnizate de reprezentantii DRDP Iasi, pretul deszapezirii unui kilometru de drum national este de 12.260 de lei. Adica de circa 2.850 de euro, o suma dubla fata de cit se cheltuieste, in medie, in tari din nordul Europei, ca Islanda, Norvegia sau Islanda, tari in care iernile sint grele nu numai o luna, maxim doua, precum la Iasi, ci circa 5 luni de zile.

Comentarii