A inceput Saptamina Patimilor

duminică, 04 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 A inceput Saptamina Patimilor

Crestinii au fost ieri, de Sarbatorea Floriilor, la biserica pentru a primi binecuvintare si ramuri de salcie sfintita. Intrarea Domnului in Ierusalim este o sarbatoare situata intre marea minune a invierii lui Lazar si Saptamina Patimilor, careia Biserica ii acorda mare insemnatate socotind-o printre cele 12 sarbatori imparatesti ale anului.
Sfinta Liturghie din Duminica Floriilor are ceva aparte: rememoreaza in fiecare an, cu o saptamina inainte de Paste, cinstirea de care s-a bucurat Iisus intrind in cetatea-inima a iudaismului, in Ierusalim, dupa ce a savirsit miracolul invierii lui Lazar. Pe de alta parte, insolita este si includerea in ritualul religios, repetabil anual, a sfintirii florilor. De Florii isi serbeaza onomastica toti cei care poarta nume de flori.
Fiecare crestin a ascultat cu smerenie predica parintelui pentru ca, mai apoi, sa astepte sa-i vina rindul la salcie sfintita. Ramurile de salcie se duc la biserica pentru a fi sfintite, dupa care se folosesc la impodobirea icoanelor, a usilor si a ferestrelor sau la tratarea simbolica a bolilor. In zonele rurale, crestinii au pus ieri salcie in poarta. Preotii spun ca oamenii, in general, percep aceasta sarbatoare gresit, asociind-o cu venirea primaverii sau cu renasterea naturii. De fapt, spun slujitorii bisericii, Biblia spune ca aceasta sarbatoare a aparut acum 2000 de ani, cind Mintuitorul Iisus Hristos l-a inviat pe Lazar din Betania, dupa patru zile in care fusese ingropat, in prezenta familiei si a curiosilor. Vazind minunea, curiosii l-au urmat pe Mintuitor, iar la Ierusalim Mesia era asteptat de multime cu flori si ramuri de finic. Intrarea triumfala a lui Iisus Hristos in Ierusalim este singurul moment din viata Sa paminteasca, in care a acceptat sa fie aclamat ca Imparat. Dar, in acea euforie, numai el cunostea ca in cetatea sfinta va fi vindut, prins, legat, batjocorit, scuipat, dus la Pilat si rastignit. „Si noi astazi (ieri n.r.) l-am intimpinat pe Iisus ca si acum 2000 de ani cu flori si salcie. Pentru fiecare dintre noi, Mintuitorul ne pregateste Invierea pentru ca, noi, am fost facuti pentru viata vesnica. Atunci cind murim, trecem de la viata paminteana la cea celesta, vesnica. Ciclul fundamental al existentei omului este terestru – celest. Fiecare dintre noi vine la biserica sa-l intimpine pe Iisus nu cu ura, dusmanie ci trebuie sa facem loc in suflete puritatii si bunatatii”, ne-a spus preotul Costica Popa, de la biserica „Sf. Imparati Constantin si Elena”.
Saptamina Mare

De astazi, toti crestinii au intrat in Saptamina Patimilor, perioada in care Mintuitorul este supus chinurilor prin care toate pacatele omenirii sint suportate de El. Credinciosii trebuie sa-si petreaca zilele ramase pina la Paste in post si rugaciune pentru a se pregati cum se cuvine pentru Inviere. De acum, in fiecare seara, preotii vor tine slujba de denii, culminata cu Prohodul, in care fiecare crestin sufera alaturi de Iisus. Peste o saptamina, crestinii sint asteptati la Inviere. Preotii spun ca in Saptamina Mare este importanta si starea de spirit pentru ca este o perioada in care gindurile bune trebuie sa predomine si trebuie sa ne abtinem de la violente de orice fel, sa tacem mai mult si sa ascultam mai mult, sa fim mai binevoitori cu cei din jur si sa nu ne lasam antrenati in dispute de orice fel. Pentru ca postul nu inseamna numai abstinenta de la mincare si bautura, ci o purificare trupeasca si sufleteasca in acelasi timp. (Camelia MARIN, Madalina IRIMIA)

Comentarii