Evaziune uriasa, de 40 milioane lei, cu gir chiar de la seful Fiscului

marți, 12 aprilie 2011, 12:00
4 MIN
 Evaziune uriasa, de 40 milioane lei, cu gir chiar de la seful Fiscului
Ioan Grigoriu, fost director adjunct al Directiei de Finante Iasi

Stopajul la sursa de la CET s-a facut cu „girul" Directiei de Finante. Din Consiliul de Administratie al CET face parte si Ioan Grigoriu, pina de curind director adjunct in cadrul Directiei Judetene de Finante. Desi acesta a stiut tot timpul ca la CET se face stopaj la sursa, acesta nu a facut nici o sesizare catre organele statului. In prezent, directorul CET Iasi este cercetat de procurii DNA pentru stopaj de sursa in suma de 40 milioane lei, in urma unei plingeri facute de prefectul Dragomir Tomaseschi.

„Controlul se face de la Bucuresti"

„La CET, stopajul la sursa e o practica veche". Afirmatia apartine unui dintre membrii Consiliului de Administratie (CA) al CET, membri care pina de curind erau platiti cu aproape o cincime din venitul managerului Centralei (peste 18.000 lei anual). Mai exact, este vorba despre Ioan Grigoriu, care a detinut functia de director adjunct in cadrul Directiei Judetene de Finante, culmea, sef la Activitatea de Inspectie Fiscala (AIF). Grigoriu a declarat ca se stia de stopajul la sursa la CET. „S-a facut stopaj la sursa. In fiecare sedinta de Consiliul de Administratie s-a discutat aceasta problema. Eu le-am spus ce spune legea si ca e vorba de stopaj la sursa, care iese din sfera de legalitate. La CET este si o problema care tine de sindicate. Au fost foarte multe procese in care unitatea a fost data in judecata pentru drepturi banesti. S-au pretins drepturi de cind CET apartinea de Termoelectrica", a declarat Grigoriu. Acesta a subliniat ca, daca nu s-ar fi apelat la stopajul la sursa, activitatea de la CET s-ar fi oprit. Fostul sef de la Directia de Finante a specificat ca s-au facut controale la furnizorul de energie termica local, dar nu in ce priveste stopajul la sursa. Ioan Grigoriu spune ca, pe aceasta problema, controalele nu se fac la nivel local. „S-au facut mai multe controale financiare la CET, cum ar fi la plata accizelor. Termocentrala intra in rindul marilor contribuabili, iar controlul in acest caz pentru stopajul la sursa se face de la Bucuresti. Acolo sint evidentele cu ce s-a platit si ce nu s-a platit. Singurul meu semnal de alarma a fost ca la sedintele Consiliului de Administratie sa se mentioneze in procesele-verbale ca am atras atentia asupra faptului ca se face stopaj la sursa", a mai declarat Grigoriu, care face parte din CA din anul 2002.

„Situatia de la CET a fost arhicunoscuta la toate nivelurile"

In urma cu aproximativ o saptamina, directorul general al CET Iasi, Dorin Ivana, a fost chemat la DNA Iasi, unde i s-a adus la cunostinta ca este invinuit pentru stopaj la sursa. Natalia Mosnegutu, avocatul care il reprezinta pe Ivana, a declarat ca cercetarile sint intr-o faza incipienta. „Nu s-a luat nici o declaratie. S-au cerut acte fiscale pe care urmeaza sa le depunem. As vrea sa mentionez ca este o situatie generala in ceea ce priveste termocentralele din toata tara. S-a ajuns ca o parte din contributii sa nu fie virate si din cauza datoriilor pe care le are populatia, si a faptului ca subventiile de la Guvern nu au fost acordate la timp. Mai mult, Guvernul a tot facut promisiuni, de reorganizare, de aminare a datoriilor, care nu s-au concretizat. Situatia de la CET a fost cunoscuta si arhicunoscuta la toate nivelurile", a declarat Mosnegutu. Aceasta a adaugat ca trebuie dovedita infractiunea de stopaj la sursa in cazul lui Ivana si ca a fost cu intentie. „Trebuie vazut daca au fost intirzieri, daca nu s-a platit, deloc sau partial, dar care sint motivele care au stat la baza unei astfel de decizii, de ce s-a procedat asa", a completat Mosnegutu. Avocata este de parere ca stopajul la sursa a fost de fapt un act de necesitate, fiind platite salariile si furnizorii de combustibili pentru a se putea asigura apa calda si caldura catre populatie.

Reprezentantii Directiei Finantelor au specificat ca sint mai multe situatii in care se fac verificari pentru stopajul la sursa. „Stopajul la sursa se produce atunci cind angajatorul care plateste un venit salariatilor retine impozitele pe veniturile salariale si contributiile sociale de la salariati, dar nu le vireaza la buget. Verificarile la o unitate se pot face cind sint programate controale, reclamatii", a declarat Maria Taran, purtatorul de cuvint a al Directiei de Finante. Angajatii termocentralei au afirmat ca au inceput sa nu se mai vireze bani la bugetul de stat din 2007, insa sumele restante au fost achitate pina in 2009. Din 2009, iarasi nu s-au mai facut plati la bugetul de stat. Cercetarile DNA au pornit de la o plingere facuta de prefectul judetului, Dragomir Tomaseschi. Potrivit prefectului, la CET au fost identificate, in toamna anului 2009, mai multe nereguli financiare, dupa ce Directia Generala de Finante Publice Iasi a efectuat un control. Pentru evaziune fiscala, Dorin Ivana risca amenda sau inchisoare de la 1 la 3 ani.

Comentarii