Analizele medicale, din nou „marul discordiei” intre DSP si profesori

joi, 10 februarie 2005, 00:00
5 MIN
 Analizele medicale, din nou „marul discordiei” intre DSP si profesori

Problema controlului medical periodic al cadrelor didactice din Vrancea a declansat, din nou, un conflict deschis intre autoritatile medicale si personalul din invatamint. In ultimele doua saptamini, mai multe unitati scolare au fost amendate, pentru ca dascalii nu au efectuat si analizele la Cabinetele de medicina muncii. Pina in prezent, in urma verificarilor efectuate la mai multe scoli din Focsani, Adjud, Marasesti, Odobesti, si Vidra, Directia de Sanatate Publica (DSP) a aplicat 10 sanctiuni contraventionale in valoare de 2 milioane lei, din care se poate plati jumatate in 48 de ore. Iar valoarea maxima a amenzii poate ajunge pina la 6 milioane lei.
Problema analizelor medicale ale profesorilor nu s-a rezolvat nici pina acum, iar dascalii au fost iarasi nevoiti sa scoata citeva sute de mii de lei din buzunar, pentru ca scoala in care lucreaza sa nu fie amendata. Cadrele didactice sint extrem de nemultumite, pentru ca considerau situatia lamurita din primul semestru scolar. Acestia au acuzat cadrele medicale ca vor sa-i „stoarca” de bani, in conditiile in care si reglementarile Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii prevad ca angajatii nu trebuie sa plateasca aceste analize. „Noi aveam analizele facute la medicul de familie, insa scoala tot a primit amenda pentru ca nu aveam si stampila de la medicina muncii, de parca acestia cunosc starea noastra de sanatate mai bine decit medicii de familie! Cei de la DSP Vrancea au zis ca saptamina viitoare vin iar, si amenda e de la 2 la 6 milioane de lei. Am auzit ca de o saptamina a inceput o campanie prin scoli, cred ca vor sa stringa bani. Noi ce sa facem, sa scoatem din buzunar? Macar sa nu platim o luna sanatatea. Eu mereu platesc si nu am cerut nici macar o reteta compensata”, ne-a spus, suparat, un profesor de la Scoala nr. 2 Marasesti. Se pare ca dascalii din mult mai multe scoli si gradinite au platit aceste analize, unii chiar au sustinut ca DSP a pus aceasta conditie pentru acordarea autorizatiei sanitare la unitatea de invatamint respectiva. Alti profesori acuza faptul ca specialistii in medicina muncii le-au luat banii doar pentru a pune o simpla stampila, fara a face efectiv controlul medical. Pina una alta, amenzile curg, iar directorii de scoli le platesc, nestiind ce altceva sa faca. „Chiar ieri (marti – n.r.) am primit amenda si nu am avut ce face, am platit-o. Insa este o chestiune complicata, care va trebui lamurita. Scoala nu ar trebui sa fie amendata, pentru ca nu noi sintem angajatorii, ci Inspectoratul Scolar. Si la noi sint unii profesori care au platit analizele, printre acestia sint si eu. Nu stiu daca vom mai primi acesti bani inapoi”, a declarat directorul Liceului „Emil Botta” Adjud, profesorul Stan Rogoz. Constantin Grigore, liderul de sindicat al profesorilor vrinceni, a afirmat ca a ridicat problema analizelor medicale chiar la ultima intilnire FSLI la nivel national. „In nici un judet nu se platesc aceste analize. Ministerul Educatiei ar trebui sa asigure fonduri pentru controalele medicale ale cadrelor didactice si, in acest sens, exista chiar si un proces pe rol. Pina nu se da o solutie in instanta nu ar trebui ca profesorii sa plateasca analizele din buzunar”, a declarat si Constantin Grigore, presedintele SLI Vrancea.
Mindrescu spune ca ministerele trebuie sa se puna de acord
Si inspectorul scolar general, Enache Mindrescu, spune ca DSP incearca sa „stoarca” bani de la profesori, avind in vedere ca doar in Vrancea a reaparut aceasta problema. Oficialul spune ca ar fi normal ca, mai intii, ministerele sa se puna de acord. „Nu exista o coerenta intre ce avem din partea Ministerului Educatiei si ordinul comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii. Numai in judetul nostru se fac asemenea excese de zel, astfel incit cadrele didactice sint nevoite sa plateasca din salariu analizele. Sint de acord ca specificul muncii noastre necesita realizarea cu seriozitate a acestor controale medicale, dar sa existe un cadru legal unic, respectat de toti. E normal ca profesorii au ascultat mai intii de ordinul MEC. Ce ma deranjeaza este ca noi sintem poligonul de tragere pentru mai multe institutii, pentru DSP, Pompieri, Protectie Civila, Politie… Nu stiu citi medici de familie au la ora actuala aceste analize facute. Nu stim nici daca exista un tarif fix pentru cabinetele de medicina muncii. Oricum, am ridicat aceasta problema si la Prefectura”, a afirmat inspectorul general Enache Mindrescu. In plus, acesta a spus ca, desi ISJ este angajator al cadrelor didactice din judet, bugetul unitatilor de invatamint nu trece prin aceasta institutie, ci prin consiliile locale.
DSP nu cedeaza
In timp ce profesorii sint inca nelamuriti, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Vrancea sustin ca acestia au fost avertizati ca analizele sint obligatorii. „Acest control periodic se efectueaza pentru orice angajat, indiferent de locul de munca pe care il ocupa, in conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Muncii si cel al Sanatatii nr 508 din 2002 privind aprobarea normelor generale de protectia muncii. Noi am atentionat in repetate rinduri, nu numai pe profesori, ci pe toti angajatorii, despre obligativitatea efectuarii acestuia. In cazul personalului didactic, a existat o intelegere valabila pentru anul scolar 2003-2004. La reluarea cursurilor, in septembrie 2004, am atentionat cadrele didactice ca trebuie sa faca aceste controale medicale periodice la medicul de medicina a muncii. Acest control nu are nimic in comun cu cel efectuat de medicul de familie”, a atras atentia doctorul Cornelia Draguna, medic sef al Biroului Igiena Alimentara si Igiena Scolara. Cornelia Draguna a declarat ca, initial, dupa discutiile avute in septembrie 2004, s-a convenit cu personalul din invatamint intrarea in legalitate pina la 15 ianuarie 2005. „Cred ca nu a fost bunavointa. Unii au inteles si au facut aceste controale periodice, altii refuza. In aceste conditii, noi am reluat controalele si aplicam sanctiuni”, a adaugat doctorul Cornelia Draguna.
Solutia… bani din buget
Directorul Grupului Scolar de Electrotehnica Focsani, Gabriel Danielescu, a gasit o solutie, pentru a scapa de amenzile date de DSP. Primaria si-a dat acordul de a utiliza bani din bugetul acordat scolii, de la capitolul „Prestari servicii”. Asa ca scoala a incheiat un contract cu cabinetul de medicina muncii, pentru a face analize cadrelor didactice. Grupul Scolar de Electrotehnica a platit 200 de mii lei pentru fiecare persoana ce lucreaza in liceu, in total ajungindu-se la 26 de milioane de lei cheltuite doar pe analizele medicale. Aceasta solutie nu este insa universal valabila, pentru ca nu toate unitatile de invatamint beneficiaza de un buget care sa acopere astfel de cheltuieli. In plus, cum ramine cu profesorii care au platit analizele din propriul buzunar? In cazul in care unitatea de invatamint nu poate acoperi sume de acest gen, ne intrebam daca mai exista vreo sansa ca acesti dascali sa-si primeasca banii inapoi. (Camelia STANILA, Gabriel SAVA)

Comentarii