Dexia: Rata mai mare ca venitul

Subtitlu

vineri, 10 februarie 2012, 12:06
3 MIN
 Dexia: Rata mai mare ca venitul

Municipalitatea va incepe din aceasta luna sa plateasca rate la cele doua serii de obligatiuni. Pina acum, de la bugetul local s-au achitat doar dobinzi pentru obligatiunile de 200 milioane lei. Efortul bugetar va fi unul imens, daca se compara cu veniturile inregistrate la bugetul in prima luna a anului. Astfel, ratele si dobinzile celor doua serii de obligatiuni ajung la 6,5 milioane lei. In schimb, in prima luna a anului, la cele mai importante categorii de impozite locale s-au incasat doar 5,5 milioane lei.

Pina acum am avut perioada de gratie

In ultimii trei ani si jumatate, municipalitatea a achitat deja peste 42 milioane de lei ca dobinzi la cele 200 milioane lei imprumutate in 2007. Creditul Dexia a fost inlocuit cu doua emisiuni de obligatiuni de valori egale. Pina acum, municipalitatea a avut o perioada de gratie, dar din luna februarie trebuie achitata si o parte din valoarea obligatiunilor. „Pina acum s-au achitat doar dobinzi la aceste doua emisiuni de obligatiuni. Pentru prima serie, emisa pe data de 25 septembrie 2008, s-au achitat pina acum dobinzi si comisioane de 31,2 milioane lei. Pentru a doua serie de obligatiuni, emisa in mai 2010, s-au platit pina acum 11 milioane lei", a declarat Victorel Lupu, directorul economic al Primariei. Astfel, pentru prima serie de obligatiuni in luna februarie se vor achita dobinzi si rate in valoare de 3,21 milioane lei. Pentru a doua serie de obligatiuni va trebui sa se plateasca de la bugetul local 3,24 milioane lei. Prin comparatie, in luna ianuarie a acestui an la capitolele de impozit pe cladiri, pe terenuri si pe mijloace de transport s-au incasat doar 5,5 milioane lei. Suma include atit contributiile persoanelor fizice, cit si cele ale persoanelor juridice. Practic, toate impozitele platite de ieseni la aceste capitole in ianuarie nu sint suficiente pentru a achita ratele din februarie de la obligatiuni.

Primaria plateste zece imprumuturi

Urmatoarele plati pentru obligatiunile municipale vor fi realizate in luna mai. De la bugetul local vor fi distribuite fonduri catre cei care au achizitionat obligatiunile din trei in trei luni, pina in luna noiembrie 2028. Fondurile din creditul Dexia au fost utilizate de Primarie in special pentru modernizarea strazilor. Aproximativ jumatate din cele 200 milioane lei au ajuns in peste 120 de artere din Iasi. Alte fonduri au fost utilizate pentru construirea de locuinte sociale, pentru achizitia unor imobile, pentru informatizarea Primariei, pentru investitii in sinele de tramvai sau montarea de pavele pe trotuare.

Vom putea face fata?

In total, avem de platit 5,7 milioane de lei pe luna, pentru 10 credite n asta in timp ce incasarile au fost, cel putin luna trecuta, de doar 5,5 milioane de lei

Municipalitatea ieseana are in prezent zece contracte care afecteaza bugetul local. O parte din aceste contracte reprezinta doar garantii acordate pentru credite ale RATP sau CET. Situatia financiara dificila a celor doua unitati face insa ca platile sa fie realizate in mare parte tot de la bugetul local. Contractele pentru modernizarea iluminatului public, creditul BERD contractat pentru RATP, creditul BERD garantat pentru CET, cele doua emisiuni de obligatiuni municipale de la Dexia, contractul pentru achizitia in leasing a autobuzelor MAZ, creditul contractat pentru plata furnizorilor de carbune ai CET, contractul pentru dobinzile acestui credit si imprumutul contractat de la BRD pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene, toate acestea afecteaza intr-un grad mai mare sau mai mic bugetul local. Astfel, in bugetul pentru 2012 este alocata o suma totala de aproape 68 milioane de lei pentru plata dobinzilor si ratelor rezultate din cele zece contracte enumerate mai sus. Practiv, aceasta inseamna un efort lunar mediu de 5,7 milioane de lei. Va avea Primaria bani sa plateasca aceste angajamente, in conditiile in care, cum am vazut, incasarile totale din taxe si impozite in luna ianuarie au fost de doar 5,5 milioane de lei? O intrebare la care e greu de dat acum un raspuns.

Comentarii