DNA joaca la cacealma in dosarul judecatoarei acuzate de coruptie?

marți, 26 iulie 2011, 22:30
5 MIN
 DNA joaca la cacealma in dosarul judecatoarei acuzate de coruptie?

  DNA risca o achitare de zile mari intr-un dosar ciudat inaintat instantei pentru judecata. Procurorii anticoruptie au interpretat mai multe imprumuturi facute de judecatoarea Angela Ungureanu de la mai multi avocati ca fiind fapte de coruptie. Asta in conditiile in care surse apropiate anchetei sustin ca aceste imprumuturi nu au fost conditionate de rezolvarea unor dosare nici de catre judecatoare, nici de catre avocati. Mai multi procurori sustin, sub protectia anonimatului, ca dosarul acesta va fi o achitare in instanta. "Este o greseala. Cel mai probabil, DNA nu a mai putut da inapoi dupa ce i-a pus degeaba catuse pe miini judecatoarei si au suspendat-o din functie. Este primul caz in care CSM respinge aprobarea unei arestari in cazul magistratilor. Aceasta femeie a fost nenorocita de ambitii ale unora din DNA. Dupa ce ca avea o situatie financiara grea, acum au lasat-o si fara salariu, si nu isi poate plati ratele la banci. Cred ca, dupa ce va fi achitata definitiv, va putea cere despagubiri mari de la statul roman", a opinat un magistrat iesean, sub protectia anonimatului, deoarece magistratii nu au dreptul sa comenteze alte dosare aflate pe rol.

Acuzata de DNA ca nu a restituit la timp un imprumut de 200 de euro

Mai mult, unii avocati sustin ca chiar au pierdut procesele pe care le aveau la aceasta judecatoare. "In perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2011, inculpata Ungureanu Angela, judecator in cadrul Sectiei Civile a Judecatoriei Iasi, a pretins si a primit de la opt avocati din cadrul Baroului Iasi, cu titlu de imprumut, sumele totale de 2.250 de euro, 600 de dolari americani si 4.600 de lei, majoritatea nefiind restituite decit dupa inceperea cercetarilor. Avocatii respectivi aparasera interesele legale ale unor persoane care avusesera calitatea de parti in cauzele civile pe care judecatoarea Ungureanu le solutionase, pronuntind solutii favorabile acestora, sau, in unele situatii, le avea in curs de judecata. Banii au fost pretinsi si primiti dupa ce si-a indeplinit atributiile de serviciu, inculpata profitind de acest aspect cu ocazia fiecarei solicitari", mentioneaza procurorii anticoruptie intr-un comunicat. Anchetatorii au adaugat ca judecatoarea ar fi primit foloase necuvenite de 15 ori. "Pe data de 31 mai 2010, Ungureanu Angela a pronuntat o hotarire judecatoreasca favorabila interesului personal al unuia dintre acesti avocati, in conditiile in care, in cursul lunii noiembrie 2009, inculpata primise de la acesta un imprumut in suma de 200 de euro, pe care nu il restituise in acel moment, desi termenul scadentei fusese depasit", au adaugat reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Sotul este somer, copilul bolnav, rate la banci pentru apartamentul ipotecat

Avocatii sustin ca nu s-au simtit deloc favorizati de judecatoare pentru ca i-ar fi imprumutat acesteia diverse sume de bani. "In urma cu mai bine de un an, eu i-am imprumutat bani doamnei judecator Ungureanu. Pe linga faptul ca mi-a inapoiat toti banii, nu mi-a facut favoruri. Am fost tratat ca oricare alt avocat sau justitiabil. Imi aduc aminte ca un dosar in care eu intram ca avocat a cazut chiar la dumneaei si am pierdut procesul, si asta dupa ce ii dadusem bani imprumut. Deci nu a contat in vreun fel acel gest pe care l-am facut eu in solutionarea dosarului", a spus ieri un avocat, care a dorit sa ramina sub protectia anonimatului. Un alt membru al Baroului Iasi intareste aceste afirmatii, sustinind ca si el, la rindul sau, i-a dat bani cu imprumut judecatoarei. "Un coleg de-al meu m-a rugat sa-i imprumut o suma de bani judecatoarei Ungureanu. Dumneaei a inapoiat la termen intreaga suma. Totodata, dupa ce i-am dat acei bani, am avut un numar de cinci dosare care au cazut in completul dumneaei. Tin sa va spun ca, dintre cele cinci dosare, am pierdut in patru. Angela Ungureanu si-a facut treaba asa cum a crezut de cuviinta, iar banii dati cu imprumut n-au avut vreo legatura cu modul in care dumneaei solutiona dosarele noastre. In primul rind, cei care au vazut-o vreodata isi dau seama ca nu este genul de persoana care sa se preteze la fapte de coruptie sau care sa ceara bani pentru a face un anumit lucru. Din cite stiu, dumneaei are un copil bolnav, sotul este somer, a intrat in niste datorii cu bancile, ajungind intr-un punct in care nu a mai avut bani sa le achite, astfel ca a apelat la cunoscuti pentru imprumuturi. Aceasta a fost situatia care a impins-o sa faca imprumuturi. In ce priveste decizia DNA, daca cei de acolo asa au crezut de cuviinta, asa au actionat. Ei au primit o sesizare, au cercetat si au decis pina la urma. Insa se va vedea ce va hotari instanta", a mentionat acesta. Si colegii de breasla ai Angelei Ungureanu sustin ca acuzatiile din acest dosar sint "trase de par". "Sa presupunem ca dumneaei nu a mentionat in declaratiile de avere faptul ca a facut diverse imprumuturi. Care sint consecintele juridice ale acestui fapt?! Nu este nici o consecinta juridica, va spun eu. Cei de la DNA au ajuns in situatia in care nu au mai vrut sa dea inapoi si au decis schimbarea incadrarii juridice, numai pentru a o putea trimite pe Angela Ungureanu in fata instantei", a spus un judecator iesean.

"Inculpata folosea banii pentru a achita alte imprumuturi"

Procurorii au mentionat ca imprumuturile au fost cerute de la cei opt avocati in conditia in care judecatoarea nu era in relatii de prietenie cu acestia. "Toate imprumuturile au fost solicitate si primite in conditiile in care Ungureanu Angela nu mai discutase niciodata in cadru particular cu avocatii respectivi, ci exclusiv in context profesional si fara sa se puna problema platii vreunei dobinzi. Sumele de bani au fost pretinse si in contextul in care inculpata Ungureanu Angela folosea banii pentru a achita mai multe imprumuturi contractate anterior. Ungureanu nu a mentionat in cuprinsul declaratiilor de avere din perioada anilor 2006 – 2010 datoriile care rezultau din contracte incheiate cu institutii de creditare, desi cuantumul lor depasea echivalentul sumei de 5.000 de euro", au precizat anchetatorii. In ciuda faptului ca reporterii "Ziarului de Iasi" au incercat sa o contacteze pe Angela Ungureanu, judecatoarea suspendata din functie a refuzat sa faca vreun comentariu referitor la situatia in care se afla. In schimb, avocata Natalia Mosnegutu, cea care o reprezinta pe Angela Ungureanu, a opinat ca acuzatiile sint absurde. "Eu am fost plecata in concediu si am aflat de la clienta mea atit despre faptul ca incadrarea juridica s-a schimbat, din luare de mita, in primire de foloase necuvenite, precum si despre faptul ca dumneaei a fost trimisa in judecata. Sint niste acuzatii absurde si vom demonstra in instanta acest lucru", a declarat ieri Natalia Mosnegutu. Amintim ca, pe 28 ianuarie, judecatoarea Ungureanu a fost prinsa in flagrant delict de catre procurori, dupa ce a primit de la avocata Nicoleta Balica suma de 2.500 de lei, reprezentind imprumutul solicitat. In aceeasi zi, anchetatorii au dispus retinerea judecatoarei pentru 24 de ore. Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii nu a avizat arestarea preventiva a Angelei Ungureanu, insa a hotarit suspendarea din functie a acesteia. Acum, procurorii au dispus trimiterea in judecata a magistratului, primul termen al procesului fiind stabilit de Curtea de Apel Iasi pentru data de 22 septembrie.

Comentarii