„Fiul meu se afla intr-un stilp de beton la Casa Poporului”

vineri, 09 aprilie 2010, 22:05
4 MIN
 „Fiul meu se afla intr-un stilp de beton la Casa Poporului”

Familia unui iesean dat disparut din primavara anului 1989 sustine ca acesta se afla zidit intr-un stilp de beton de la intrarea in fosta Casa a Poporului, actualmente Palatul Parlamentului. Mama lui Stefan Amarghioalei, din comuna Ungheni, a spus ca a facut plingere la Militie la doar citeva zile de la disparitie, insa nu i-a dat nimeni vreun raspuns pina acum. 

Mama lui Stefan Amarghioalei cu poza fiului sau in miini

"Baiatul meu terminase Liceul «Negruzzi», a dat examen la Facultatea de Constructii, dar n-a fost admis si a plecat la Bucuresti, sa lucreze pe santierul de la Casa Poporului, alaturi de taica-sau. Pe 1 martie 1989 a venit acasa, iar a doua zi a plecat inapoi. Sotul meu m-a intrebat dupa citeva zile, intr-o scrisoare, daca Fanica este inca la Iasi si i-am raspuns ca plecase la Bucuresti", a spus vineri Ortansa Amarghioalei, mama celui dat disparut de 21 de ani.

Femeia a precizat ca, imediat, a urcat intr-un tren cu destinatia Bucuresti. "Am plecat la Bucuresti, sa vad ce s-a intimplat. La Pascani au intrat in compartiment citiva barbati, care munceau tot pe santier si care nu stiau ca eu sint mama lui Fanica. Au inceput sa vorbeasca intre ei si unul a spus: «Ati vazut ce i s-a intimplat lui Fanica? A murit ingropat in cofrajul de beton.» Din discutia lor, am inteles ca ii iesise o mina afara, dar un muncitor i-a rupt-o cu lopata si a bagat-o intr-un morman de moloz. I-am intrebat daca il stiu pe Fanica al meu, dar s-au ridicat si au parasit compartimentul unul cite unul, fara sa spuna ceva", si-a adus aminte femeia.

Aceasta a mentionat ca, odata ajunsa in Capitala, a mers direct la caminele in care erau cazati muncitorii, pentru a-si gasi sotul. "Am intrebat si acolo muncitorii ce s-a intimplat, dar toti se fereau de mine, nu voiau sa-mi spuna. I-am auzit spunindu-si: «Asta-i mama lui Fanica!». Si fugeau din calea mea. Am discutat cu sotul meu, care mi-a spus ca nu stia ce s-a intimplat cu Fanica. Am mers si la ministrul in Constructii, doamna Maria Stefan, sa ma ajute sa-l gasesc", si-a amintit Ortansa Amarghioalei.

"A venit Revolutia si cred ca nimeni nu si-a mai batut capul cu gasirea lui"

Femeia a povestit ca, dupa asta, a mers si ea la Militie, pentru a-l da disparut pe fiul ei. "Am depus plingere la Criminalistica. Le-am spus ca unii muncitori ii spusesera sotului meu ca fiul nostru se afla intr-un stilp de beton turnat la Casa Poporului. Dupa aceea am fost si la inginerul de pe santier – Purice il chema. Cind m-a vazut in birou, si-a pus miinile in cap si mi-a zis «sa fac cele trebuincioase», conform datinii. Dupa 6 luni i-am facut slujba de inmormintare", a spus femeia.

Aceasta banuieste ca nimeni nu si-a batut capul cu gasirea fiului ei, din cauza Revolutiei. "Dupa ce am facut plingerea, probabil ca cei de la Militie au inceput niste cercetari, insa a venit Revolutia si cred ca nimeni nu si-a mai batut capul cu gasirea lui. Oamenii erau preocupati atunci sa arda hirtii. Mai multi oameni au murit in perioada aceea la Casa Poporului. Un arhitect care lucra acolo a fost gasit mort in Dimbovita. Eu am fost atunci si la diverse spitale, sa-l caut la morga, dar nu l-am gasit. In acelasi an, a venit o duba cu numar de Bucuresti la poarta, aici, din care au coborit 7 barbati imbracati in civil, dar eu cred ca erau de la Militie. Nu s-au prezentat, dar mi-au aratat un album cu fotografii si m-au intrebat daca il vad in vreuna pe Fanica. Le-am zis ca nu si au plecat fara sa zica ceva", a mentionat femeia. "N-as vrea decit sa-mi zica cineva daca a murit sau nu si daca se afla in stilpul de la intrarea in Casa Poporului. Avea 27 de ani cind a disparut", a incheiat femeia.

Fratele cere judecatorilor sa-l declare mort pe Fanica

Pe de alta parte, celalalt fiu al femeii, Ion, spune ca a formulat o cerere la Judecatoria Iasi, pentru ca magistratii sa-l declare decedat pe fratele sau. "Am facut aceasta actiune pentru a-mi separa mostenirea, pentru ca si unchiul meu are o bucata de teren. Oricum, de schimbat nu cred ca se va schimba nimic in privinta fratelui meu. Au trecut 21 de ani de la disparitia sa si nu s-a mai auzit nimic de el. Atunci am inteles ca au fost gasiti ochelarii sai. Cei de acolo i-au trimis mamei o parte din haine si cartea lui de munca, dar nimeni nu a spus ce s-a intimplat cu adevarat acolo. Un fost coleg de munca, Eugen Puscasu, mi-a spus si mie ca fratele meu e mort si ingropat in betonul dintr-un stilp al Casei Poporului", a declarat Ion Amarghioalei, fratele lui Stefan.

Acesta a adaugat ca, in fiecare an, mama sa este chemata la Politie si este intrebata daca mai stie ceva despre fiul ei. "O intreaba in fiecare an daca s-a intors Stefan acasa, pentru ca este dat disparut", a spus barbatul. Acesta a depus o cerere prin care doreste sa obtina declararea judecatoreasca a decesului lui Stefan Amarghioalei, pentru a putea partaja mostenirea. Primul termen al dosarului a fost stabilit pe 25 mai. In ultimii 5 ani, la Judecatoria Iasi au fost depuse 18 astfel de cereri.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii