Algoritmul schimbarii schimbarilor

vineri, 26 ianuarie 2001, 00:00
8 MIN
 Algoritmul schimbarii schimbarilor

"Nu este firesc, este obligatoriu ca institutiile descentralizate sa-si schimbe denumirile daca au intervenit modificari la nivelul ministerelor", a afirmat ministrul Turismului Dan Matei Agaton intr-o conferinta de presa la Bacau. Agaton a confirmat astfel ca mica gaselnita a "reorganizarii institutiilor" are ca efect imediat si schimbarea conducerilor.
Metoda nu este folosita in premiera, intrucit si fosta coalitie a apelat la ea atunci cind a schimbat, de exemplu, toti sefii directiilor de sanatate publica. In ianuarie 1999, directiile sanitare s-au unit cu inspectoratele de politie sanitara si au format directii de sanatate publica, iar toate posturile de conducere au fost scoase la concurs prin ordin al ministrului. Nici acum nu se stie de ce fostii directori nu puteau sa-si continue mandatul cu o denumire noua a institutiei, cert este ca atunci directorii si-au pierdut posturile. Acum tabloul schimbarilor se anunta mult mai vast. Noul guvern are cu noua ministere mai mult decit cel vechi, dar important este ca in cazul a zece dintre ele au aparut denumiri noi, altele fiind in proces de reorganizare.
De exemplu, Ministerul Culturii a primit, in coada, adaugirea "si cultelor", sau cel al sanatatii a devenit si "al familiei". Sint motive suficiente ca institutiile din teritoriu sa-si schimbe denumirile si apoi sa se scoata din nou posturile la concurs fara sa mai fie demisi actualii lor sefi, care sperau, odata cu examenul de atestare, ca nu mai pot fi dati jos de pe posturi decit disciplinar.
PDSR va face o triere a candidatilor la concursuri, folosindu-se de avizul prefectului. Insa avizul nu este necesar in momentul prezentarii la concurs, ci doar in cazul numirii pe functie. Mai precis, cel care a luat concursul se mai poate inca impiedica de avizul prefectului inainte de a fi numit in functie. Iata cum se vor petrece, in particular, lucrurile, la nivelul institutiilor descentralizate. Sint interesante, de asemenea, si parerile actualilor directori fata de modalitatea gasita de a-i schimba.
La concurs doar cu voia prefectului
Agentia de Protectia Mediului si-a schimbat denumirea, in baza unei Hotariri de Guvern, in Inspectoratul de Protectia Mediului. Masura care, implicit, va duce la organizarea unui concurs pentru ocuparea posturilor de conducere. Vasile Jalba, directorul institutiei, ne-a declarat, ca si functiile de conducere vor suporta modificari dupa cum urmeaza: functia de director se va transforma in cea de inspector sef, iar cea de inspector sef va deveni de inspector sef adjunct. Tot in conformitate cu acest act normativ, fostele agentii de protectia mediului vor suporta un proces de reorganizare, in urma caruia se ve reduce personalul angajat cu 30%. Functiile de conducere vor fi ocupate in baza unui nou concurs si cu avizul obligatoriu al prefectului judetului. In functie de decizia prefectului Buza, Vasile Jalba ar putea candida sau nu pentru sefia acestei institutii.
Inspectoratul pentru Cultura va fi comasat cu Oficiul Judetean pentru Patrimoniul Cultural National, institutia rezultata urmind sa poarte denumirea de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National. Modificarea de titulatura va duce, in mod aprope sigur, si la un concurs pentru stabilirea noilor directori. Inspectorul sef al Inspectoratului pentru Cultura Vrancea, Puiu Siriu, ne-a declarat ca in optiunea sa schimbarea titulaturii nu inseamna neaparat si schimbarea sefului. "Asa cum cunosc eu legea, seful se schimba pentru incompetenta sau abateri disciplinare. Eu stiu ca schimbarea denumirii nu inseamna un alt concurs. Pot sa va spun ca, in ceea ce ma priveste, cei care mi-au pus un gind rau vor avea parte de un adevarat razboi", a precizat Puiu Siriu.

Unii directori au demisionat de "buna voie"
Oficiul pentru Protectia Consumatorului s-a transformat in Autoritatea pentru Protectia Consumatorului. Directorul institutiei, Marian Bobocea, a demisionat deja din functie numele sau fiind implicat intr-un scandal de proportii. Deocamdata nu a fost numit un nou sef, dar se stie ca favorit in cursa este adjunctul Gheorghe Enache, cel care a mai detinut aceasta functie in anii din urma.
Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Handicapati a trecut, odata cu Secretariatul de Stat pentru Persoane cu Handicap, in subordinea Ministerului Sanatatii si Familiei. In teritoriu nu a fost trimisa nici o adresa oficiala care sa confirme schimbari la nivelul conducerii inspectoratului, actualul inspector sef excluzind deocamdata ideea schimbarii. Iulian Bulat, inspectorul sef al ITSH Vrancea, a precizat ca nu a auzit nici un zvon vizavi de o eventuala schimbare in conducerea Inspectoratului.
Directia Judeteana de Munca si Protectie Sociala a devenit Directia Judeteana de Munca si Solidaritate Sociala. Aici insa lucrurile au fost simplificate cu mult, fostul director general Ioan Serghi dindu-si demisia din functie la sfirsitul saptaminii trecute. Constient de inevitabila sa schimbare, dr. Serghi a considerat ca atestarea sa pe post nu l-ar ajuta cu nimic. La numai o zi de la depunerea demisiei, ministrul Muncii a numit ca director interimar pe sefa Asistentei Sociale, Eugenia Geogloman. Surse din interiorul PDSR sustin ca directorul interimar nu va detine prea mult timp acest post deoarece noua putere deja vehiculeaza alte nume care ar putea prelua conducerea acestei institutii.
Mister total la unele institutii
Schimbarea denumirii Ministerului Agriculturii in Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor ii pune pe ginduri pe directorii diferitelor institutii din domeniu. Dar vintul schimbarii nu bate a sperietura, directorul acestei institutii, George Vultureanu, nepomenind nimic de o eventuala inlocuire a sa. Mai mult, seful DGA s-a desociat de PNTCD, declarind ca, desi a fost numit in timpul fostei guvernari nu are nici o legatura cu aceasta. La Directia Agricola Vrancea nimeni nu pronunta nici un nume al unor posibili succesori, dar toti se asteapta la schimbare. In unele cercuri circula, insa, varianta ca locul actualului sef sa fie luat de Viorica Ghionea, sotia sefului de la Controlul Financiar de Stat, Ion Ghionea.
Tensiunea nu a ocolit nici Oficiul pentru Consultanta Agricola, nici celelalte servicii agricole, cum este Directia Sanitara Veterinara sau Directia Fitosanitara. Oricum, In noua Hotarire de Guvern pentru organizarea Ministerului Agriculturii si Padurilor, directiile generale pentru agricultura ramin cu aceeasi denumire, ca institutii publice finantate de la bugetul de stat. Institutii ca OJCA pot fi trecute chiar in subordinea directa a Directiei generale pentru agricultura a judetului . Si mai rivnite par posturile din directiile judetene pentru silvicultura, in care insa nimeni nu sufla un cuvint despre schimbare. Cu toate ca sint aproape convinsi ca nu-si vor pastra posturile, multi dintre directori pastreza o discretie totala asupra a ceea ce ii asteapta.
Se intrevad schimbari si in politie
Saptaminile viitoare vor fi destul de agitate pentru politistii vrinceni, peste care nu este exclus sa adie un vint de schimbari. Deocamdata, singura certitudine sint cele doua noi birouri comunale de politie din judetul Vrancea, pentru care s-au numit deja sefii. Cea mai recenta schimbare este a sefului de la municipiu, col. Mircea Lupu, locul sau fiind luat de col. Gheorghe Ivu. Surse neoficiale ne-au declarat ca la nivelul conducerii Inspectoratului Judetean de Politie, singura schimbare ar fi plecarea colonelului Ioan Dibus, pe care cei mai multi il vad la conducerea Politiei municipiului. Locul sau ar putea fi luat dupa toate probabilitatile de Virgil Cristian, actualmente adjunct al comandantului. Referitor la viitoarele schimbari din conducerea IJP Vrancea, cei mai multi sefi sint de parere ca totul depinde de intentiile ministrului de Interne Ion Rus, care a anuntat unele schimbari la investirea sa in functie, iar acest lucru se hotaraste la centru, dupa care se comunica in teritoriu. Cel mai probabil, noua structura a Politiei Vrancea va fi cunoscuta dupa sedinta de bilant de la Ministerul de Interne, ce va avea loc saptamina viitoare.
Schimbarea echipei ISJ a devenit certitudine
Schimbarea conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) si, foarte probabil, a unor inspectori a fost considerata, de toata lumea, drept iminenta imediat dupa comunicarea rezultatelor alegerilor generale. Dupa toate probabilitatile, chiar din vacanta intersemestriala, sef al scolilor vrincene va deveni Enache Mindrescu, profesorul de romana al CN "Cuza". Pentru posturile de adjuncti sint vehiculate numele directorului de la "Comercial", Radu Stefan, al profesorului pensionar Ilie Geanta, fostul director de la C.N. "Cuza" cit si al ex-generalului Toader Voicu. Partidul de guvernamint pare a lua in serios varianta schimbarii titulaturii institutiilor descentralizate pentru a putea organiza noi concursuri de ocupare a posturilor de aici. Una dintre posibilele viitoare denumiri ale Inspectoratelor Scolare este cea de Directie Judeteana pentru Invatamint. In cazul educatiei, ar exista si o alta cale de rezolvare a problemei legate de inlocuirea actualilor inspectori, nu putini fiind cei care afirma ca Statutul cadrelor didactice se bate cap in cap cu Legea functionarului public, cel putin din punct de vedere al rezervarii catedrei inspectorilor scolari.
In ceea ce priveste soarta Agentiei Teritoriale a Taberelor si Tursimului Scolar (ATTTS), politica PDSR in materie de invatamint indica o revenire a acesteia sub umbrela ministerului, ceea ce ar putea fi un motiv de organizare a unor noi concursuri. Precizam ca, in momentul de fata, "taberele" sint agentie nationala de sine statatoare. Oricum, actualul director al ATTTS Vrancea, George Lefter, a declarat, ca deocamdata, nu are semnale privind eventuala modificare a echipei de la «tabere»". Cu toate acestea in scoli circula zvonul ca fostul director, Ion Vasuian, are mari sanse sa-si reia scaunul.
Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) este printre putinele caruia PDSR-ul nu i-a schimbat denumirea si, urmare implicita, Directiile pentru Tineret si Sport din teritoriu se regasesc, sub aceeasi denumire, in schema de functionare a ministerului. Actualul director al DJTS Vrancea, Petru Ittu, crede ca nu va mai ocupa mult timp acest post , dar nu stie inca cine ii va lua locul. Precizam ca Ittu a renuntat la postul de consilier local tocmai pentru a ramine la sefia DJTS.
In sanatate s-a intrat cu maturoiul
In ziua de 10 ianuarie, in Monitorul Oficial a fost publicata organigrama Ministerului Sanatatii si Familiei, in care directiile de sanatate publica (DSP) sint consemnate sub aceeasi titulatura. In schimb, in paragraful imediat urmator celui care citeaza DSP ca servicii publice descentralizate se specifica faptul ca regulamentul de organizare si functionare ale acestora va fi publicat ulterior prin ordin de ministru. Primele schimbari efectuate de actuala putere au vizat chiar sistemul sanitar, lucru care de fapt nu a constituit o surpriza pentru nimeni. Conducerea Directiei de Sanatate Publica a fost preluata de neuropsihiatrul Mircea Lazarean, care l-a inlocuit pe chirurgul Dragos Stanescu. Si spitalele judetului au sefi noi, la Adjud locul dr. Dan Mazilu fiind luat de sefa Sectiei de Pediatrie, dr Minodora Momanu. La cirma Spitalului din Vidra a trecut dr Mihai Racovita, care a mai detinut aceasta functie in anii din urma, iar la Marasesti in locul dr. Cozma Dima a trecut doctorita Ciuperca. Centrul de Diagnostic si Tratament a fost preluat de internista Aurelia Pogoneanu, care a inlocuit-o pe dr. Felicia Moise. Nici Spitalul Judetean nu a scapat de febra inlocuirilor, directorul economic Paulina Neagu fiind inlocuita de Ion Rosca iar locul adjunctului Gheorghe Dutescu a fost luat de orelista Rodica Antohi. Policlinica l are, de asemenea, un nou sef in locul dr. Merchea fiind numita dr. Mirela Dragan. Cei patru adjuncti ai DSP vor fi cu siguranta inlocuiti atita timp cit doi dintre ei si-au dat deja demisia. Este vorba despre dr. Niculae Vasile si Lenuta David, ambii cu statut de functionari publici si care au ales sa plece singuri din aceste posturi
Nici la Finante lucrurile nu sint tocmai limpezi
Dupa transformarea Ministerului de Finante in Ministerul Finantelor Publice se asteapta schimbarea directorului Directiei de Finante Vrancea. Incertitudinea care domneste in aceasta institutie se adinceste pe zi ce trece, mai toti angajatii vehiculind ca singur posibil inlocuitor pe Ion Ghionea. Nici actualul sef, Constantin Grigorica, nu mai este asa de convins de siguranta scaunului sau, deoarece nu mai afirma cu aceeasi tarie ca va conduce din aceasta pozitie destinele Finantelor vrincene. Nici Garda Financiara nu este ocolita de zvonuri privind o iminenta schimbare a echipei de conducere. Comisarul sef al Garzii Financiare Vrancea, Marian Lungu, ar putea fi inlocuit cu adjunctul sau, practic vorbindu-se de o rocada a sefilor. (Carmen ANTON)

Comentarii