Din martie expira contractele de leasing. Ies MAZ-urile la pensie in 2012?

marți, 07 februarie 2012, 13:21
4 MIN
 Din martie expira contractele de leasing. Ies MAZ-urile la pensie in 2012?

Municipalitatea va scapa in acest an de plata unor rate. In prima jumatate a anului se va incheia contractul de peste zece milioane euro semnat pentru achizitia autobuzele MAZ. Sefii Primariei vorbesc deja de noi achizitii de mijloace de transport in comun. Municipalitatea are insa in derulare alte noua contracte de imprumut care trebuie onorate. In bugetul local din acest an a fost prinsa o suma de 64 milioane lei, adica aproximativ 15 milioane euro, pentru plata creditelor. "Ziarul de Iasi" va prezinta astazi situatia tuturor creditelor contractate sau garantate de bugetul local.

MAZ-urile au sase ani

Autobuzele MAZ au implinit sase ani de cind circula pe strazile din municipiu. Pina la data de 31 decembrie, s-a achitat pentru cele 50 de autobuze o suma totala de aproape 10,3 milioane euro, din care aproape 2,9 milioane euro reprezinta dobinzi si 546.000 euro reprezinta comisioane. "Anul acesta se termina contractul pentru autobuzele MAZ. In martie cred ca se termina de platit primele zece autobuze. Pina in luna iunie si celelalte 40 de autobuze vor fi achizitionate. Au fost livrate la Iasi pe loturi", a declarat Maricel Gherca, directorul RATP. Mijloacele de transport au fost cumparate de regia de transport in anul 2005. Contractul a fost garantat cu fonduri de la bugetul local. De altfel, mare parte din plati au fost asigurate de la buget, regia de transport neavind suficienti bani pentru plata ratelor. Licitatia cistigata de firma Ager Leasing SA a fost contestata de alti participanti la procedura, dar si de multe persoane din administratia publica locala. In cazul in care se decide achizitionarea unor noi mijloace de transport in acest an, se va apela probabil la noi contracte de leasing.

Alte credite

Municipalitatea are insa si alte credite. Sint de achitat inca ani buni investitiile realizate la retelele de iluminat public. Contractul semnat cu Flash Lighting are o valoare de peste zece milioane de euro, din care s-a achitat pina acum o suma de 5,6 milioane de lei. Diferenta de bani va trebui platita in urmatorii cinci ani. Alte 12,1 milioane de euro reprezinta contractul semnat de municipalitate cu firma Luxten Lighting. Aceasta societate a modernizat si intretine iluminatul public din jumatate de oras. Tot Luxten a montat si inslatatia de nocturna de pe stadionul Emil Alexandrescu. Din acest contract s-a platit pina acum aproape 7,7 milioane de euro. Ambele contracte pentru iluminatul public au fost semnate in 2005 si au o durata de 140 de luni. In 2006, Primaria a contractat un nou credit. De data aceasta, beneficiarul a fost RATP. Fondurile de 15 milioane euro imprumutate de la BERD au fost utilizate pentru modernizarea liniilor de tramvai din Iasi. Acest contract are o durata de 150 de luni, din care primele 35 de luni au fost de gratie, in care s-au achitat doar dobinzi. Pina la data de 31 decembrie au fost achitate catre BERD 2,7 milioane euro din finantarea rambursabila, peste un milion de euro dobinzi si aproape 350.000 euro comisioane. Creditul Dexia de 200 milioane lei va incepe sa isi arate efectele complete asupra bugetului local in acest an. Pina acum s-au achitat doar dobinzi atit la credit, cit si la cele doua emisiuni de obligatiuni municipale de cite 100 milioane lei fiecare. Din luna februarie insa, Primaria va incepe sa achite si rate din suma de rambursat. Iesenii vor plati rate la aceste obligatiuni municipale pina la sfirsitul anului 2028. Din 2007 si pina acum, creditul Dexia a adus costuri de 42,25 milioane lei, doar din dobinzi si comisioane.

Povara CET

Primaria va avea probleme si in ceea ce priveste creditele contractate sau garantate pentru SC CET SA. Societatea se afla intr-o situatie fara iesire din punct de vedere financiar. Astfel ca bugetul local va trebui sa suporte plata ratelor si la creditul contractat in 2007 de la BERD. Imprumutul a fost format din 15,7 milioane de euro si 14,6 milioane lei. Contractul este valabil inca o perioada de cinci ani. Pina la sfirsitul anului trecut s-a achitat in contul acestui contract o suma de peste 10,6 milioane lei si aproape 6,2 milioane euro. Sumele contin dobinzi, comisioane, dar si plati facute din partea rambursabila. Alte doua contracte care afecteaza bugetul local sint legate tot de CET. Municipalitatea a contractat un credit de 7,9 milioane de euro pentru plata datoriile CET avute catre furnizorii de combustibil. Pina acum s-au achitat aproape patru milioane de euro din acest credit. Conform contractului, alte rate egale de cite aproape doua milioane de euro urmeaza sa fie achitate la sfirsitul anului 2013 si la sfirsitul anului 2014. La acest credit s-au achitat pina acum dobinzi de 935.000 euro, dintr-o valoare maxima estimata la 3,5 milioane euro. Ultimul credit contractat de Primarie este cel care trebuie utilizat doar la implementarea proiectelor europene. Valoarea imprumutului este de aproape 30 milioane euro. Contractul a fost semnat anul trecut si are o durata de 240 de luni, din care 36 de luni sint de gratie. Pina acum, acest credit a adus costuri de aproximativ 2.100 euro.

Comentarii