5000 de vrinceni sub povara cancerului

marți, 26 august 2003, 23:00
3 MIN
 5000 de vrinceni sub povara cancerului

Aproximativ 5000 de locuitori din judet sufera de cancer. Aflati in evidentele cabinetului de oncologie de la Centrul de Diagnostic si Tratament, bolnavii vin periodic la medic pentru a-si lua tratamentul care sa-i tina in viata. Bolnavii lupta din rasputeri cu boala, fac eforturi fizice si financiare foarte mari in speranta ca vor invinge. Pentru ei, vizitele la medic, cozile la farmacii si cautarea celor mai noi metode de tratament au devenit o rutina.
Cea mai frecventa forma de cancer de care sufera bolnavii din Vrancea este cancerul pulmonar, urmat foarte aproape de cancerul de sin, la femei. Pina la aceasta data, aproape 5000 vrinceni ingroasa rindurile celor care sufera de aceasta teribila boala. Numarul bolnavilor este similar cu cel al unei comune de marime medie.
Criza sistemului sanitar apasa cel mai tare pe umerii acestor bolnavi obligati, din cauza lipsei de fonduri, sa suporte din propriul buzunar tratamentul care, lunar, ajunge sa coste si zeci de milioane. In noua lista de medicamente compensate si gratuite, aprobata cu citeva luni in urma, nu au fost incluse medicamente care le-ar putea ameliora durerea in prima faza a bolii. „Nu sint pe aceasta lista medicamente pentru durere, cele cu care incepem tratamentul, cum ar fi Algocamin, Calmant Forte, Piafen. La gratuitati sint cele foarte scumpe cum ar fi Tramadolul, dar fondurile farmaciilor se termina repede si pacientii trebuie sa le ia in regim compensat”, ne-a precizat medicul primar oncolog Lidia Groza de la Centrul de Diagnostic si Tratament.
Medicii spun ca tratamentul pentru un bolnav de cancer costa foarte mult, pina la zeci de milioane de lei. Numai un flacon de Interferon, recomandat in cazurile de leucemie, limfoame maligne, mielom multiplu, melanom malign si tumori renale, costa sase milioane de lei. Intr-o luna, un bolnav de cancer poate avea nevoie si de 10 flacoane. „Tratamentul ajuta la cresterea imunitatii organismului si este necesar acestor bolnavi”, ne-a explicat medicul Lidia Groza.
Intr-o singura zi la cabinetele de oncologie sint vazuti chiar si 40 de bolnavi, care asteapta sa fie consultati. Morfina, citostacele, tratamentele care le-ar putea prelungi viata sint subiectele de discutie la usa acestor cabinete.
Registrul judetean de cancer
Pentru a beneficia de medicamente gratuite, bolnavii trebuie sa se adreseze farmaciilor in primele zile ale lunii, altfel, din cauza fondurilor care se epuizeaza foarte repede, risca sa si le cumpere din propriul buzunar.
Pentru a beneficia de tratament gratuit, un pacient care sufera de cancer trebuie sa se adreseze cabinetului de oncologie din Cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament sau la Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judetean, pentru a fi inregistrat in Registrul Judetean de cancer. Pentru medicamentele asigurate prin Programul national de oncologie, cu reteta prescrisa de medicul oncolog, pacientii se vor adresa farmaciei Policlinicii de copii din cadrul Spitalului Judetean. Pentru medicamentele simptomatice, tot pe baza retetei prescrisa de medicul oncolog, se pot adresa oricarei farmacii.
Pe linga probleme legate de criza sistemului financiar, bolnavii de cancer se mai lovesc si de neglijenta unor medici de familie, care nu trimit cazurile descoperite direct la medici oncologi. „Din pacate, unii medici de familie nu ne anunta nici macar atunci cind au un deces cu cancer si acest lucru ne ingreuneaza activitatea. Noi asiguram doar tratamentul strict oncologic al pacientilor, nu putem trata si afectiunile asociate”, ne-a mai spus oncologul Lidia Groza de la Centrul de Diagnostic si Tratament. (Anca GIRNEATA)

Comentarii