Dosarul Gologan: Condamnari la Paris in 8 zile, audieri timp de 18 luni la Iasi

Subtitlu

vineri, 25 iulie 2008, 00:21
5 MIN
 Dosarul Gologan: Condamnari la Paris in 8 zile, audieri timp de 18 luni la Iasi

Judecatorii ieseni au primit o lectie de eficienta din partea colegilor din Franta. In timp ce magistratii de la Tribunalul Iasi incearca de 18 luni sa dea o prima hotarire in dosarul clanului Gologan, judecatorii francezi au dat sentinta intr-un dosar asemanator in mai putin de 10 zile de la inceperea procesului.

Practic, in doar opt zile, membrii clanului iesean au fost condamnati la pedepse grele, dupa ce judecatorii din Paris au audiat o parte dintre inculpati si martorii din dosar. In schimb, in procesul de la Iasi al membrilor clanului nu s-a dat inca nici o sentinta.

Cu toate ca procesul a inceput in februarie anul trecut, dosarul inca se afla la prima instanta si nici pina acum nu s-a gasit vreo solutie. "Acolo procedura este alta si in opinia mea este mult mai buna", spun avocatii suspectilor. "Probabil a mers judecarea dosarului atit de repede pentru ca inculpatii au pledat «vinovat» sau au fost judecati in lipsa", spun judecatorii.

La inceputul anului trecut, magistratii Tribunalului de Mare Instanta din Paris au demarat judecarea dosarului membrilor clanului Gologan. Vasile Albu (fost Gologan), sotia sa Daniela Albu, fiul sau Remus Gologan, fiica Monica, fratele Ilie, dar si alte persoane care aveau legatura cu gruparea au fost acuzati de proxenetism in forma agravanta.

Pe 13, 14, 20 si 21 februarie au avut loc dezbateri pe fondul cauzei, iar patru dintre membrii familiei, care se aflau in Romania, au fost judecati in lipsa. Pronuntarea a fost aminata o luna, iar pe 21 martie 2007 judecatorii au dat sentinta. Magistratii din Paris au decis sa ii condamne, in lipsa, pe Vasile Albu, pe Daniela Albu, Remus si Monica Gologan la cite 8 ani de inchisoare si la interdictia de a mai intra vreodata pe teritoriul francez. Pe numele acestora autoritatile franceze au emis si mandate europene de executare a pedepsei. Fratele lui Vasile Albu, Ilie, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare.

Membrii clanului au fost obligati sa plateasca in solidar suma de 20.000 de euro partilor vatamate. De asemenea, celelalte persoane din dosar au fost condamnate la pedepse cuprinse intre 8 luni si 8 ani. Monica Gologan a scapat totusi de executarea pedepsei in Franta, deoarece magistratii ieseni au respins mandatul european de executare. Motivul a fost faptul ca tinara este judecata pentru aceleasi fapte si in Romania. Magistratii Curtii de Apel Iasi urmeaza sa ia o hotarire si in cazul lui Remus Gologan si al Danielei Albu.

Amenintari cu moartea pentru parintii tinerelor care se prostituau

Pe parcursul a 72 de pagini, magistratii francezi au prezentat atit faptele de care sint acuzati inculpatii, cit si probele strinse impotriva lor. Concret, 13 persoane, printre care si membrii clanului iesean, dar si cetateni albanezi au fost acuzati de proxenetism in forma agravanta. Familia Gologan ar fi racolat in perioada 2003-2004 tinere din zona Moldovei, pe care le-ar fi obligat sa se prostitueze. "Mai multe tinere femei de nationalitate romana erau recrutate in tara lor de origine pentru a fi apoi livrate pentru prostitutie in Franta", se specifica in sentinta judecatorilor francezi.

Potrivit magistatilor francezi, iesenii se ocupau de recrutarea tinerelor, de supravegherea lor si de stringerea banilor. Fiecare persoana ar fi avut anumite atributii, iar din trei in trei luni, cind le expira viza, ei faceau schimb. Pentru a le convinge pe fete sa se prostitueze, membrii retelei ar fi folosit si violenta.

"Elena P. a indicat mamei sale ca urma sa plece iar in Franta, marturisindu-i in timpul unei conversatii telefonice ca in realitate Remus Gologan o constringea sa se prostitueze dupa ce a batut-o pe ea si pe prietena ei, Maria. Mama Elenei P. explica faptul ca, in timp ce fiica ei se afla in Franta, ea primea amenintari cu moartea din partea lui Remus, care ii spunea ca o va omori daca se amesteca in treburile lor", se precizeaza in motivarea sentintei magistratilor francezi, care fac referire la declaratiile de martori.

O alta tinara spune ca a fost sunata de Monica Gologan din Romania, care i-a cerut sa isi contacteze telefonic familia. "Mi-a cerut sa-mi sun familia zece minute mai tirziu. Am nimerit peste Caras (n.r. concubinul Monicai Gologan) care imi ameninta familia daca nu-i trimiteam 900 de euro intr-un timp foarte scurt. Daca banii n-ar fi fost trimisi, a doua zi urma sa aiba loc o inmormintare", a declarat una din tinerele obligate sa se prostitueze.

Membrii gruparii ar fi cistigat de pe urma fetelor sume colosale, una dintre tinere precizind ca in perioada februarie-septembrie 2003 i-ar fi dat lui Ilie Gologan o suma cuprinsa intre 20.000 si 30.000 de euro. "Membrii familiei au primit niste condamnari foarte mari, iar in hotarire nu se precizeaza cu exactitate care a fost contributia fiecaruia, ci doar din punct de vedere general", a declarat Gabriela Gradinaru, avocata familiei Gologan.

Judecatorii ieseni invoca procedurile diferite in justitiile celor doua tari
La sfirsitul lunii februarie 2007 la Tribunalul Iasi a inceput judecarea unui alt dosar in care Monica Gologan, Vasile Albu si Daniela Albu sint acuzati de trafic de persoane.

Daca dosarul din Franta s-a terminat in doar patru termene date in opt zile, cel din Romania pare ca mai are cale lunga. "In dosarul din Romania inculpatii au fost audiati si au dat declaratii si unele parti vatamate", a precizat avocata Gabriela Gradinaru.

Avocatii familiei Gologan motiveaza ca dosarul din Franta a fost finalizat mai repede deoarece acolo procedura este cu totul diferita de cea din Romania. "Acolo procedura este alta si in opinia mea este mult mai buna. Probele sint administrate in faza de urmarire penala, iar in faza de judecata nu se mai revine la ele. Se administreaza probe noi, iar inculpatii isi propun probe in aparare", a declarat Bogdan Luca, avocatul Monicai Gologan si al Danielei Albu.

Judecatorii precizeaza si ei ca sistemele judiciare din cele doua tari sint diferite. "In Franta procedura este diferita de cea din Romania. Probabil a mers judecarea dosarului atit de repede pentru ca inculpatii au pledat «vinovat» sau au fost judecati in lipsa", a declarat Aurel Dublea, judecator al Curtii de Apel Iasi.

Comentarii