Dispar martorii intr-un dosar de 4 milioane de euro

Subtitlu

vineri, 21 ianuarie 2011, 00:25
4 MIN
 Dispar martorii intr-un dosar de 4 milioane de euro

Martorii din "Dosarul Mafiei" parca au intrat in pamint. Patru dintre martorii din lucrarile acestui dosar, in care Ovidiu Sarca-Brad, Ionut Sarca-Brad, Emanuela Tascu, Lucian Cartas, Paul Eugeniu Radulescu si Tiberiu Francisc Cristodorescu au fost acuzati de comiterea unor infractiuni de coruptie, sint de negasit pentru judecatori. Magistratii au emis mai multe adrese catre inspectoratele de jandarmerie din Iasi si Bucuresti, pentru aducerea celor patru in fata instantei, insa oamenii legii au ridicat din umeri, spunind ca nu i-au putut gasi.

Clujeanul Ioan Ovidiu Sarca-Brad este acuzat de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat

Adresele existente la cauza intitulata generic de presa "Dosarul Mafiei" demonstreaza ca judecatorii au incercat de nenumarate ori pina acum sa audieze martorii din lucrari. Jandarmii din Bucuresti au precizat intr-o adresa trimisa la instanta pe 9 septembrie 2010 ca martorul Cristian Gramada refuza sa se prezinte la Tribunalul Iasi. "A fost contactat telefonic, insa a declarat ca se afla in municipiul Rovinari, judetul Gorj, pentru o licitatie, si nu stie cind va reveni in Bucuresti. Acesta refuza sa spuna unde locuieste de doi ani si refuza sa se intilneasca cu jandarmii, pentru a-si motiva in scris absenta", au precizat reprezentantii Jandarmeriei intr-o adresa trimisa la instanta. Acestia au adaugat ca martorul nu a fost gasit la adresa din Bucuresti.

Conform jandarmilor, un alt martor din dosar, Marian Bulumac, si-a vindut apartamentul inca din luna februarie 2008 si nu mai locuieste acolo, dar nici nu figureaza ca fiind mutat de la adresa respectiva in baza de date a Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP). In ceea ce priveste un alt martor din lucrari, Mircea Ungureanu, acesta nu poate fi gasit la adresa din Iasi pe care o are trecuta in actul de identitate. Potrivit oamenilor legii, barbatul a fost cautat la acea adresa, insa femeia care locuieste acolo le-a spus ca l-a ajutat doar sa-si faca buletinul si ca este plecat in Italia inca din luna februarie 2006.

Oamenii legii au mentionat ca o alta martora din dosar, Ramona Croitoru, este plecata din Romania. In afara de lipsa martorilor, judecatorii s-au confruntat de citeva ori cu cereri de aminare din partea unora dintre inculpati, a avocatilor sau chiar a expertului contabil. In septembrie 2010, instanta a decis amendarea cu 500 de lei a expertului contabil, din cauza absentei acestuia din sala de judecata. La termenul din 6 decembrie 2010, trei avocati si un inculpat, Ioan Ovidiu Sarca-Brad, au solicitat aminarea, deoarece nu se pot prezenta in instanta. Totodata, la termenul de pe 3 februarie, avocatul familiei Sarca-Brad a precizat ca trebuie sa fie prezent la o alta cauza, ce se judeca la Bucuresti, precum si ca nu poate fi substituit, motiv pentru care procesul s-a aminat pina pe 14 februarie.

"Noi ne judecam de 10 ori pina acum, daca se putea"

Avocatii celor acuzati in cadrul acestui dosar sustin ca nu incearca sa traga de timp si ca aminarile dispuse de instanta de judecata sint normale, date fiind conditiile. "Nu cred ca se amina din cauza absentei unor martori. Declaratiile date de ei in faza de urmarire penala exista la dosar si pot fi luate sau nu in considerare de instanta. In ultima perioada, dosarul s-a tot aminat din cauza a trei expertize, care au fost solicitate si care au avut rezultate favorabile inculpatilor, respectiv tehnica, grafologica si contabila. In plus, reprezentantii DNA au contestat rezultatele expertizelor. Noi ne judecam de 10 ori pina acum, daca se putea. Dar dosarul este unul complex", a declarat ieri avocatul Ionel Nechita, cel care ii reprezinta in fata judecatorilor pe Ionut si Ioan Ovidiu Sarca-Brad.

De asemenea, avocatul Bogdan Luca, cel care il apara pe Paul Eugeniu Radulescu, a precizat ca toate cererile de aminare a cauzei au fost intemeiate. "Din punctul meu de vedere, aminarile au legatura si cu faptul ca unii martori nu au putut fi gasiti, pentru ca s-a solicitat si audierea lor. Insa, in ultima perioada, s-a dispus aminarea din cauza efectuarii unor expertize si a formularii unor obiectiuni la rezultatele acestora. Probabil ca, la urmatorul termen sau peste doua termene de judecata, dosarul se va judeca", a mentionat Bogdan Luca.

Afacerea Tascochim

Inculpatii au fost trimisi in judecata la finele lunii mai 2007. Atunci, procurorii anticoruptie i-au acuzat pe ieseanul Tiberiu Francisc Cristodorescu si pe clujeanul Ioan Ovidiu Sarca-Brad de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat. De asemenea, Ionut Sarca-Brad a fost acuzat de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani. Alaturi de cei trei au mai fost trimisi in judecata Emanuela Tascu, pentru evaziune fiscala, Lucian Cartas si Paul Eugeniu Radulescu, pentru complicitate la evaziune fiscala.

De asemenea, in acest dosar i-a fost prezentat materialul de urmarire penala si fostului consilier-sef al Oficiului Participatiunii Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerul Economiei si Comertului, Sorin Crivat, dar acesta nu a mai fost trimis in judecata deoarece a decedat la Penitenciarul Codlea in mod ciudat, facind stop cardio-respirator in timpul unui meci de fotbal.

Conform anchetatorilor, in perioada 2004 – 2006, acuzatii ar fi efectuat operatiuni comerciale fictive cu produse petroliere prin intermediul a trei societati comerciale din Iasi, Vaslui si Botosani si al unor "firme-fantoma".

Procurorii au adaugat ca produsele petroliere erau scutite temporar de plata accizelor, pe motiv ca ar fi fost destinate altor scopuri decit folosirea pe post de carburanti auto. Astfel, din vinzarea degresantilor, a uleiurilor minerale si a motorinei pentru nave drept carburanti auto, statul ar fi fost prejudiciat cu 4,5 milioane de euro. Oamenii legii au adaugat ca firma Tascochim Grup SRL Vaslui ar fi achizitionat 2.160 de tone de motorina si 2.260 de tone de uleiuri minerale neaccizate, iar produsele ar fi fost vindute prin 13 „firme-fantoma".

Comentarii