500.000 dolari – pretul platit pentru Inprelg

marți, 28 iulie 1998, 23:00
4 MIN
 500.000 dolari – pretul platit pentru Inprelg

Misterul care a invaluit afacerea Inprelg incepe sa se risipeasca, pretul platit de investitorul israelian pentru pachetul de 70% din actiunile acestei societati fiind acum cunoscut. Potrivit avocatului lui Lev Ari Jacob (pentru investitia de la Gugesti), Pastorel Zugravescu, pretul negociat si achitat de investitorul israelian este de 500.033 dolari, adica 1,26 dolari pentru fiecare actiune cumparata. Mentionam ca, initial, FPS a stabilit ca pret de oferta, pentru pachetul de 70% scos la vinzare, 7,7 dolari/actiune. Rezulta ca, in urma negocierilor, Lev Ari Jacob, care a fost singurul ofertant, a reusit sa obtina un pret de sase ori mai mic decit cel cerut de FPS.
"Solicitam tragerea la raspundere a celor vinovati"
Sindicatul de la SC Inprelg este nemultumit de modul in care s-a facut aceasta tranzactie si a solicitat Inspectoratului General al Politiei sa cerceteze imprejurarile in care s-a incheiat acest contract de vinzare-cumparare. "Intrucit consideram ca pretul vinzarii achitat de investitorul strain este mult sub valoarea reala a patrimoniului asupra caruia greveaza valoarea actiunilor, solicitam IGP sa dispuna cercetari pentru indreptarea lucrurilor si tragerea la raspundere a celor vinovati", a explicat liderul de sindicat, Nicolae Ciliboiu. Sursa citata a mai aratat ca numai valoarea stocurilor existente la produse finite constind in placaje, furnire, cherestea, parchet si scaune, depaseste valoarea pretului convenit intre FPS si partenerul strain.
AGA revocata
Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Inprelg, care trebuia sa aiba loc ieri, a fost revocata in ultimul moment de presedintele Consiliului de Administratie, Valerica Bolovan. Motivul invocat de Valerica Bolovan in anuntul de revocare se refera la faptul ca nu sint indeplinite conditiile prevazute de lege pentru abordarea ordinei de zi.
Mentionam ca AGA urma sa aprobe modificarea statutului societatii cu precizarea ca 70% din capitalul social, respectiv 3,084 milioane dolari, reprezinta aportul in natura al actionarului strain. "Am sesizat aceasta inadvertenta in momentul in care am aflat pretul platit de investitorul israelian. Actionarul strain nu a achitat integral valoarea nominala a actiunilor cumparate pentru ca acestea sa reprezinte aport in natura", a spus Valerica Bolovan.
Panturu la Inprelg ca la el acasa
In consecinta, ieri, nu a mai avut loc AGA, insa toti salariatii au fost adunati pentru a li se prezenta noii patroni. "Salariatii au contestat din nou prezenta lui Nelu Panturu la Inprelg. Intrucit nu a fost vorba de AGA, el nu avea ce sa caute la aceasta adunare", ne-a spus liderul sindical, Nicolae Ciliboiu. Sindicalistii nu sint multumiti nici de clauzele contractuale deoarece "nu este prevazuta o protectie sociala minima si obligatia cumparatorului ca, timp de trei ani, sa nu faca disponibilizari".
Nicolae Ciliboiu mai spune ca fabrica este la un punct de colaps, deoarece desfacerea nu mai functioneaza, iar noii patroni refuza sa participe cu lichiditati pentru a se asigura plata salariilor.
Plingere penala impotriva lui Panturu
Sindicatul liber din cadrul SC Inprelg a inaintat, recent, Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea o plingere penala impotriva lui Nelu Panturu. Fostul manager de la SC Inprelg este acuzat de sindicalisti ca a conditionat participarea salariatilor de la SC Inprelg la privatizarea societatii de depunere a cite 200.000 lei pentru fiecare certificat de proprietate depus in plus fata de primul. "Cei 200.000 lei ce urmau a fi depusi de la al doilea certificat in sus, erau destinati pentru cumpararea de actiuni de la FPS. Prin acest sistem, noua, salariatilor, ne-a fost blocat drumul de a obtine mai multe actiuni prin depunerea mai multor certificate", se pling salariatii de la Inprelg. Sindicalistii sustin ca, in urma subscrierii de certificate in conditiile impuse de Panturu, au mai ramas de acoperit inca aproximativ 5.000 de certificate de proprietate. "Aceste locuri libere cu actiunile corespunzatoare au fost ocupate de Nelu Panturu si sotia sa Carmen prin depunerea a 3.950 certificate si respectiv 970 certificate, fara ca acestia sa fi depus si suma corespunzatoare in multiplu de 200.000 lei pentru fiecare certificat", se spune in plingerea adresata Parchetului.
Faptul ca, dupa un an, celor 15-16 salariati care au depus cite 200.000 lei li s-au restituit banii, le-a intarit salariatilor convingerea ca Panturu a folosit aceasta metoda pentru a dobindi cit mai multe actiuni. De mentionat ca, in acest mod, Panturu a reusit sa puna mina pe 17% din actiunile societatii. Sindicalistii de la Inprelg il acuza pe Panturu si pe sotia lui ca si-au creat acest avantaj prin "decizie unilaterala, fara a indisponibiliza si suma de un miliard lei, pe care nu au dovedit ca au depus-o si retras-o".
In consecinta, ei cer Parchetului sa anuleze drepturile dobindite de sotii Panturu pe aceasta cale, catalogata de sindicaliusti ca frauduloasa. (Sandica FILOTE)

Comentarii