Din zeghe in limuzina

Subtitlu

marți, 07 noiembrie 2006, 23:20
6 MIN
 Din zeghe in limuzina

Regula spune ca majoritatea celor care ies din puscarie revin dupa gratii, mai devreme sau mai tirziu. Sau, chiar daca nu revin, ramin pe viata neintegrati in societate. Exista insa si exceptii, care nu fac decit sa confirme regula. Una dintre acestea este ieseanul Giani Gogol, fost campion la box. De pe culmile succesului a ajuns insa direct in puscarie: a fost condamnat in 1998 la 3 ani de inchisoare, la Curtea de Apel Iasi. Acum, Giani Gogol s-a reabilitat. Vicecampion mondial la tineret, campion al Romaniei la juniori, campion balcanic la juniori, sint doar citeva dintre titlurile obtinute de marele sportiv. Insa, in 1998, totul s-a naruit: a fost arestat impreuna cu alti indivizi pentru jafuri comise cu violenta. „Este o rusine pentru mine ceea ce s-a intimplat. Iar rusinea asta am vrut sa se uite”, spune el. Acum are o afacere in comert, are propriul sau club sportiv, conduce o masina Audi si este decis ca, prin elevii sai, sa redevina un nume in boxul national si chiar mondial. Si mai vrea ca, de acuma, despre el sa se scrie numai de bine. Cititi in rindurile ce urmeaza una din putinele povesti cu happy end oferite de puscariasii romani.
Cirdasie cu Cordunenii
Nu multi dintre ieseni isi mai amintesc de Giani Gogol. Totusi, cei care fac apel la memorie iti vor spune ca a fost un mare boxer. Cu toate acestea, la un moment dat, Giani Gogol a pus manusile in cui si a fost impiedicat sa-si continue activitatea. A ajuns sa fie incarcerat impreuna cu alti sportivi pentru tilharie si violare de domiciliu. Potrivit anchetatorilor, in luna septembrie a anului 1994, Giani Gogol, Costel Corduneanu, Ioan Pandeli, Calin Stefan si Corneliu Ignat ar fi jefuit doua familii de romani cazate in hotelul Nowi Gdynia dintr-un oras polonez. Acuzatiile care planau asupra sportivilor erau foarte grave. Anchetatorii au sustinut ca membrii bandei s-au constituit dupa modelul gruparilor de racheti din fosta URSS. Ei atacau inarmati cu un intreg arsenal de arme albe: sabii Ninja, cutite, bastoane metalice, nunceacuri, aparate cu soc electric, etc. De fapt, versiunea sportivului este alta. Giani Gogol tranzita Polonia pentru a ajunge in Germania, unde trebuia sa obtina un contract la un club. „Nimeni nu a fost interesat de ce s-a intimplat atunci. Care a fost povestea de fapt si care erau cele doua familii de romani. Nu a fost vorba de sabii sau cutite, insa s-a distrus o camera de hotel. A fost vorba doar de un joc de pocker si pus si simplu nu s-au inteles intre ei. Am intrat la mijloc si sint bagat in oala cu toti“, spune cu tristete Giani Gogol, care a fost arestat patru ani mai tirziu pentru acuzatii, in 1998. Cele doua familii de romani au fost „cantitate neglijabila“ in dosarul facut de procurori. Anchetatorii nu au investigat si cu ce se ocupau familiile Moloman si Valodea in Polonia, ci si-au concentrat atentia doar asupra sportivilor. Initial s-a sustinut ca sportivii ar fi luat 12.000 de marci de la cele doua familii de romani, iar 1.000 de marci i-au fost inminate lui Giani Gogol. Mai mult, sportivul precizeaza ca el nu a luat cele o mie de marci.
Perioada detentiei i s-a sters din minte
Cu toate acestea, patru ani mai tirziu, pe cind se indrepta la o competitie in Italia, Gogol a fost retinut la vama. „Plecam mereu la competitii, dar niciodata nu m-a oprit nimeni si nici nu m-a chemat nimeni sa dau macar o declaratie“, rememoreaza sportivul. Cam in aceeasi perioada, sportivul si-a intemeiat o familie: s-a casatorit, si in 1998 s-a nascut fiul sau. A urmat procesul, iar sportivul a fost condamnat in prima instanta la 1 an si 8 luni. Insa, judecatorii Curtii de Apel au considerat ca nu este destul si i-au dat trei ani de inchisoare. In cele din urma, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat sentinta finala: 1 an si 8 luni de inchisoare. Despre perioada de detentie, Giani Gogol nu vrea sa vorbeasca. Cu capul plecat, acesta spune ca este o perioada pe care prefera sa o uite. „E o rusine si rusinea respectiva vreau sa se uite. Timp de 12 ani mi-am vazut de treaba mea. Acum am clubul meu de box, am afacerea mea“, mentioneaza sportivul. El afirma ca vrea sa uite prin ce a trecut si cum s-a scurs perioada de detentie. Acum se pare ca totul ii merge bine. Este proprietar al unei frumoase masini scumpe, marca Audi, al unui apartament spatios, al unui bar in chiar centrul orasului si al unui promitator club de box care ii poarta numele. Pare sa fi uitat de mult prin ce a trecut.
Spera ca elevii lui sa fie viitori campioni la box
Asociatia Sportiva „Sport Club Giani Gogol“ este clubul de box pe care fostul sportiv incearca sa il puna pe picioare. De la Clubul Sportiv Municipal (CSM) si de la Primarie Gogol a primit o mina de ajutor ca sa isi infiinteze clubul. A primit o sala in Tatarasi pe care trebuie sa o amenajeze. „Sint inca la inceput si sper sa ma pun repede pe picioare. Momentan, sala nu este amenajata inca, dar cit de curind o voi utila“, a declarat sportivul. Intre timp insa, are doua ore de curs in sala clubului CSM. In fiecare dupa-amiaza, intre 17 si 19, se ocupa de copii, iar antrenorul Giani Gogol viseaza sa ii calce pe urme si sa devina toti campioni. In sala cu aparate vechi, copiii invata sa boxeze si sint multumiti de maestrul lor. Nu conteaza prea mult ca sacii sint vechi sau manusile sint prea mari, ci doar faptul ca reusesc sa invete cite ceva de la fostul vicecampion mondial. „Eu l-am cunoscut pe Giani Gogol ca sportiv al Clubului Sportiv Municipal, apoi a avut si un post de antrenor la noi. Noi sprijinim fostii sportivi, mai ales ca el a fost un sportiv cuminte. Insa viata l-a dus in diverse cercuri. Speram ca acest club infiintat de el sa mearga din ce in ce mai bine. Ii acordam tot sprijinul si speram sa reuseasca“, a declarat Adrian Poiana, director al Clubului Sportiv Municipal. Giani Gogol da si el din cap afirmativ. E decis sa scoata din sala sa macar un campion.
„A avut noroc, pentru ca nu era un nimeni cind a intrat in Penitenciar“
Cu toate ca o perioada cazierul i-a fost patat, Giani Gogol a reusit sa se reabiliteze. Insa nu foarte multe persoane care au fost dupa gratii se bucura de acest privilegiu. „Depinde numai de ei, de temperament, de anturaj, de cit tin legatura cu familia pentru a reusi sa se reabiliteze“, spune Marius Vulpe, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi. „Cind le dai drumul pe poarta, nu stii ce se mai intimpla cu ei. Giani Gogol a avut noroc, deoarece nu era un nimeni nici inainte de a intra in Penitenciar. El este un caz fericit, insa sint unii care s-au adaptat sistemului din inchisoare si le este greu sa se intoarca in libertate“, a completat directorul Vulpe. Atit psihologii cit si psihiatrii considera ca un om care a stat dupa gratii trebuie sa fie ajutat de persoanele din jur pentru a se reintegra in societate. „Sansele lui de reabilitare depind de multi factori: lungimea detentiei, gradul de pregatire, familia pe care o are afara sau care i-a mai ramas dupa detentie etc. Prin inchisoare au fost si oameni de afaceri care, odata intorsi, au o serie de relatii si pot reincepe activitatea. De asemenea, un alt caz este al lui Tuluc, condamnat la inchisoare inca de la 14 ani. Toata adolescenta si-a petrecut-o practic in Penitenciar. Astfel, el va avea nevoie de o perioada mai lunga si de sprijin pentru se a reabilita. Intre cele doua extreme sint si altii pe care ar trebui ca familia, prietenii, dar si statul sa ii ajute. Statul ar trebui sa faca tot felul de programe sociale pentru a-i sustine“, si-a exprimat parerea Gabriel Crumpei, medic psihiatru in cadrul Policlinicii nr 1.

Comentarii