111 societati comerciale vrincene si-au gasit stapinul

luni, 24 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 111 societati comerciale vrincene si-au gasit stapinul

De la infiintare si pina in prezent FPS a scos la vinzare 111 societati vrincene. Dintre acestea putine functioneaza inca la intreaga lor capacitate. Cele mai multe abia se tin pe propriile picioare din cauza datoriilor la stat. Privita in ansamblu, privatizarea acestor societati nu a relansat economia vrinceana. Ba dimpotriva, aceasta a ajuns intr-o stare deplorabila.
Privatizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat din judetul nostru a fost declansata prin infiintarea Fondului Proprietatii de Stat, in februarie 1993. De atunci si pina in prezent, 111 societati comerciale au trecut in proprietate privata, capitalul social scos la vinzare fiind de peste 300 miliarde lei. Rind pe rind au fost vindute procentele majoritare la "Ceres", "Romseh", "Comat", "VEF", "Tricotton" si alte mari firme care, compuneau industria vrinceana.
In perioada ’93 – ’96 au fost scoase la vinzare 52 de societati cu un capital social de 27 de miliarde de lei. Cea mai mare parte a privatizarii a fost facuta in perioada 1997-2000, cind 69 de agenti economici cu un capital social de aproape 172 miliarde lei si-au gasit stapinul. Metodele de privatizare practicate de-a lungul timpului au fost licitatiile cu strigare, negocierile directe si vinzarea de actiuni pe piata "Rasdaq".
22 cumparatori de actiuni sint pe lista restantierilor
Pina anul trecut, legislatia in domeniu nu prevedea sanctiuni pentru cumparatorii care nu-si achitase ratele la FPS. Putine contracte aveau o clauza speciala, prin care rau-platnicii trebuiau sa dea socoteala in cazul in care uitau sa plateasca. Din cauza vidului legislativ, 22 cumparatori au fost ani de-a rindul proprietari, fara sa achite ceea ce au cumparat. Exemple in acest sens sint PAS – urile, care dupa achitarea a 2 – 3 rate ajungeau in incapacitate de plata, ajungindu-se astfel la 2,8 miliarde lei restante in care sint incluse ratele, dobinda si penalitatile. Lista restantierilor cuprinde 7 cumparatori din ’96, 11 din 1997, 1 din 1998 si 2 din 1999. "Principalii retantieri sint PAS-urile de la "Ceres", "Agrotransport", "Insta Electric", "Zboina", "Uniplast", "Romagremin" ca si cumparatorii "Agromec" – urilor de la Suraia, Corbita, Calieni, Maicanesti, Mihalceni si Panciu", a precizat George Arvinte, directorul Centrului de Privatizare Vrancea.
19 contracte de vinzare-cumparare au fost reziliate
Pentru ca la incheierea unor contracte exista si o clauza speciala de reziliere in cazul neachitarii unui anumit numar de rate sau atunci cind asa-zisul cumparator nu mai manifesta interes pentru pachetul licitat, 19 contracte au fost reziliate in astfel de conditii.
Unele societati au avut chiar ghinionul de a fi licitate de mai multe ori de cumparatori neseriosi. Este cazul "Agromec" Odobesti, care a fost achizitionata de trei ori si tot de atitea ori a fost abandonata. Tot din aceasta categorie fac parte: "Uniplast", Fabrica de Lapte, "Inprelg" Gugesti, "Metal" Focsani, "Agromec" – urile de la Suraia, Mihalceni, Dumitresti, Balesti, Batinesti, Marasesti, Martinesti, Legume-Fructe Adjud si nu in ultimul rind "Indforest".
Directorul Centrului de Privatizare a precizat ca pentru toate aceste societati au fost reluate procedurile de privatizare, cu exceptia "Indforest". "Exista si un caz in care primul cumparator cu care s-a reziliat contractul a revenit la a doua licitatie. Este vorba despre "Agromec" Suraia, care a fost vinduta prima data lui Gheorghe Jelea. Dupa rezilierea contractului, acesta a revenit la a doua licitatie, dar cumparatorul a fost altul", a adaugat directorul Centrului de Privatizare.
In ultimii trei ani au intrat in conturile FPS 239 miliarde lei
Privatizarile din perioada 1997 – 2000, din judetul Vrancea, au adus FPS-ului 239 miliarde de lei. Volumul investitiilor angajate pentru cele 69 societati comerciale privatizate in aceasta perioada este de peste 6 milioane dolari. Dupa descentralizarea FPS, respectiv din august 1998, randamentul de privatizare a crescut, 88% dintre contractele incheiate fiind achitate. In acelasi timp, FPS a obtinut un pret mediu pe actiune de 78,26% din valoarea cu care a scos la vinzare pachetele de actiuni.
In prezent, FPS mai are de vindut 5 societati comerciale, daca excludem societatile de tip IAS care au fost transferate la Ministerul Agriculturii.
Oameni de afaceri cu greutate au cumparat cite o societate profitabila
Daca pentru micile societati cumparatorii au fost asociatiile salariatilor sau oameni de afaceri mai putin cunoscuti, pentru marile firme batalia a fost destul de dura.
Pachetele majoritare de la 2 mari societati vrincene, "Industrializarea Laptelui" si "Combivra", au fost cumparate de cunoscutul om de afaceri Liviu Jitea cu mai bine de 4 miliarde de lei.
Cea mai mare parte din SC "Avicola" SA a fost achizitionata de Asociatia PAS cu 4,6 miliarde lei, dar se stie ca din lipsa banilor PAS-ul a acceptat ca cea mai mare parte din suma sa fie platita de Dan Vicol.
Nu trebuie omisa nici cea mai mare privatizare a anului, cea a SC "Vincon" SA, cumpararea pachetului majoritar in octombrie a.c. de catre Luky Georgescu aducind FPS aproximativ 200 miliarde lei.
Printre oamenii de afaceri care au incheiat contracte cu FPS se numara Cristinel Mihalcea – 13,5 miliarde lei pentru 63,77% din SALF, Catalin Chelu – care a platit 1,7 miliarde lei pentru 68,58 din "Prodincarn" si Lucian Avram, cumparatorul a SC "Marchim".
Dintre societatile implicate in marile privatizari mentionam "Metex", cumparatorul a 41,8% din "Milcovul" si 58,9% din "Suintest" cu numai un miliard lei si "Palcom" care a platit 17,03% din "Palcom" cu 2,619 miliarde lei.
Dintre marile esecuri de amintit este privatizarea "Indforest", directorul Dumitru Nagat fiind pentru 90 de zile un fel de proprietar fara sa plateasca cele 28,9 miliarde lei, pe care singur le-a oferit.
De altfel, intr-un top al celor mai reusite privatizari primele locuri sint ocupate de "Avicola", Fabrica de Lapte, "Combivra", "Vincon" si "VEF". La polul opus se afla Agromec-urile, "Sarba" Odobesti si "Indforest". (Elena CRISTIAN)

Comentarii