E.ON: Iesenii si-au cumparat prea multe electrocasnice

miercuri, 07 mai 2008, 22:12
3 MIN
 E.ON: Iesenii si-au cumparat prea multe electrocasnice

In timp ce E.ON Moldova beneficiaza de un sediu nou, dotat la ultimele standarde, si de o recenta crestere a salariilor, in unele zone din Iasi oamenii nu au curent decit sa aprinda lumina. Ca intotdeauna cind apar probleme, oficialii furnizorului de electricitate sar cu promisiuni, dar si cu explicatii neadecvate.

Pe strada Aurel Vlaicu, de exemplu, tensiunea curentului electric la priza este mai tot timpul 190 V, fata de 220 V, cit ar fi normal. Ieseanul Catalin Nicolau, care locuieste in aceasta zona, se plinge ca la acest voltaj o parte din aparatura electrica si electrocasnica nu functioneaza. "Apar tot felul de fluctuatii la diferite intervale de timp. Locuiesc la casa si am centrala termica, pe care insa nu o pot folosi", a declarat revoltat Catalin Nicolau. Barbatul a afirmat ca initial a crezut ca i s-a defectat centrala si ca atare a chemat un specialist pentru a afla ce se intimpla. "Asa am aflat ca la priza am 190V, si nu are cum sa-mi functioneze centrala. Nu stiu ce se intimpla, dar ma deranjeaza sa dau bani pe un serviciu necorespunzator", a mai adaugat Nicolau.

Catalin Lupusoru, inginer in cadrul unei firme de service, cel care a verificat centrala termica a lui Nicolau, a confirmat voltajul scazut. "Era de fata si proprietarul cind am facut masuratorile. Centrala respectiva functioneaza la 220-230 V curent alternativ. Ori este o problema la reteaua interioara, ori la furnizorul de curent electric. Din pacate, in astfel de situatii, daca problema nu e la tine, nu prea ai ce face", a declarat Lupusoru. Problemele nu sint insa la reteaua interioara a imobilului, ci chiar la E.ON Moldova. Acest lucru il recunosc si oficialii unitatii.

Mai mult, de vina ar fi locuitorii care s-au mutat in acea zona. "Problema sesizata de domnul Catalin Neculau este reala si are drept cauze, pe de o parte, cresterea numarului de consumatori din zona, iar pe de alta parte cresterea consumului individual pe locuinta prin achizitionarea de aparatura electrocasnica diversa", se arata intr-un comunicat remis de E.ON Moldova.

Cu alte cuvinte, daca locuitorii din zona s-ar fi multumit doar cu trei becuri si un fier de calcat, nu ar fi existat nici o problema. O centrala termica si un calculator sau o masina de spalat deja este mai mult decit poate "duce" reteaua electrica, potrivit E.ON.

Oficialii concernului german au specificat ca reteaua din zona respectiva a fost proiectata si realizata pentru consumuri de electricitate mai mici decit cele inregistrate in prezent. Ca intotdeauna cind se confrunta cu probleme, reprezentantii E.ON vin si cu promisiuni. "Pentru remedierea problemei, in scurt timp, in cursul acestei saptamini, vom realiza o serie de lucrari la reteaua electrica din zona, astfel incit nivelul tensiunii sa se incadreze in valorile nominale. Multumim domnului Nicolau pentru sesizarea facuta si il asiguram ca, dupa executarea lucrarilor necesare, aparatura electrocasnica pe care o detine va fi alimentata la tensiune in parametri nominali", se mai arata in comunicatul respectiv.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au atras atentia in mai multe rinduri asupra modului cum E.ON Moldova, singurul furnizor de electricitate pentru populatie, isi sfideaza clientii. In cursul anului trecut, cu ajutorul unui aparat profesional, imprumutat de la Facultatea de Electrotehnica, au fost monitorizate valorile energiei electrice furnizate. Rezultatul a fost ca alimentarea electrica se face la 220 V doar pe hirtie, in realitate fiind vorba de mari variatii.

In plus, E.ON Moldova beneficiaza si de un contract impus consumatorilor, care il avantajeaza. Astfel, in contract este prevazuta o abatere de plus/minus 10% din valoarea standard de 220V. Chiar si in aceste conditii, in zona Aurel Vlaicu prevederile contractului nu sint respectate, alimentarea cu 190V neincadrindu-se in variatiile "normale", de 198V-242V.

Comentarii