Dezastru de toamna la „bac”: Din cei 2700 de absolventi, doar 513 au promovat

Subtitlu

luni, 05 septembrie 2011, 12:03
5 MIN
 Dezastru de toamna la „bac”: Din cei 2700 de absolventi, doar 513 au promovat

18,84% dintre candidatii ieseni care au sustinut bacalaureatul in sesiunea august – septembrie l-au promovat, adica 513 din cei peste 2700 prezenti la una, doua sau toate cele trei probe scrise.

"Procentul nu este atit de relevant intrucit majoritatea covirsitoare a candidatilor sint din promotiile anterioare, asa cum in vara majoritatea covirsitoare a fost din seria curenta. In fiecare sesiune de toamna, cei mai multi candidati sint din rindul celor care nu au promovat in anii trecuti. Trebuie mentionat faptul ca din cei 3.270 de candidati inscrisi au absentat 1.463, cumulat la cele trei probe scrise ma refer", a precizat Sabina Manea, purtatorul de cuvint al ISJ.

Fata de aceeasi sesiune de bacalaureat de anul trecut, promovabilitatea este acum mai mare cu 2,7 procente. In sesiunea trecuta de toamna, inainte de contestatii, promovabilitatea in cele 10 centre de examinare din judet era de 16,14%. Este insa semnificativ mai mica fata de cea inregistrata in vara, si anume 43,08%.

Cea mai mare medie obtinuta in aceasta sesiune este 8.25, la colegiile "Asachi" si Economic Administrativ.

Zero promovabilitate s-a inregistrat la Grupul Scolar "D. Madgeron" (43 prezenti), la Grupul Scolar Agricol din Holboca (9 prezenti), Colegiul "Richard Wurmbrand" (4 prezenti). De asemenea la Colegiul National, singurul candidat care s-a prezentat in sesiunea de toamna, din cei doi inscrisi, nu a  luat media de trecere.

De la 0 la 3 promovati

La centrul de examen Grup Scolar "CFR", 56 de candidati din cei 225 prezenti au reusit sa promoveze. Procentul de promovabilitate strict pentru Grupul Scolar "CFR" este insa de aproximativ 15%. "De la noi s-au prezentat 88, iar peste 20 au absentat, cei mai multi plecind cu familiile in Italia la scurt timp dupa ce s-au inscris in a doua sesiune de examen. La romana, 80 dintre elevi au luat nota de trecere, iar la matematica 25, prin urmare cele mai mari probleme au fost la ultima proba. Sincer, ma asteptam la un procent de promovabilitate mult mai mare, de peste 50%, pentru ca toata vara am facut cu ei pregatire, profesorii nu au avut concediu. E adevarat insa ca din 100 si ceva au venit constant la pregatire cam 10. Totodata, nu se poate recupera intr-o luna-doua ceea ce ei au pierdut pe parcursul anilor de liceu. In noul an scolar va trebui sa remediem situatia absenteismului. De asemenea, familiile ar trebui sa fie mai implicate in pregatirea copiilor", a precizat Mihaela Poroch, directoarea Grupului Scolar "CFR".

Cea mai mare medie cu care s-a promovat bacalaureatul la acest centru de examinare este 8,25, cu 9,50 la romana, 5,90 la matematica si 9,35 la geografie.

La centrul de examinare "CFR" au fost arondati si candidatii din Vladeni. "Din cei 12 citi s-au prezentat, au promovat 3. Ar mai fi putut lua o eleva, care s-a pregatit pentru proba de matematica, dar a absentat din cauza unei probleme familiale. E o bucurie mai retinuta pentru ca sint numai 3, dar e ceva fata de ce a fost in vara (0% promovabilitate, n.r.). Noi am zis ca vor promova acum intre 3 si 5 din cei 32 inscrisi, prin urmare am atins minimum din ceea ce prognozasem", a explicat directorul Vasile Tataru.
Din celelalte trei unitati scolare cu zero promovabilitate la sesiunea din vara, numai doua, Grupul Scolar Tehnic din Tg. Frumos, respectiv, Liceul privat "D. Murgu", au avut cate un candidat promovat. 

Bucuria mediocrilor

La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leondia" au promovat 32 de candidati, din aproape 244 prezenti. Cei mai multi au trecut cu 6. Altii au ratat promovarea la citeva sutimi. "Picat cu 5,86, sa nu-ti dai un pumn in cap?", s-a plins un candidat. "Varu’miu a picat cu 5,95, dar cu siguranta va veni sa depuna contestatie", a explicat un tinar.

Alti candidati, desi nu aveau motive, pareau multumiti de rezultatele obtinute. "Am luat 5,45 la romana. Ce nota mare pentru cit am invatat! La matematica am luat 4, ceea ce nu e rau, la biologie am luat nota foarte mica. La anul cred ca o sa dau la chimie, ma c.. in ea de biologie", a spus o candidata.

In opinia altor absolventi, cinciul merita sarbatorit. "Am luat la toate 5, mi-a iesit media 5 in capat. Eu cred ca am evoluat. Daca acum am luat 5 si n-am invatat nica’, nica’, n-oi putea la anul, in puii mei, sa invat ca sa iau 8? Dar vin iar in sesiunea de toamna, pentru ca e mai usor. Lasa, ca oricum diseara bem!", ii explica la telefon unei amice o candidata de la "Radu Cernatescu".

La acest centru de examen au promovat 44 din aproximativ 295 de absolventi prezenti, cea mai mare medie fiind 8,00, cu 7,30 la romana, 6,70 la matematica si 10 la geografie. La centrul de examen Colegiul Tehnic "I.C. Stefanescu" au obtinut media de promovare 35 din cei 258 de candidati prezenti. Cei mai multi au trecut cu medii de 6, fiind considerati "fericiti". "6,43, super! Esti boier, esti cel mai smecher!", l-a felicitat o candidata pe colegul sau.

"Te primeste si fara bac"

Sasele la bacalaureat a devenit un motiv de mindire si un prilej de bauta si pentru candidatii mai in virsta. "Am luat 6,10, sint baiat destept. Am citit cu doua zile inainte si am luat. Trebuie sa mergi la munca in Italia, ca sa imi platesti facultatea. Ajung acusi acasa, normal ca fac cinste", se lauda la telefon un candidat de la seral care sustinuse examenul la Colegiul Tehnic "M. Sturdza". Aici, din cei 206 candidati prezenti, au promovat 18, cea mai mare medie fiind 7,28. La „M. Sturdza" s-au mai prezentat absolventii de la Grupurile Scolare "I. Holban" si "M. Kogalniceanu" din Miroslava.

In curtea colegiului, absolventele care nu promovasera discutau despre faptul ca nu ramasesera fara optiuni. "La Apollonia, facultatea privata cu sediul in Pacurari, te primeste si fara diploma de bacalaureat, pe specializarile contabilitate si agent bancar. Dar trebuie sa aduci diploma intr-un an de zile", explica o candidata.

Sint si unitati scolare in care promovabilitatea de la aceasta sesiune e mai mare decit in vara. "La noi, – si ma refer strict la elevii colegiului nostru -, au promovat 19%, fata de 15% cit au promovat in vara. Din cei 190 de candidati prezenti, din seria curenta si promotiile anterioare, 37 au obtinut cel putin media 6. Sint si vreo 20 care au luat nota de trecere la toate probele, dar carora nu le-a iesit media 6. Procentul de promovabilitate de acum ne arata ca elevii au inceput sa constientizeze ca trebuie sa se pregateasca", a precizat Anda Tanasa, directoarea Colegiului Tehnic "Gh. Asachi".

In alte unitati din judet rata de promovabilitate este de peste 40%. "Din ce stiu eu, in aceasta sesiune au promovat 22 din 50 de elevi, iar 3 sau 4 au avut medii apropiate de 6. E bine, dar cred ca trebuie mai multa munca de ambele parti, elevi si profesori", a mentionat Aurel Neicu, directorul Liceului "St. cel Mare" din Hirlau.

Absolventii de aici au dat probele la centrul de examen Liceul "I. Neculce" din Tirgu Frumos. Notele de 1,00 nu au lipsit nici in aceasta sesiune, in fiecare centru fiind cel putin 10 candidati evaluati numai cu punctul din oficiu.

Comentarii