Dosarul „Mansarda”, sfarimat de procurorii anticoruptie

Subtitlu

marți, 09 februarie 2010, 00:59
4 MIN
 Dosarul „Mansarda”, sfarimat de procurorii anticoruptie

Dosarul "Mansarda – Acatinca" a fost spart in bucati de anchetatori si se subtiaza de la zi la zi. Dupa ce Directia Anticoruptie a solutionat partial dosarul, a disjuns din acesta alte doua cauze pe care le-a trimis la Parchetul de pe linga Judecatorie si la Parchetul de pe linga Tribunal.

Practic, dintr-un dosar in care prejudiciul reclamat ajungea la aproape doua milioane de euro, procurorii fac acum cercetari pentru infractiuni la Legea societatilor comerciale si o inselaciune in care apar doar patru parti vatamate. In plus, sustin anchetatorii, victimele din dosarul de inselaciune nu incheiasera contract direct cu firma Rom Consult Group, administrata de Ciprian Acatinca, ci cu o alta persoana care avea toate avizele si autorizatiile necesare construirii mansardelor.

Directia Anticoruptie (DNA) a spart dosarul "Mansarda – Acatinca" in alte doua dosare pe care le-a declinat catre Parchetul de pe linga Judecatorie si Parchetul de pe linga Tribunal. Dupa aproape un an in care dosarul s-a aflat in cercetari la DNA, procurorii au solutionat partial cauza si s-au pronuntat in ce priveste infractiunea de inselaciune in forma continuata.

Astfel, procurorii DNA au dispus incetarea urmaririi penale pentru Ciprian Acatinca, din cauza ca acesta este decedat si scoaterea de sub urmarire penala a sotiei acestuia, Mihaela Acatinca. Prin ordonanta data de DNA, procurorii au decis sa disjunga un dosar catre Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi, in care procurorii acestei unitati fac cercetari pentru infractiuni la Legea societatilor comerciale.

Mai exact, spun anchetatorii, Mihaela Acatinca ar fi extras bani din conturile societatii, pe care i-a folosit in alte scopuri. Pina in prezent insa, nimeni nu a reusit sa dea de urma banilor care au fost prin conturile Rom Consult Group. Inainte ca dosarul sa ajunga la DNA, s-a aflat in lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul Politiei. SIF a cerut Garzii Financiare sa faca verificari la rulajul conturilor firmei, insa pina ca acest lucru sa se intimple, societatea a intrat in lichidare si toate documentele contabile au fost preluate de lichidator.

Mansarde cu toate autorizatiile la dosar

Celalalt dosar disjuns de DNA a fost trimis catre Parchetul de pe linga Tribunal. Anchetatorii spun ca in dosar se afla patru parti vatamate, iar cercetarile vizeaza o persoana fizica ce a incheiat cu Rom Consult Group contract de antrepriza pentru constructia a patru apartamente pe terasa unui bloc.

"Persoana respectiva a avut acordul tuturor locatarilor si al asociatiei pentru folosirea exclusiva a terasei blocului pentru constructia de apartamente. In baza acestuia a executat un proiect tehnic, a obtinut certificat de urbanism si autorizatia de constructie. Ulterior a incheiat contract de antrepriza cu Rom Consult Group pentru executia lucrarii si a dat un avans de peste 60.000 de lei urmind ca mansarda sa fie construita in termen de sase luni", spun surse din rindul anchetatorilor.

Ulterior insa, intre Ciprian Acatinca si persoana cu care incheiase contractul de antrepriza au aparut neintelegeri din cauza ca administratorul Rom Consult Group ar fi vrut sa construiasca opt apartamente in loc de patru. "Era un fel de mansarda peste mansarda si s-a dus direct la partile vatamate si a incheiat cu ei un contract de promisiune de vinzare a unui bun ce urma sa fie construit. Si oamenii au platit banii pentru acest contract", au mai explicat surse judiciare.

Zeci de ieseni pacaliti si lasati sa plateasca o viata rate la banci pentru nimic

Scandalul legat de afacerea "Mansarda" derulata de Acatinca a izbucnit in noiembrie 2008 dupa ce aproape 40 de ieseni au depus plingeri la Parchet si Politie impotriva lui Ciprian Acatinca, administratorul Rom Consult Group.

Oamenii au semnat contracte, prin care aceasta se angaja sa le construiasca locuinte prin mansardarea unor blocuri din mai multe zone ale orasului. Beneficiarii au platit un avans intre 15.000 si 20.000 de euro, majoritatea platind insa integral suma, 60.000 de euro. Pentru ca firma nu dadea semne ca incepe constructia mansardelor, oamenii au inceput sa se revolte. Cei mai multi dintre clienti au ramas si fara bani, si fara locuinte, avind credite la banci pe perioade de citiva ani.

La scurt timp, dupa ce au aparut plingerile la Politie, Ciprian Acatinca s-a internat la Spitalul de Psihiatrie Socola, de unde s-a externat la jumatatea lunii noiembrie 2008. La citeva zile de la externare, barbatul s-a sinucis in apartamentul sau, dupa ce a inghitit mai multe pastile.

Dosarul a fost instrumentat initial de SIF, care dupa citeva luni de ancheta a constatat ca prejudiciul reclamat era de aproape doua milioane de euro, astfel ca au declinat dosarul spre DNA, iar de aici a fost intors din nou pe masa politistilor.

Comentarii