Anul politic 2003, zub zodia „baronului”

miercuri, 31 decembrie 2003, 00:00
7 MIN
 Anul politic 2003, zub zodia „baronului”

Anul 2003 a fost incarcat de evenimente politice, in care „baronul” Marian Oprisan a tinut prima pagina a ziarelor. Scandalurile in care acesta a fost implicat l-au obligat sa demisioneze din fruntea PSD Vrancea, unde s-a intors in iulie. Puterea locala si-a reluat in forta atacurile asupra presei independente, prin incercarea de a controla difuzarea presei in Focsani. Scandalurile s-au tinut lant in Consiliul Judetean, unde PSD si-a asigurat majoritatea prin „cooptarea” in rindurile sale a consilierului democrat Gabriel Mihalache, dar si a altor alesi care si-au pus etichete de independenti. Alianta PNL-PD si-a facut simtita prezenta in ultimele luni ale anului pe plan local si a inceput deja batalia pentru anul electoral.
De la demisie, la presedintie
Pentru Marian Oprisan, anul 2003 a inceput sub auspicii nefavorabile. Eneko Landaburu, directorul pentru extindere al Comisiei Europene, a tras „diplomatic” de urechi puterea locala la incheierea vizitei in Vrancea, pe 22 ianuarie. Atunci, oficialii europeni au evitat discret sa ia loc alaturi de Marian Oprisan la conferinta de presa. „Trebuie ca impreuna sa luptam impotriva celor care fura la societate. Nu putem trai in democratie si libertate in mijlocul hotilor. De aceea noi, ca Uniune Europeana, si de pe pozitiile Comisiei Europene, trebuie sa fim vigilenti si, de aceea, si foarte rigurosi… Cine are urechi de auzit sa auda…”, a spus Eniko Landaburu, in prezenta mai marilor PSD Vrancea.
Numele lui Marian Oprisan a fost implicat in februarie, alaturi de fostul viceprimar Dan Radovici, in scandalul „Piata Coruptiei”. Politia a gasit 119 contracte de sponsorizare pentru Fotbal Club Unirea in biroul directorului Administratiei Pietelor, Octavian Gaitanaru. Acesta a recunoscut ca a primit contractele de la CJ, iar planul de sponsorizare ar fi fost de 700 de milioane de lei.
Ca urmare a scandalurilor in care a fost implicat, Marian Oprisan s-a vazut fortat sa-si dea demisia din fruntea PSD Vrancea pe 22 februarie, chiar dupa ce ii expirase „autosuspendarea” din functie. Din cite se pare, demisia presedintelui PSD a fost ceruta de la centru. Locul lui a fost ocupat in continuare de fostul membru PCR Mircea Diaconu. La demisia baronului a pus umarul si scrisoarea trimisa lui Adrian Nastase de Gheorghe Bercea, fostul presedinte al organizatiei PSD Adjud, si Ciprian Nica, presedintele PSD Panciu, in care au cerut retragerea sprijinului politic pentru Marian Oprisan ca urmare a terorii pe care a instituit-o in PSD Vrancea. Drept „rasplata”, Biroul Executiv a PSD Vrancea a propus ulterior excluderea din partid a celor doi.
Alegerile la filialele PSD din judet au scos la iveala mari surprize. Astfel, Ciprian Nica a fost reales presedinte al filialelei Panciu, iar Gheorghe Bercea a fost detronat de la Adjud. La Timboiesti, pesedistii au desemnat-o pe senatoarea Fevronia Stoica candidat la presedintia organizatiei. Alegerile s-au repetat o saptamina mai tirziu, atunci cind cele mai multe voturi le-a luat cine trebuia, adica Marian Oprisan, dupa ce pe ulitele comunei s-a turnat putin „asfalt electoral”.
Pe 13 iulie, „baronul” a fost reinscaunat de Miron Mitrea presedinte al PSD Vrancea, dupa ce alegerile fusesera aminate de mai multe ori. Marian Oprisan s-a intors astfel oficial in scaunul pe care il parasise in vara anului 2002. Realegerea a avut loc la Casa de Cultura, proaspat dotata cu aparate de aer conditionat pentru ca delegatii PSD sa nu transpire prea mult batind din palme.
PSD a pus stapinire pe Consiliul Judetean
Presedintele CJ a incercat si a reusit de cele mai multe ori sa impuna mai multe proiecte de hotarire controversate. Anul 2003 i-a adus si suprematia voturilor in CJ. Marian Oprisan a propus la sedinta din 27 februarie trecerea suprafetei de 117 hectare de teren de la Petresti din domeniul public al statului si administrarea Regiei Nationale a Padurilor in domeniul public al judetului si administrarea CJ pentru construirea unui parc natural de agrement si recreere. Nu intimplator, in vecinatate, mama presedintelui CJ a achizitionase aproximativ opt hectare de teren. In urma scandalului izbucnit, premierul Adrian Nastase si-a dat seama de „semecheria cu terenurile” si a anuntat trimiterea Corpului de Control in Vrancea.
Cinci comune au fost scoase, la propunerea lui Marian Oprisan, din programul de alimentare cu apa prin Solel Boneh. Toate comunele sint conduse de primari ai opozitei si au fost incluse inca din anul 1997 pe lista de alimentare cu apa. Movilita este condusa de un primar PNTCD, iar Urechesti, Solobozia Bradului, Sihlea si Straoane de primar liberali. Primarul din Urechesti a fost destituit ulterior.
La sedinta CJ din 29 septembrie, Marian Oprisan a cerut evacuarea din sala a liderului PNL Vrancea, Corneliu Momanu. Acesta solicitase mai multe informatii privitor la proiectele de pe ordinea de zi si a refuzat sa vorbeaca numai atunci cind ii da Marian Oprisan cuvintul. Chiar si consilierii PSD au ramas blocati atunci cind presedintele CJ a vrut sa supuna la vot evacuarea colegului lor.
Tot in acest an, opozitia a ramas fara un consilier judetean. Proiectul lui Marian Oprisan de trecere a Primariei Vechi in administrarea Companiei Nationale de Investitii a fost respins in prima faza de consilierii judeteni, deoarece avea nevoie de o majoritate de doua treimi pentru a fi adoptat. Marian Oprisan a declarat ca-si va da demisia daca proiectul nu va trece. La sedinta de indata convocata doua zile mai tirziu, consilierul PD Gabriel Mihalache a votat impreuna cu PSD, dupa care si-a anuntat trecerea in rindurile puterii.
„Securitatea” PSD
Fostul ofiter de securitate Doru Lungu l-a acuzat in urma cu citeva saptamini pe Marian Oprisan ca a fost informator al Securitatii si ca „turna” cu greseli gramaticale. Doru Lungu, care a avut in obiectiv fabrica de confectii, unde actualul presedinte al CJ era operator de calcul si manechin, a spus ca l-a recrutat pe acesta pentru a-i oferi informatii despre partenerii de afaceri din strainatate. Potrivit fostului ofiter de securitate, Marian Oprisan ar fi vrut sa devina securist cu acte in regula.
Inaintea sefului PSD, secretarul Consiliului Judetean, Toader Ghetu, a fost acuzat ca facea politie politica in timpul comunismului. Scriitorul Liviu Ioan Stoiciu si taranul Ion Galagie din Rastoaca au afirmat ca Ghetu, fost maior de securitate, era cel care ii avea in primire inainte de 1989. Secretarul CJ a fost numit de Marian Oprisan reprezentant al comunitatii in Autoritatea pentru Ordine Publica, devenind raspunzator de „drepturile omului”. Ulterior s-a vazut nevoit sa demisioneze.
Puterea a pus tunurile pe presa
Consiliul Local Focsani, la propunerea primarului PSD Decebal Bacinschi, a votat pe 28 octombrie asocierea cu firma „Trinec Serv”, societate care editeaza cele doua ziare fidele lui Marian Oprisan, pentru constituirea unei retele de difuzare.
SC „Trinec Serv” a primit 14 amplasamente in punctele cheie ale orasului, dupa ce au fost luate de la Rodipet. Rodipet, societate care detinea cea mai mare retea nationala de difuzare a presei, a ramas cu doar sase chioscuri amplasate in zone marginase ale orasului, chiar inainte de privatizare. Amplasamentele care au disparut de la Rodipet, au reaparut in reteaua SC „Trinec Serv”. Ca urmare a interdictiilor puse de sefii PSD, societatii care editeaza „Ziarul de Vrancea” i-au fost refuzate de sistematic de catre muncipalitate toate cererile de amplasare a unor puncte de difuzare a presei in oras.
Liberalii si democratii au spus „DA”
La inceputul lunii octombrie s-au constituit structurile de conducere ale aliantei PNL-PD „Dreptate si Adevar”, care si-a propus sa echilibreze scena politica si sa excluda PSD-ul de la guvernare. Copresedintii Consiliului Judetean de Conducere au fost alesi presedintele PNL Vrancea, Corneliu Momanu, si presedintele PD Vrancea, Jan Vraciu. Fiecare partid si-a desemnat in consiliu cite cinci membri. Conducerea aliantei a hotarit ca reprezentantii sai din consiliile locale si din Consiliul Judetean sa voteze unitar, sub sanctiunea excluderii din partid. In CJ, Alianta nu mai poate sa se opuna trecerii proiectelor care au nevoie de doua treimi din totalul voturilor, o data cu plecarea din PD a lui Gabriel Mihalache. Sondajul realizat de Curs/Csop in Vrancea a aratat ca Alianta PNL-PD se bucura de increderea a 22,7 dintre vrinceni. La acest procent au contribuit si atacurile puterii, care a incercat sa destabilizeze cele doua partide.
Incompatibilitatea i-a lasat fara functie
Legea 161/2003, privind incompatibilitatea celor care ocupa functii publice, a facut citeva victime in rindul politicienilor locali. Viceprimarul Dan Radovici a dat politica pe afaceri impins, din cite se pare, si de scandalul „Piata Coruptiei”, in care a fost implicat. Scaunul de viceprimar a fost ocupat de Doina Fodoreanu, fosta sefa de la Inspectia in Constructii, iar cel de presedinte al PSD Focsani de Nitica Ciubotaru.
Primarul liberal al Urechestiului, Maria Golesteanu, a fost destituit din functie de prefectul George Baesu pentru ca ar avut calitatea de adminstrator la o firma. Maria Golesteanu a sustinut ca a depus actele prin care a renuntat la afaceri la Registrul Comertului inainte de 21 iunie si a acuzat puterea ca a inlocuit-o pe criterii politice cu un membru PSD. Ulterior, fosta primarita a dat in judecata Prefectura, ORC si pe functionara Primariei Urechesti care a „pirit-o” la Prefectura, insa a pierdut toate procesele la Tribunalul Vrancea.
Un alt „incompatibil” este Radu Minea, fostul presedinte al PNTCD Vrancea, care este comisar la Garda de Mediu. Acesta a ramas simplu membru de partid, iar in locul sau a fost numit un presedinte interimar. (Mihai BOICU)

Comentarii