Drame financiare in familiile iesenilor cu handicap

luni, 09 august 2010, 12:10
5 MIN
 Drame financiare in familiile iesenilor cu handicap

Mii de angajati ai primariilor din judet risca sa ramina fara locuri de munca si astfel fara singura sursa de venit a familiei. Peste 3.000 de asistenti personali ai persoanelor cu handicap grav sint afectati intr-un fel sau altul de lipsa banilor pentru salariile lor. Pusa in fata situatiei de a pastra angajatii, dar de a nu le mai plati salariile, primaria din Raducaneni a ajuns la o intelegere cu asistentii personali si toti cei 45 de astfel de angajati au fost trimisi in somaj. Primaria n-are insa nici bani sa plateasca indemnizatiile de handicap, care ar fi echivalentul asistentului personal. Reprezentantii autoritatilor locale spun insa ca nu au alta solutie si ca, in momentul in care le vin fonduri, ii vor angaja din nou pe asistentii care acum sint someri. Ministerul de Finante transmite insa primariilor ca trebuie sa gaseasca venituri proprii pentru plata acestor salarii, pentru ca de la bugetul de stat nu mai vine nimic. In alte localitati, asistentii si-au pastrat locul de munca, insa salariile intirzie sa vina chiar si luni intregi. Pe de alta parte, cei mai nenorociti in aceasta situatie ramin persoanele cu handicap, care nu mai au nici asistent personal, nici indemnizatie.

"Nu mai am bani de mincare"

"Nu stiu cum sa ne mai descurcam. As merge cu ziua la munca prin sat, dar nimeni n-are bani pentru muncitori si nici nu am cum sa las fata nesupravegheata. Iese in strada si ii ia la bataie pe alti copii, urla si tipa tot timpul. Nu poate fi lasata singura", spune Ana Visan. Femeia a fost pina in urma cu citeva zile asistentul personal pentru fiica ei de opt ani, Paraschiva. Fetita este incadrata la gradul I de handicap cu diagnosticul de tulburare hiperchinetica cu deficit de atentie grav, intirziere mintala libera si dislalie polimorfa. Parintii nu au reusit sa o dea nici la gradinita, pentru ca fetita nu a suportat si isi deranja toti colegii, educatoarea neputind sa o linisteasca. De mers la scoala nici nu poate fi vorba. Salariul mamei sale ca si asistent personal era principalul venit al familiei. Acum, cei doi soti nu reusesc sa gaseasca o solutie sa se descurce. "Nici nu am cu ce sa le cumpar de mincare. Mai bine ne taia 25% din salariu decit sa ne dea afara. Aveam un salariu de 530 de lei si acum iau somaj de 450 de lei. Asta va fi insa doar pentru noua luni. Ce ne facem dupa ce trece perioada asta?", se intreaba femeia. Familia compusa din doi parinti si patru copii va fi nevoita de acum sa se descurce cu cei 180 de lei "bani de liceu", pe care ii ia una din fete, alocatia dubla a Paraschivei de 91 de lei si un buget complementar de 83 de lei.

"Am nenorocit doi oameni: asistentul personal si persoana cu handicap"

Reprezentantii autoritatilor locale recunosc ca situatia e grava, insa spun ca in momentul de fata nu aveau alta solutie decit sa incheie contractele de munca ale celor 45 de asistenti personali. "Fondul de salarii brut lunar pentru asistentii personali era la data de 1 martie de 35.000 de lei. Noi i-am convocat la o sedinta si le-am spus ca nu mai avem fonduri pentru plata salariilor. S-au dat dispozitii individuale de incetare a contractelor de munca, iar deciziile au fost pe baza de semnatura. Pur si simplu, nu am mai avut de unde sa facem economii pentru a avea bani de salarii. Am nenorocit doi oameni: asistentul personal care a ramas fara loc de munca, dar si persoana cu handicap care de multe ori e imobilizata la pat", a declarat Catalin Bumbaru, secretarul Primariei Raducaneni. Acesta spune insa ca, in momentul in care revine finantarea, asistentii personali isi vor recupera locurile de munca. Conform legii, persoana cu handicap grav are posibilitatea sa aleaga ca in locul unui asistent personal sa primeasca o indemnizatie lunara de 461 de lei. Avind in vedere faptul ca aceasta indemnizatie trebuie platita tot de primarie, persoanele cu handicap grav din Raducaneni au ramas acum atit fara asistent personal, cit si fara indemnizatie. "Le-am spus persoanelor cu handicap sa faca cerere la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si sa schimbe salariul de asistent personal cu indemnizatia. Bani oricum nu sint, insa macar sa fie cerere, in eventualitatea in care apar fonduri", a precizat Luminita Lupu, asistenta sociala din Raducaneni. Oamenii au fost anuntati totusi ca pot da in judecata primaria daca sint nemultumiti de situatie.

Prima primarie care a renuntat la asistenti: Raducaneni

Pina in momentul de fata, doar primaria din Raducaneni a anuntat la DGASPC incetarea contractelor de munca pentru asistentii personali. Probleme sint insa in majoritatea comunelor din judet. In Tomesti, asistentii personali nu si-au luat salariile din iunie. Elena Ciubotaru este asistent personal pentru fiul ei de 23 de ani care este incadrat in gradul I de handicap cu atrofie musculara. "S-au gasit bani pentru toate prostiile, numai pentru salariile noastre nu. Si sotul meu este asistent personal pentru celalalt baiat, care are acondroplazie si nanism, si acum nu avem nici un ban in casa", a spus femeia. Primarul spune insa ca vina e tot a populatiei din comuna, care nu-si plateste taxele si impozitele. "Am solicitat la inceputul anului 716.000 de lei pentru aceste salarii si am primit numai 349.000 de lei. Restul trebuie sa-i punem din venituri proprii. Eu inteleg ca-si vor banii, dar nici ei nu-si platesc deloc impozitele. Numai datoriile pe impozite de la asistentii personali insumeaza aproximativ 10.000 de lei. Le vom da restantele la salarii cind vom avea bani", a declarat Stefan Timofte, primarul din Tomesti.

Ministerul Finantelor: "De la bugetul de stat nu mai vine nimic in acest an"

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului de Finante transmit primariilor sa-si ia gindul de la o eventuala infuzie de fonduri de la bugetul de stat pentru plata salariilor asistentilor personali. "Aceste salarii se suporta din bugetul local. La inceputul anului s-a aprobat prin lege o suma din bugetul de stat pentru asa ceva, iar diferenta de bani trebuie sa fie suplinita din veniturile proprii ale primariilor. Acum au probleme primariile care nu si-au gospodarit bine fondurile sau au preferat sa faca economii prin taierea acestor salarii. De la bugetul de stat nu mai vine nimic in acest an. Asistentii personali care nu-si primesc salariile pot da in judecata primariile fara probleme", a precizat Bogdan Grunevici, sef birou informare publica din cadrul Ministerului de Finante.

Comentarii