Duminica, o farmacie de la tara a eliberat 227 retete compensate

Subtitlu

miercuri, 04 iulie 2007, 00:12
4 MIN
 Duminica, o farmacie de la tara a eliberat 227 retete compensate

Cu toate ca prima zi din aceasta luna a fost duminica, o parte din farmaciile iesene au eliberat sute de retete compensate. In top conduce farmacia din comuna Costuleni, care a dat duminica, 1 iulie, nu mai putin de 227 de retete compensate si gratuite. Fenomenul este considerat a fi anormal de catre reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS). Acestia au anuntat ca toate farmaciile de acest fel vor intra in control. Conform raportarilor facute chiar de farmacii in prima zi din aceasta luna, au fost eliberate sute de mii de retete. Cele mai multe figureaza in dreptul farmaciei Ginkgo Farm, din comuna Costuleni, care a eliberat nu mai putin de 227 de retete intr-o singura zi. Cifra pare greu de crezut, iar reprezentantii CAS o considera aproape imposibila. Farmacista sustine insa ca nu a avut alta solutie decit aceea de a raporta mai tirziu retete pe care le-a dat mai devreme de aceasta zi. „Retetele erau adunate mai demult, de la sfirsitul lunii trecute. Oamenii de aici primesc pensia dupa 20 ale lunii si nu pot sa ii las fara medicamente. Eu le dau retetele si dupa aia le raportez luna viitoare. Nu aveam cum sa dau atitea retete intr-o singura zi", a declarat Gabriela Stoian, farmacista de la Ginkgo Farm, Costuleni. Directorul de la CAS, dr. Iulian Serban, sustine ca ceea ce s-a intimplat la farmacia din Costuleni este o ilegalitate, numai ca nu are dovezi pentru a o putea sanctiona. „Eu am nevoie de o declaratie scrisa de la un cetatean care sa sustina ca a luat medicamentele pe data x si pe reteta este trecuta alta data. Insa nu avem astfel de declaratii si nu avem ce face", a precizat dr. Iulian Serban. Conform raportarilor facute pe data de 2 iulie, adica luni, trei farmacii din municipiul Iasi au ramas deja fara fonduri pentru a mai elibera retete gratuite sau compensate.

Programul de analize a inceput cu bulibaseala nascutilor in iulie

Vestitul deja Program national de evaluare a starii de sanatate a populatiei a inceput deocamdata doar pe hirtie. In ciuda intensei mediatizari de care a avut parte aceasta initiativa a Ministerului Sanatatii nu a reusit sa se faca inteleasa de catre toti cei implicati. Medicii de familie reprezinta veriga cea mai importanta in desfasurarea acestui program, ei ar trebui sa fie cei mai informati si, mai ales, ar trebui sa informeze la rindul lor populatia. Din nefericire, tocmai ei par a fi cei mai confuzi.

„N-am fost nici la raportari asa ca deocamdata nu stim nimic. O sa vedem cum o sa fie", a declarat dr. Daniela Matei, medic de familie in Miroslovesti. Multi dintre medici nu si-au facut inca programarile pentru luna iulie, fiecare motivind ca inca nu au ajuns taloanele la populatie. „Deocamdata programul sta pe loc, nu s-a demarat nimic pentru ca nu avem taloanele. N-am structurat populatia pe lunile de nastere. Oricum fiecare va veni cind va vrea pentru ca asa se intimpla mereu. Doar lucrind vom vedea cum merge", a precizat dr. Maria Anghel, medic de familie in Popricani. Populatia este si mai confuza. Sint oameni care deja s-au prezentat la medic pentru ca nu stiu ce sa faca. Medicii sint de parere ca pacientii inca mai au nevoie de informare. „Ei cred ca pot face orice analiza vor. Nu stiu ca asta este decizia medicului", a declarat dr. Cristina Barbu, medic de familie in Cotnari. Spre deosebire de multi din colegii ei dr. Barbu a afisat deja o lista cu 162 de persoane cu virste cuprinse intre 3 si 92 de ani pe care va trebui sa le consulte in luna iulie. In ciuda faptului ca fiecare medic de familie trebuia sa semneze un contract cu un laborator de analize autorizat pina la sfirsitul lunii iunie, inca mai exista medici care nu au facut acest lucru. „Am aproximativ o suta de pacienti nascuti in iulie. Exista autorizatie pentru un punct de recoltari aici dar nu am facut inca un contract cu laborator de analize", a spus Dr. Daniela Dimitriu din Deleni. De asemenea, medicii continua sa se plinga de volumul de munca la care vor fi supusi in momentul in care acest program va incepe propriu-zis. „Vom munci mai mult dar sper sa fim si platiti pe masura efortului depus. Eu am 3000 de pacienti pe liste, 300 dintre acestia fiind doar in iulie", a precizat dr. Aurelia Chiprian din Belcesti. Programul national de evaluare a starii de sanatate a inceput oficial de la 1 iulie, urmind a se desfasura pe o perioada de 15 luni.

Comentarii