Drumul deznadejdii

vineri, 10 septembrie 2010, 23:55
3 MIN
 Drumul deznadejdii

Consiliul Judetean (CJ) risca sa piarda finantarea pentru reabilitarea DJ 248 Iasi – Scinteia – Vaslui. Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, spune ca, daca inceperea lucrarilor va mai fi aminata, se va retrage din cadrul proiectului, lucru care ar duce automat la ingroparea a 70 milioane lei. "M-am saturat de toate injuraturile celor din nordul judetului. Mai iau un imprumut, fac eu drumul si terminam cu atitea tergiversari. Rabdarea mea s-a cam terminat. Daca lucrarile nu incep pina cel tirziu pe 1 octombrie, ma retrag", a declarat seful CJ Vaslui.

Gheorghe Harja, directorul Directiei Organism Intermediar POR din cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, sustine ca proiectul are deja o intirziere de un an si ca risca sa fie trecut la capitolul "proiecte cu risc". Acesta s-a declarat nemultumit de modul in care judetul Iasi absoarbe banii europeni.

"Contractul se incheie intre doi parteneri. Daca se va retrage unul dintre acestia, contractul va fi reziliat. Nu se poate derula un proiect numai cu o entitate. Nu se poate implementa numai o jumatate de proiect. Nu poate renunta o parte, nu se poate modifica nici un indicator. Daca una dintre parti ar renunta, ar urma imediat rezilierea contractului", a declarat Harja.

Lucrat doar o saptamina

Licitatia pentru reabilitarea drumului a fost cistigata de Asocierea Jaop – Sociedade de Empreitadas SA Portugalia si SC Moldotrans Auto SA, firma portugheza detinind 60% din contract. Pentru executie, constructorii ar urma sa primeasca 42,3 milioane de lei. Carlos Pires, directorul financiar al JAOP, sustine ca lucrarile la drumul spre Vaslui au inceput, dar au fost sistate la ordinul sefilor CJ. De altfel, ordinul de incepere a lucrarilor a fost emis pe 29 iulie si retras citeva zile mai tirziu.

In acest interval, constructorul a reusit doar o mica plombare la iesirea din municipiu. "Noi sintem gata de mult timp. Lucrarile au demarat la inceputul lunii august, dar au fost sistate", a spus reprezentantul JAOP. Acesta a adaugat ca problemele au aparut din cauza scrisorii de garantie oferite CJ.

Desi JAOP a cistigat licitatia, presedintele CJ, Constantin Simirad, nu a fost multumit de termenul de garantie oferit de firma portugheza, adica un an, schimbind regulile jocului din mers. "Noi am raspuns la cerintele caietului de sarcini. La un moment dat, reprezentantii CJ nu au mai fost de acord, atunci am schimbat putin modelul scrisorii. Am semnat pe 14 ani. Este o scrisoare de buna executie. In caz contrar, CJ poate retine suma respectiva. Daca beneficiarul crede ca lucrarea nu e buna si poate sa dovedeasca asta, atunci poate sa ceara banii inapoi", mai afirma Pires.

Simirad se alinta

Un alt motiv invocat pentru a tergiversa lucrarile a fost cel legat de firma asociata JAOP, Moldotrans Auto. Chiar de la semnarea contractului, adica la finalul lunii iunie, Constantin Simirad s-a declarat nemultumit de executia drumului spre Hadimbu realizata de asociatii JAOP. Seful CJ a afirmat, in repetate rinduri, ca Moldotrans este o firma "recunoscuta pentru lucrarile de proasta calitate". "Noi sintem liderii asocierii. Vom respecta caietul de sarcini. Sa vina sa ne controleze in timpul lucrarilor si la sfirsit", a mai spus directorul financiar JAOP.

Conform contractului, JAOP s-a angajat sa finalizeze lucrarea in 8 luni. "Este probabil sa o terminam chiar intr-un timp mai scurt. In orice caz, la temperaturi mai mici de 10°C nu se poate turna asfalt. Avem nevoie de 8 luni de executie efectiva. E in interesul nostru sa finalizam lucrarea cit mai repede, pentru ca am avea costuri mai mici. Daca se va amina, vor fi probleme si pentru cetateni, dar acest lucru nu depinde de noi", a mai declarat Carlos Pires.

Presedintele CJ, Constantin Simirad, a declarat vineri ca problemele s-au rezolvat si ca este posibil ca lucrarile sa inceapa de saptamina viitoare. "A fost o problema cu scrisoarea de garantie. Acum e buna. Cred ca saptamina viitoare se apuca de lucru", a declarat Constantin Simirad.

Valoarea totala a proiectului de reabilitare a DJ 248 Iasi – Grajduri – limita judet Vaslui este de 70,1  milioane lei, din care costurile totale eligibile reprezinta 59 milioane lei. Finantarea a fost obtinuta prin Programul Operational Regional, Axa Prioritara 2 – Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale.

Comentarii