Eroina cu 13 copii

Subtitlu

joi, 13 martie 2008, 21:15
6 MIN
 Eroina cu 13 copii

 De noua ani, Paula Burlacu, o femeie de 55 de ani, din Iasi, practica profesia de mama. Nu pentru ca nu ar avea copii – are chiar si un nepotel adus pe lume de fiica sa – ci pentru ca a vazut in meseria de asistent maternal atit o sansa de a scapa de somaj si de a avea un venit sigur de la stat pentru a-si duce traiul, dar si ocazia de a face un bine acestor suflete nevinovate ce nu au avut parte de parinti care sa-i iubeasca. Din 1999, prin miinile Paulei au trecut 12 copii mici. Ea este persoana care i-a auzit prima data gingurind, rizind sau facind primul pas. Apoi, rind pe rind, a plecat fiecare – unii si-au gasit parinti adoptivi, altii s-au intors la cei care-i abandonasera. "Eu cred ca a fost voia lui Dumnezeu. In momentul in care am ales aceasta meserie, eram somera, dar mai existau inca doua oferte de munca. Am ales sa am grija de copii si n-am regretat niciodata aceasta decizie", spune ea, care a preferat statutul de mama de profesie celui de sotie: barbatul ei i-a cerut sa aleaga intre el si a creste copiii altora. Cum insa a inteles ca acestia aveau mai multa nevoie de ea, a ales sa divorteze.

  

"Mamaia" primeste felicitari de la fostii copilasi

Paula a aflat de meseria de asistent maternal de la niste cunostinte si s-a inscris la cursurile pe care le facea la vremea respectiva Fundatia Holt. Astfel, fosta angajata in comert s-a specializat in cresterea copiilor foarte mici. De altfel, toti cei 12 copii aveau pina la sase luni cind au fost luati in ingrijire de Paula Burlacu. Cel mai mic avea abia doua saptamini si a stat patru luni in ingrijire maternala, pina ce a fost adoptat de o familie fara copii.

Fiecare copil a lasat o urma de nostalgie in sufletul celei care i-a invatat primul cuvint, insa cel mai dificil pentru asistenta a fost sa se desparta de o fetita care ajunsese la ea direct din maternitate si pe care o ingrijise aproximativ patru ani.

"A infiat-o o familie foarte draguta din Focsani. Si acum mai tinem legatura, imi trimite tot timpul felicitari cu diverse ocazii. Adevarul e ca ai mult mai multe satisfactii daca ingrijesti un copil mic. E extraordinar sa fii martor la primul dintisor, la primul pas, la primul cuvint. E cea mai mare bucurie sa te regasesti cumva in copil, pentru ca, pina la urma, tu il formezi", mai spune cea careia toti copiii care au plecat de la ea ii spun acum "mamaia".

Pe Costelus l-a luat direct din maternitate, unde era abandonat

Paula are in prezent grija de Costelus, un baietel abandonat de mama lui in maternitate in urma cu noua luni. De altfel, copilul s-a nascut prematur si, pina la virsta de doua luni, cind a ajuns la asistentul maternal, a stat in spital. Acum e bine si s-a dezvoltat normal, ca orice copil de virsta lui.

Asistenta maternala recunoaste ca ii este foarte greu de fiecare data cind trebuie sa renunte la copilul pe care il ingrijeste, insa a reusit sa se obisnuiasca cu aceasta situatie. "Sint realista si-mi dau seama ca noi, asistentii maternali, sintem doar o legatura intre trecut si viitor. Oricum, n-am facut niciodata diferente intre ei, sint toti ca si copiii mei", adauga Paula. De altfel, asistenta are o fata casatorita, care i-a daruit deja un nepotel.

Chiar daca toti copilasii de care are grija sint abia la inceput de drum, asistenta si-a facut o obisnuinta in a-i pregati psihic pentru momentul cind vor fi infiati de o familie. "Cind vad ca trec de doi-trei ani, incep sa-i pregatesc, sa le explic pe intelesul lor. Le spun ca parintii lor sint plecati in strainatate la munca, dar se vor intoarce dupa ei, ca sa nu fie un soc pentru ei plecarea de la mine. Le promit ca ne mai vedem in vacanta. Eu ramin «mamaia» pentru ei. Cum ii cresti, asa ii ai", a adaugat asistenta.

Pentru cresterea copiilor femeia primeste salariul minim de la stat, bani care constituie si ei o motivatie pentru practicarea profesiei de mama. "E vorba de siguranta zilei de miine, pina la urma. E un venit sigur, eu iau aproximativ 500 de lei, iar copilul are alocatia lui. Acum se mai dau niste bani pentru cheltuieli de imbracaminte si alte lucruri o data la doua-trei luni", a precizat Paula Burlacu.

Unele familii ajung sa adopte copiii luati in ingrijire

Reprezentantii DGASPC incearca acum sa incurajeze asistentele maternale sa ia in ingrijire mai multi copii, mai ales daca acestia sint frati. De altfel, se fac cursuri de pregatire pentru astfel de situatii, caci pentru cresterea copiilor cu dizabilitati si a adolescentilor e nevoie de o pregatire speciala.

De altfel, si banii pe care ii primeste asistenta difera in functie de copilul pe care il ingrijeste. Astfel, pentru un copil normal, salariul de baza este de 532 de lei, pentru un copil cu handicap mediu este de 663 de lei, pentru handicap accentuat este 694 de lei, iar pentru handicap grav asistentul primeste 776 de lei. La acesti bani se adauga un spor de incordare psihica de 15% si un spor pentru copii cu handicap de 25%. Daca are in ingrijire doi copii, asistentul mai primeste 15%. Exista si un spor de vechime de la 5% la 25%, in functie de perioada de cind desfasoara aceasta activitate.

Copilul dat in asistenta maternala primeste o alocatie de la stat de 32 de lei, o alocatie de plasament de 87 de lei, plus alte cheltuieli pentru hrana, imbracaminte si materiale sanitare care difera in functie de categoria de virsta la care se incadreaza respectivul copil.

Desi mamele de profesie sint angajate cu carte de munca, cresterea copiilor devine uneori mai mult decit o profesie. "Foarte multe familii se ataseaza de copii si nu mai vor sa renunte la ei. Am avut cazuri in care respectivii copii au fost chiar adoptati", a declarat Pintilii Penciuc, director adjunct al DGASPC.

978 de iesence au lasat fara copii orfelinatele din judet

Paula Burlacu este una din cele 978 de asistente maternale din judetul Iasi care au "mutat" in familie orfelinatele din judet si care au in grija 1.235 de copii. 156 de asistente maternale sint in Iasi, 64 in Harlau, 47 in Scobinti, 37 in Dolhesti, cite 32 in Fintinele si Mosna. Desi in aparenta simplu de obtinut, atestatul de asistenta maternala presupune urmarea unor cursuri, pentru a fi obtinut, si respectarea unor obligatii, pentru a fi mentinut. In 2006, au fost retrase 94 de atestate, iar in 2007 alte 62.

"Sint cazuri in care DGASPC a retras atestatul din diverse motive, insa in cele mai multe situatii s-a retras la cerere. De asemenea, mai exista cazuri in care respectivul asistent nu a avut in grija niciodata un copil, iar cum calitatea de asistent maternal expira la trei ani, nu a mai fost actualizat", a declarat Liliana Mihalcea, sefa Departamentului de Asistenta Maternala din cadrul DGASPC.

Insa numarul cererilor de atestare este in crestere in ultimii ani. Daca in 2006 si 2007 au fost in fiecare an circa 270 de astfel de solicitari, numai in primele doua luni ale acestui an 60 de persoane si-au exprimat dorinta de a dobindi atestat de asistenta maternala, oficialii asteptindu-se la peste 300 de solicitari in acest an.

Plasamentul maternal este vazut de Directia de Asistenta Maternala ca fiind cea mai buna solutie a viitorului pentru copiii orfani. Iar asta pentru ca, spre deosebire de centrele de plasament, copiii luati in ingrijire de parintii profesionisti beneficiaza de o familie provizorie pina la gasirea celei definitive, iar personalitatea micutilor are, astfel, mai putin de suferit.

"Oricit de bine ar fi in centre, tot nu se compara cu viata intr-o familie. Pina prin anul 1999 orfelinatele erau foarte aglomerate, iar dupa aparitia asistentelor maternale numarul acestora a mai scazut, de prin 2004", spune Pintilii Penciuc, directorul adjunct al DGASPC.

In 2006, 149 de copii aflati in asistenta materala si-au gasit o familie, iar anul trecut numarul lor a fost chiar mai mare, de 166. Unii au fost reprimiti de parintii naturali sau de rudele lor, dar cifrele ii includ si pe cei deveniti adulti sau plecati in alte judete care nu se mai afla astfel in statisticile Directiei. In consecinta, centrele de plasament vor merge treptat spre lichidare: acolo ramin in special copiii mai mari, care s-au obisnuit cu acest stil de viata si il prefera pina devin adulti

Comentarii