Directorii ameninta ca se inchid maternitatile

joi, 20 mai 2010, 12:30
5 MIN
 Directorii ameninta ca se inchid maternitatile

Sinteti insarcinate si va pregatiti sa mergeti la maternitate? Ei bine, viitoarelor mamici, medicii va avertizeaza: veniti de acasa cu o geanta plina cu materiale sanitare. Solutii perfuzabile, gen ser fiziologic, truse perfuzabile, unele calmante injectabile si care sa nu afecteze procesul de alaptare, manusi, seringi, creme si solutii pentru toaleta. Toate acestea va sint necesare pentru a putea naste in conditii normale. Totalul: aproximativ 200 de lei, spun doctorii, la care se adauga trusoul bebelusului: pampersi, haine, ser, creme si altele. De ce trebuie sa va procurati dumneavoastra ceea ce ar trebui sa va ofere spitalul? Nu mai sint bani de material si medicamente. Medicii sustin ca au ajuns in stadiul de a cumpara din bani proprii materialele sanitare necesare, intrucit fondurile decontate de Casa sint la jumatate fata de cit este necesar. In ritmul acesta, in maximum trei saptamini ar putea ajunge sa refuze pina si urgentele. „In conditiile astea cred ca mai prudent este sa inchidem. Nu vad absolut nici o iesire din situatia in care ne aflam", a declarat dr. Maricica Pavaleanu, managerul Maternitatii „Elena Doamna". Daca cei de la „Elena Doamna" spera sa mai reziste trei saptamini, la Maternitatea Cuza Voda nu mai exista nici optimism. „Nu pot face prognoze pe termen lung. Stiu doar ca traim de pe o zi pe alta", sustine dr. Vicuta Todosiciuc, managerul unitatii. In timp ce maternitatile se dau de ceasul mortii ca sa isi trateze in continuare pacientii, Casa de Asigurari are cu totul o alta problema. „Cele doua spitale sufera de pe urma managementului prost din anii trecuti. Iar unul dintre ele vad ca si in prezent, daca a ajuns sa anunte presa ca nu mai are bani", a precizat dr. Iulian Serban, seful Casei de Asigurari, cu privire la Maternitatea „Elena Doamna".

"Medicina de secolul XIX"

"Transmitem populatiei ca sintem in impas. In luna aprilie am cheltuit aproape 900.000 de lei si ni s-au decontat de catre Casa 436.000 de lei, plus o datorie mai veche din luna precedenta, de 149.000 de lei. Asta inseamna ca noi am primit jumatate din bani, ceea ce nu ne ajunge nici pentru salarii si utilitati, nu mai vorbim de materiale sanitare si medicamente. Eu personal nu mi-am imaginat vreodata ca o sa ajungem aici, am crezut ca sint reprezentanti ai sistemului care isi fac niste previziuni. Acum, ca manager, trebuie sa aleg ce fac: amin sau nu pacientele? Eu mai am stocuri care imi ajung, cu indulgenta, trei saptamini, luate si acestea din bunavointa medicilor. Decit sa ajung in situatia de a refuza urgentele, mai bine inchid poarta si spitalul", a precizat dr. Maricica Pavaleanu, managerul Maternitatii "Elena Doamna". Doctorii sustin ca au ajuns in situatia de a le explica viitoarelor mamici, cele care nu reprezinta inca o urgenta, ca trebuie sa isi cumpere materialele necesare si medicamentele. "Ne punem o serie de probleme care in nici un sistem normal nu ar trebui sa existe. Fluxurile financiare ar trebui sa functioneze, nu sa aducem bani de acasa. Urgenta nu o poti amina, ajungem la non-sensuri si la medicina de secolul al XIX-lea. Sint discutii penibile pe care trebuie sa le purtam, in timp ce o persoana din Minister se intreba zilele trecute de ce e nevoie de doua maternitati in Iasi. Este judetul cu cea mai mare natalitate si centru regional. Este aberant!", a spus dr. Vlad Gheorghita, directorul medical al unitatii. Doctorii spun ca, in cazul in care nu vor primi fonduri suplimentare de la Casa, maternitatea s-ar putea inchide. "Ar fi o mare greseala sa se ajunga la o singura maternitate, pentru ca aglomeratia mare presupune si un risc de infectii crescut. Stim foarte bine cum a fost atunci cind s-a inchis Maternitatea «Parhon». Si daca mai intra si «Cuza Voda» in reparatii in curind, ne intrebam unde vor mai naste femeile?", a adaugat dr. Pavaleanu.

"Avem doar strictul necesar pentru maximum doua saptamini"

Si reprezentantii Maternitatii "Cuza Voda" spun ca au terminat rezervele de medicamente si ca momentan mai pot trata doar urgentele. "Pina pe 15 am avut rezerve, iar de atunci nu au fost cazuri foarte grave, asa incit pina acum am rezistat. Medicamentele din farmacie asigura necesarul pentru urgente. Incercam sa reducem interventiile chirurgicale pentru ca acolo este consumul mare, la cezariene, de exemplu. Dar sintem intr-un blocaj pentru ca nu am semnat un contract cu Casa inca, si primim banii lunar. Iar fara un contract, nu poti nici sa inchei un alt contract cu o firma de aprovizionare. Avem noroc deocamdata ca, desi ne-a expirat contractul cu Casa, mai avem inca firme care ne aduc medicamente si ne pasuiesc. Pe luna aprilie, de exemplu, am cheltuit cu pacientii 3 milioane de lei, din care Casa ne-a decontat 2,1 milioane. Banii acestia aproape ca nu ajung pentru salarii, reprezinta 75% din buget, cind numai salariile sint 78%", a declarat dr. Vicuta Todosiciuc, managerul Maternitatii "Cuza Voda". Doctorii spun ca au incercat sa diminueze salariile sau sa renunte la tichetele de masa pentru a le putea ajuta pe paciente, dar nu au o baza legala in acest sens. „Am lasat la latitudinea sefilor de sectii sa vina cu propuneri. In ceea ce priveste salarizarea, am vrut sa diminuam sporurile, dar nu avem cum sa facem legal acest lucru. Iar tichete de masa nici nu mai putem lua fara un contract, asa ca nu stiu sincer ce va fi. Nu ne putem permite sa refuzam pacientele, pentru ca centrul neonatal de terapie intensiva este regional si e unic. Nici nu putem da vina pe cineva, pentru ca nici cei de la Casa nu au bani. Situatia este aceeasi in toata tara. Stiu doar ca traim de pe o zi pe alta. Si daca vom ramine efectiv fara fonduri, vom cumpara tot din banii nostri", a adaugat dr. Todosiciuc. Directorul medical al unitatii sustine ca Maternitatea mai rezista in acest fel doar doua saptamini. "Stocuri de medicamente nu avem. Avem doar strictul necesar si acesta ne va ajunge pentru maximum doua saptamini", a precizat dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternitatii „Cuza Voda".

Seful Casei de Asigurari da vina pe managementul prost

Desi Iasul ar putea ramine in maximum trei saptamini fara maternitati, reprezentantii Casei Judetene de Asigurari au cu totul o alta problema. "Sint fonduri suficiente pentru luna asta incit sa le acopere toate cheltuielile. «Elena Doamna» sufera de pe urma unui management dezastruos din anii trecuti si are probleme deosebite, intr-adevar. Deocamdata se descurca asa in suferinta si trebuie sa o faca in continuare, pentru ca luna aceasta nu va primi alte fonduri. Exista o lege si trebuie sa o respectam. Am dat toti banii pe care i-am avut, bani strinsi din ceea ce s-a colectat. Nu s-a colectat indeajuns, nu am dat indeajuns. Mai mult de atit nu pot interveni in situatia spitalelor, care de altfel este una generala. Si situatia de la «Cuza Voda» este o consecinta a unui management prost din trecut. Dar vad ca la una dintre ele („Elena Doamna"-n.r.) continua si in prezent sa fie la fel, daca a ajuns sa spuna presei ca nu mai are fonduri. Mergem toti la presa si ce rezolvam?", a declarat dr. Iulian Serban, directorul CJAS.

 

Comentarii