Experienta devastatoare cu „prafuri”

Subtitlu

vineri, 19 martie 2010, 00:32
7 MIN
 Experienta devastatoare cu „prafuri”

La 24 de ani Bogdan a hotarit ca trebuie sa ia viata de la capat. Timp de aproape noua ani tinarul s-a drogat cu aproape toate substantele care i-au trecut prin mina, de la romparkin combinat cu votca pina la canabis si hasis. Insa, sustine el, in ultimul hal l-a adus o substanta care se comercializa in magazinele de tip weedshop. In urma cu trei luni s-a apucat sa-si injecteze in vena sare de baie. Atunci a fost momentul in care Bogdan a simtit ca-si pierde controlul. Dupa trei luni de injectare cu sare, tinarul a luat hotarirea sa-si schimbe viata si sa renunte la droguri. A ajuns la Iasi si timp de doua saptamini a fost internat in Clinica de Drogodependenti din cadrul Spitalului de Psihiatrie "Socola". Bogdan e hotarit sa-si schimbe viata si sa o ia de la capat fara droguri. Medicul sau, Radu Andrei, seful Clinicii de Drogodependenti de la Socola, crede ca tinarul va reusi daca isi doreste asta cu adevarat. Doctor si pacient spun ceea ce implica drogodependenta si care sint etapele necesare pentru a scapa de aceasta patima ingrozitoare.

Bogdan (n.r. nume fictiv pentru a-i proteja identitatea) este dintr-un oras din Moldova si de aproximativ doua saptamini se lupta cu dependenta de droguri. S-a drogat aproape noua ani, insa doar de curind si-a dat seama ca a pierdut total controlul asupra propriei vieti.

Primul contact cu drogurile l-a avut pe vremea cind era un pusti de 15 ani. A inceput sa consume romparkin (medicament pentru boala Parkinson) in combinatie cu votca, combinatie la care a apelat multi ani. "Nu pot spune de ce m-am apucat de droguri pentru ca la momentul respectiv aveam tot ce-mi doream, nu-mi lipsea nimic. Probabil din simpla curiozitate", povesteste tinarul.

Dornic de ceva nou, Bogdan a inceput sa consume canabis, hasis si alte substante de care nici nu-si mai aduce aminte acum. Procurarea drogurilor nu a fost niciodata o problema pentru el. "De oriunde te duceai puteai sa faci rost de droguri, din cluburi, baruri, discoteci, de pe strada sau chiar in parcuri. Ii cunosti pe cei care consuma sau vind asa ceva pentru ca au un stil anume de a se imbraca, de a se purta, sint diferiti de ceilalti. De obicei au un stil mai liber, poarta haine mai largi, se imbraca mai neglijent, sint neglijenti in general cu ei insisi", mai spune Bogdan.

Diferente nu sint insa in ceea ce priveste muzica pe care o asculta. Cei care se drogheaza pot asculta de la manele pina la muzica alternativa sau muzica clasica. Bogdan este un ascultator de muzica electronica.

Sarea de baie Special Gold e un drog puternic "sub acoperire"

Pina in urma cu trei luni tinarul se droga doar in compania prietenilor care faceau acelasi lucru, niciodata nu lua droguri singur, acasa. Problemele lui au inceput insa in momentul in care a descoperit substantele de la weedshop. "Ultimul drog pe care l-am incercat a fost mefedrona, in urma cu trei luni. Mefedrona e un praf care se vindea in weedshop-uri sub forma de sare de baie, sau Special Gold. De fapt e un produs chimic pe baza de metamfetamina, derivata cu catinona ca sa nu iasa la testul antidrog facut de politie", imi explica tinarul, care stie toate denumirile oficiale ale substantelor ilegale: "daca tot consum, macar sa stiu ce bag in mine", spune el.

Bogdan si-a dat seama de la inceput ca noul drog are efecte diferite fata de tot ceea ce mai incercase el pina atunci. Dependenta devenise din ce in ce mai puternica si lui ii era tot mai greu sa faca pauze intre momentele in care se droga. A incercat totusi sa renunte si chiar a trecut prin citeva zile de sevraj in care s-a simtit groaznic. Voma, greturi, transpiratii, frisoane, dureri musculare, de oase sau abdominale, pe toate le-a suportat timp de trei-patru zile. Nu l-a tinut mult insa si in momentul in care s-a intilnit cu niste prieteni a "scapat cu botu’-n marfa", cum spun ei momentului in care se reapuca de consumul de droguri. "Nu stiu de ce, asa a fost sa fie, am picat la locul nepotrivit in momentul nepotrivit poate", incearca sa se justifice acum.

Situatia lui a devenit din ce in ce mai grava. Intr-o singura luna a slabit opt kilograme si abia se mai tinea pe picioare. Deja renuntase la facultate pentru ca a preferat sa lucreze ca electrician si sa faca bani sa-si cumpere droguri.

Nu s-a drogat niciodata in timpul in care era la serviciu pentru ca a tinut sa-si respecte munca, insa toti banii pe care ii cistiga se duceau pe droguri. "Bani aveam pentru ca munceam, salariul meu de 15 milioane se ducea in trei zile. Am ajuns la «performanta» de a consuma intr-o singura seara noua milioane la care s-a mai adaugat si o camera video scumpa pe care am dat-o pentru patru grame de substanta care m-ar fi costat patru milioane. Nu m-a afectat ca dadeam asa multi bani, mai vindeam ce nu mai foloseam prin casa. N-am vindut niciodata lucrurile mamei, dar mai dadeam un mp3 player, o pereche de casti, o bicicleta etc", a spus tinarul.

"Primul pas in tratarea unui astfel de pacient este ca el sa vrea cu adevarat sa renunte la droguri"

A incercat sa se lase singur de droguri, insa nu a reusit. Si-a dat seama ca singura solutie este sa ceara ajutor specializat. Asa a ajuns la Spitalul de Psihiatrie "Socola" in Clinica de Drogodependenti. Medicii spun ca starea sa se amelioreaza, insa totul depinde de vointa tinarului. "Schimbarea vine din interior si numai daca pacientul are o motivatie puternica sa renunte la droguri. El trebuie sa puna in balanta ce avantaje ii aduce consumul de droguri si ce dezavantaje sint. Daca ajunge la concluzia ca sint mai multe dezavantaje atunci este pregatit sa renunte. Primul pas in tratarea unui astfel de pacient este ca el sa vrea cu adevarat sa renunte la droguri", a declarat dr. Radu Andrei, seful Clinicii de Drogodependenti.

Persoana care a decis sa renunte la droguri trebuie apoi sa apeleze la un consult psihiatric de specialitate si chiar toxicologic. La un centru antidrog se poate stabili daca respectivul consumator are nevoie de dezintoxicare si unde anume ar trebui sa se intimple asta. Partea cea mai dificila a tratamentului este reprezentata de "resetarea comportamentului". "Este foarte dificil aici pentru ca pacientul are nevoie de o motivatie care este subiectiva, pentru fiecare poate fi altceva. Este nevoie de psihoterapie sustinuta pentru o perioada cit mai mare de timp. De asemenea, pacientul are nevoie de un grup de suport format de cele mai multe ori de familie, de prieteni, repere de care el se agata si care il vor sustine in demersul sau", a adaugat dr. Andrei.

Urmeaza perioada de mentinere a starii de abstinenta. Aici sint mai multe stadii prin care trec dependentii de droguri. Unii nu-si recunosc problema si cred ca o pot controla singuri, altii isi dau seama cumva ca ceva este in neregula, dar nu se pot hotari sa schimbe ceva. Urmeaza un stadiu al actiunii cind dependentul ia masuri pentru modificarea situatiei, iar ultimul stadiu este cel al mentinerii.

Medicii spun ca orice dependent de droguri care vrea sa renunte la acest viciu are nevoie de un plan pe termen lung pentru ca de-a lungul timpului se va intilni cu nenumarate ocazii in care poate sa alunece din nou pe panta drogurilor intr-un moment de ratacire sau chiar sa recada in aceasta patima in momentul in care reia consumul.

"Comportamentul nu este doar conditionat biologic, in cea mai mare parte e invatat de la modele din jur. Ii va fi foarte greu pacientului si va avea nevoie de mult timp sa se refaca, insa daca motivatia lui este suficient de puternica atunci va reusi", a adaugat medicul care l-a tratat pe Bogdan.

"Prietenii mei vor ramine mai putini"

Tinarul e hotarit insa sa ia viata de la capat chiar daca asta inseamna sa renunte la o parte din prietenii sai. "Eu le-am spus prietenilor mei de la bun inceput ca ma voi lasa de droguri, dar ei sint cu capul in nori. Cind ma voi intoarce acasa anturajul meu va trece printr-o selectie si vor ramine mai putini. Nu pot renunta la toti, dar ceva trebuie sa schimb", a spus tinarul.

Bogdan nu vrea sa dea sfaturi tinerilor care trec prin tot ce a trecut si el in ultimii ani pentru ca e de parere ca oricum acestea nu vor fi ascultate. "Nu pot sa-i invat eu ce e bine si ce e rau, sa le dau sfaturi. Isi vor da seama singuri cind va fi momentul potrivit. Daca venea cineva si-mi dadea un sfat imi intra pe o ureche si imi iesea pe alta. Pina nu te dai singur cu capul de pragul de sus, nu-ti dai seama ca ai o problema", sustine Bogdan.

Tratamentul sau va continua si dupa externarea din spital, iar terapia la psihiatru la fel. "Voi merge la un centru de consiliere de grup pe undeva pe la munte pentru o perioada. Incerc sa ma implic si in activitati care sa ma apropie de familie, sa merg cu tata la pescuit de exemplu. Sora mea e total opusul meu, a terminat doua facultati si lucreaza in doua locuri, in timp ce eu imi bagam droguri in vena. Cind va fi momentul ma voi duce iar la facultate", explica Bogdan gindurile de viitor.

Comentarii