Apocalipsa in Vrancea

joi, 14 iulie 2005, 23:00
19 MIN
 Apocalipsa in Vrancea

Apa si disperarea a pus stapinire peste vrinceni in ultimele 48 de ore, dupa ce Siretul s-a intins peste localitatile Vadu Rosca, Nanesti, Vulturu si partial pe Biliesti si Maicanesti. In unele locuri, apa depaseste patru metri, de sus zona semanind mai degraba cu Delta Dunarii. Digul s-a rupt pe o portiune de 100 de metri, iar apa umflata a Siretului a navalit cu violenta maxima peste asezarile din zona. Mai multe sate au disparut de pe fata pamintului. Acum Vrancea se chinuie sa iasa la suprafata dupa ce, in ultimele trei zile, a fost inundata de puhoaie care vin o data la citeva sute de ani. Nimeni nu se astepta la o asemenea catastrofa, mult mai violenta decit cea care s-a abatut asupra Banatului. Ieri dimineata, prefectul Ion Oprea a declarat stare de alerta in tot judetul Vrancea, desi autoritatile s-au dovedit si ele neputincioase in fata furiei naturii. In Vadu Rosca, sapte persoane au fost inghitite de ape, desi autoritatile nu au anuntat cu exactitate numarul disparutilor. Aseara, la inchidere editiei noastre, lupta cu apa se dadea contracronometru. La Vadu Rosca si Nanesti, oamenii au dat drumul la animale sa se duca pe unde vad cu ochii, dupa ce ei s-au refugiat pe acoperisuri, in turlele bisericilor sau in copaci. Alti sateni care n-au vrut sa-si paraseasca gospodariile s-au incuiat in case, fiind scosi cu forta de militari si jandarmi. Strigatele disperate de ajutor, urletele ca din gura de sarpe se auzeau peste tot. Inundatiile au facut si eroi, anonimi care si-au riscat viata pentru a-si salva semenii. Cit de mare a fost frica pe care au trait-o acesti oameni isi pot imagina doar cei care au fost la fata locului. Reporterii Ziarului de Vrancea incearca sa va tina la curent cu situatia fara precedent din Vrancea. Mii si mii de vrinceni au nevoie urgent de ajutor. (Silvia Vrinceanu)
Apocalipsa a inceput la Vadu Rosca
Cosmar. Asta le-a fost dat sa traiasca satenilor din Vadu Rosca, in noaptea de miercuri spre joi dupa ce apa Siretului a navalit in sat ca un tsunami. Oamenii au crezut ca a venit Apocalipsa. Sute de oameni, din care multi copii si batrini, au ramas sinistrati si au trebuit sa se refugieze in copaci sau in podurile caselor pentru a scapa cu viata. In timp record, apa riului Siret a ajuns pina la acoperis, distrugind totul in cale. Trebuie spus ca in dupa-amiaza zilei de miercuri, jandarmii si fortele armatei au patruns in satul Vadu Rosca si au incercat sa evacueze populatia, dupa ce s-a anuntat ca vine viitura. Pare greu de crezut, dar marea majoritate a oamenilor a preferat sa ramina in gospodarii decit sa piarda tot si sa plece la Vulturu, unde s-ar fi aflat cit de cit in siguranta. Noaptea ce a urmat a fost una de cosmar, la fel si ziua de ieri, in care satenii au stat in podurile sau acoperisurile caselor in speranta ca-i va salva cineva. Pina aseara se stiau ca au disparut sapte persoane, dar numarul acestora putea fi mult mai mare.
Autoritatiile s-au mobilizat ieri dimineata pentru a a-i scoate pe cei peste 300 de localnici care erau izolati. Interventiile s-au facut cu elicopterul, barcile si masinile armatei. Diosperati, batrini si copii refugiati pe acoperisuri sau in copaci strigau dupa ajutor. Toata noaptea, oamenii au sunat pe la institutii si televiziuni in speranta ca vor fi salvati. Un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor a salvat sute de persoane cocotate pe acoperisurile caselor. Pilotii, cu ochii in lacrimi, au povestit ca de sus s-a vazut adevarata dimensiune a dezastrului. „In banat nu a fost nimic, fata de ce in Vrancea. Totul e sub apa”, a spus unul dintre ei. Ici colo se mai vedeau citeva acoperisuri. Sinistratii au spart acoperisurile pentru a nu muri inecate. Persoanle ridicate cu ajutorul troliului au fost transportate pe stadionul din Vulturu, devenit loc de adunare pentru toti sinistratii din satele si comunele invecinate. „Am stat toata noaptea in podul casei, intins pe rumegus. Toata lumea zbiara peste tot dupa ajutor. Stau cocotati pe case si asteapta interventia elicopterului. Nevasta mea a fost luata aseara de autoritati. Mai sint multe persoane ramase, dar speram ca pina diseara sa fie salvate toate”, ne-a spus Liviu Lazar, abia coborit din elicopterul Politiei. In paralel, patru barci au intervenit pe apa pentru scoaterea populatiei din sat. „Situatia e grava. De aseara si pina acum au fost salvate 104 persoane cu barcile si tractoarele. Nu va pot spune cite persoane mai sint acolo. Vom actiona in continuare pentru salvarea tuturor persoanelor ramase sinistrate”, ne-a declarat colonelul Gheorghe Tepes, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Capital politic de pe urma nenorocirii
Baronul Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, nu a ratat ocazia de a cistiga capital electoral dupa urma sinistratilor de la Vadu Rosca si a venit la fata locului cu barca personala, de citeva zeci de mii de euro. Dupa ce l-a transportat pe un reporter de la ziarul pe care il sustine in mijlocul dezastrului, Marian Oprisan a refuzat sa mai ia si restul presei in barca sa, motivind ca „pe locul care-l ocupati poate fi salvata o viata”. Oamenii spuneau ca mai bine ar fi dotat Protectia Civila cu o barca, decit sa se afiseze imbracat ca un scafandru printre sinistrati. Din pacate, o barca apartinind Armatei s-a spart in timpul interventiei si a fost nevoie ca aceasta sa fie retrasa. Toti cei scosi de sub ape au fost adusi pe stadionul din Vulturu. Tot in centrul comunei, la dispensar, a fost improvizat un centru medical. „Am facut un punct de salvare la dispensarul din Vulturu. Cei care au probleme minore de sanatate sint dusi acolo. Pina acum, au fost doar patru persoane care au fost transportate la Focsani, avind o stare de sanatate mai grava. Asteptam medicamente si tot ce este nevoie pentru bolnavi”, ne-a spus medicul Nicolae Varasciuc, seful SAJ Vrancea, care a stat mai mute ore la fata locului. Situatia este asemanatoare in comuna Suraia, dar si Rimniceni de Maicanesti unde 1700 de oameni sint izolati. Aseara, la inchiderea editiei, se incerca evacuarea lor. La fel se intimpla aseara si la Nanesti, unde Armata si Jandarmeria actiona in forta, intrucit oamenii s-au incuiat in case pentru a nu ramine sub cerul liber. Mii de oameni in zona au ramas sinistrati, in unele locuri apa atingind trei metri. „Facem apel pentru ajutorarea vrincenilor intrucit situatia este critica. Punctul de colectare a ajutoarelor este deschis la Vama”, ne-a declarat prefectul Ion Oprea. Un alt punct de coelctare se va deschide azi in fata Primariei Focsani. (D. CHIRIAC)
Teroare la Nanesti
Mii de locuitori ai comunei Nanesti au fost surprinsi de viitura venita de pe Siret inca de ieri dimineata, dupa ce digul a cedat pe o portiune de peste 100 de metri. Desi jandarmii au „invadat” comuna cu o zi inainte pentru a-i evacua, cei mai multi oameni nu au vrut sa-si paraseasca locuintele, crezind ca situatia nu poate fi atit de grava. In jurul orei 12.00, oamenii au inceput sa tipe dupa ajutor, urcati in copaci sau pe acoperisurile caselor, dupa ce apa a ajuns chiar si pina la streasina casei. In comuna, peste tot, se auzeau tipete de diperare. „Venim dinspre iesirea din sat. Ne-a luat apa tot. In citeva minute a intrat peste noi. Nu mai avem nimic, mi-a luat tot! Nici nu stim unde sa ne ducem”, strigau disperati oamenii. Jandarmii i-au ascos cu forta si pe batrinii care nu vroiau sa-si paraseasca casele desi apa ajunsese pina la geamuri in doar citeva ore. Acestia nu vroiau sa plece fara acte sau fara animale. Multi dintre ei si-au luat mai degraba catelul decit o haina in plus. Zeci de militari in termen impreuna cu jandarmii si cu politistii ii urcau pe oamenii in camioane inainte ca apa sa le puna in pericol viata. Prioritate au avut batrinii, copiii si persoanele bolnave dupa care au fost scosi tinerii. Operatiunea de salvare a decurs greu, dat fiind ca au fost putine elicoptere si barci. Majoritatea oamenilor scosi din puhoaie au fost dusi in etajul primariei si in unicul bloc existent in comuna. O femeie insarcinata a fost preluata de un echipaj ambulantei si a fost transportata in siguranta la spital. Ambulantele au stat in permanenta in aceste zone pentru a-i prelua pe batirni. De asemenea, medicii si asistentii au intrat impreuna cu jandarmii in sat pentru a le acorda primul ajutor oamenilor. Masinile de interventie au impartit de asemenea medicamente, apa si ceva de-ale gurii. Curtea scolii generale din localitate a devenit grajd pentru animalele satului. Ca sa nu moara, oamenii le-au dezlegat pentru a fugi pe unde pot atunci cind ajunge apa la ei. Localnicii spun ca nu s-au gindit niciodata ca apa va fi vreodata asa de mare. Pina azi dimineata se asteapta ca apa sa ajunga la nivelul acoperisurilor. De asemenea, comuna Maicanesti a fost acoperita partial de ape. Locuitorii au fost evacuati, iar autoritatile spera ca apele sa se retraga. Drumul national 23 a fost acoperit de ape pe mai multe portiuni. Apa ajunge pina la 1,5 metri, conditii in care circulatia spre Galati si Braila a fost oprita in totalitate. (M. IRIMIA, D. CHIRIAC)
Calin Popescu Tariceanu: „Vrancea seamana cu Delta Dunarii”
Premierul Calin Popescu Tariceanu a aterizat ieri dupa amiaza in Vrancea, in localitatile cele mai afectate de furia apelor. In urma vizitei, premierul a anuntat masuri urgente de sprijin pentru populatia din zonele afectate de inundatii si ca, in prima faza, vor fi alocate 29 miliarde de lei pentru dezastrul din Vrancea. Singura solutie la indemina pentru aprovizionarea cu alimente a sinistratilor din aceasta zona este, in opinia premierului, un culoar aerian pe ruta Bucuresti- Bacau. O cantitate de peste 13 tone de alimente va fi transportata ?n regim de urgenta in judet cu un avion de tip Hercules 130, restul alimentelor urmind sa fie trimise oamenilor din zonele afectate cu mai multe avioane de tip AN. Premierul a survolat cu elicopterul zona Nanesti si Vadu Rosca, declarind ca, din aer, „totul arata ca Delta Dunarii”. Totodata, premierul a anuntat ca in ajutorul sinistratilor din aceste doua localitati vor fi disponibilizate si toate fortele care au actionat la Cosmesti-Bacau. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a convocat ieri dimineata, la prima ora, la Palatul Victoria, ministrii Apararii, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, directorul Agentiei pentru Rezervelor Statului, secretarii de stat din cadrul MAI, Victor Paul Dobre si Gabriel Andreescu, pentru a evalua situatia din zonele inundate si a stabili masurile urgente care se impun. Autoritatile concluzionat ca Vrancea nu a mai trecut niciodata prin asa ceva. Acesti ministri fac parte si din Comitetul National pentru Situatii de Urgenta. Primul-ministru si-a continuat ieri dupa amiaza survolul in zonele afectate de inundatii. In zonele calamitate se afla si ministrii Mediului, Agriculturii si Transporturilor, dupa cum a anuntat purtatorul de Cuvint al Guvernului, Oana Marinescu. Familiile care au decese si care au casele total distruse vor primi, cu prioritate, ajutoare. Guvernului face un apel la populatie sa tina cont de semnalele care vin de la autoritati ?n ceea ce priveste pericolul producerii de inundatii si sa accepte evacuare din zonele cu pericol de inundatii. Purtatorul de cuvint al Guvernului a aratat ca au fost cazuri ?n care localnicii au refuzat sa-si paraseasca locuintele cind au fost avertizati de autoritati, facind evacuarea foarte dificila. (M. IRIMIA, N. CRISTEA)
„Si-a intors Dumnezeu fata de la noi!”
Internatele Grupului Scolar de Industrie Usoara si Grupului Scolar de Constructii si Montaj din Focsani au devenit case provizorii pentru sutele de sinistrati veniti din zonele greu afectate de inundatiile din ultimele zile. Camerele internatului adaposteau zeci de femei si copii, pe a caror chipuri puteai citi deznadejde, tristete covirsitoare, lacrimile celor sinistrati incetind sa mai curga. Apa le-a luat totul, case, gradini, utilaje agricole, animale, agoniseala de-o viata si i-a lasat ai nimanui. Majoritatea celor adusi din zonele calamitate si-au parasit cu greu gospodariile, sute de persoane stind pina in ultima clipa, cind apa i-a determinat sa se refugieze in podurile caselor. Jandarmii nu au avut sorti de izbinda decit dupa interventia preotilor din Suraia, Radulesti, Rastoaca sau Lamotesti, acestia convingindu-i pe sateni sa se urce in barcile de salvare si sa fuga din calea apelor. Multi povestesc ca au lasat in urma soti, parinti, rude sau prieteni, care au refuzat sa-si paraseasca casele in speranta salvarii citorva lucruri cu care sa o ia de la capat dupa retragerea apelor involburate. Femeile au fugit cu copiii in brate, iar acum nu mai stiu nimic de sotii sau de fratii lor. „Am plecat in ultima clipa cu copiii, o fetita de 6 ani, una de doar 6 luni si cu soacra. Sotul si un cumnat au ramas la Rastoaca si nu stim nimic de ei. Nici ei nu cred ca stiu ca eu si fetitele am ajuns aici. Nu mai avem nimic, am plecat cu ceea ce aveam pe noi. Apa ajunsese pina la un metru jumatate, noi ne retrasesem in pod si ne-au luat jandarmii cu forta in barca, cind mai aveam putin si ne lua valul de apa si mil. Casa nu mai este, bani nu avem, nu stiu ce vom face, am salvat doar citeva gaini in pod. Nu stiu daca le vom mai gasi. Sintem ai nimanui”, ne-a spus printre suspine Ionera Oprea (30 de ani) din Rastoaca.
„Nu mai avem nimic”
Noaptea de miercuri spre joi a fost una de chin pentru sinistratii vrinceni. Femeile au vegheat la capatiiul celor mici si s-au gindit la ceea ce au lasat in urma. Multe dintre cele cazate la internatul de la Grupul Scolar de Industrie Usoara povestesc ca au fugit din calea apelor si ca barbatii lor au ramas sa mai salveze din ceea ce se mai poate salva. Femeile spun ca nu mai au stiri de acasa. Sotii lor nici nu stiu ca au ajuns in Focsani. Toti asteapta sa se retraga apele si sa se poata intoarce sa-si reia viata, chiar daca acest lucru nu se mai poate face decit cu foarte multe eforturi. „A venit apa si dintr-o parte si din alta. Ne-a inundat si Putna si Siretul si ne-a luat tot ce aveam. Cu o pensie de doar 700.000 si la 68 de ani imi va fi foarte greu sa-mi reiau viata in conditii normale. Ne-a pedepsit Dumnezeu, si-a intors fata de la noi, ca sintem pacatosi. Mai bine ne-ar lua si pe noi, ca nu stiu ce rost mai are sa mai traim. Nu mai avem nimic, nici case, nici gospodarii, nici bani. Apa a ajuns pina la git, ne-am retras in pod si de acolo ne-au luat jandarmii cu barca. Nu am vrut sa plecam, dar am fost nevoiti. Asteptam sa ne intoarcem, sa vedem ce mai putem face, dar sperantele noastre au murit de mult”, ne-a povestit cu lacrimi batrina Maria Statache din satul Radulesti, comuna Vinatori. Reprezentantii internatelor unde au fost cazati cei sinistrati povestesc ca vor face tot posibilul pentru a-i ajuta pe oamenii necajiti. „Noi doar i-am cazat. Autoritatile le-au asigurat mincarea. In seara cind au venit erau foarte multe persoane din comuna Vulturu, spre dimineata majoritatea au plecat acasa, raminind vreo 34 de persoane. Au fost oameni necajiti, de suparare nici nu au vrut sa manince. Pentru orice eventualitate noi am pregatit 60 de locuri si, in functie de necesitati, mai putem asigura inca 80-100 de locuri. Am primit combustibil si, daca va fi nevoie, vom asigura si noi mincarea”, ne-a spus Vasile Lupu, directorul Grupului Scolar de Constructii si Montaj. Cantina de ajutor social din Focsani a venit in sprijinul celor sinistrati si le-a dat dimineata hrana rece, iar la prinz au beneficiat si de o masa calda. Totusi, mult prea putin pentru sute de oameni care au ramas doar cu hainele de pe ei, si acestea pline de mil. Toti cei care doresc sa vina in ajutorul celor loviti de furia apelor pot dona alimente, haine sau bani. Cei cu inima mare se pot adresa la internatele liceelor unde sint cazati sinistratii sau la redactia „Ziarului de Vrancea”. (Iulia CRETU)
Cozi la piine ca pe vremea lui Ceausescu
Fisurarea conductei de gaz metan care alimenta Focsaniul in punctul Faurei, din comuna Garoafa, a dat peste cap intreaga activitate in Focsani. Principalele fabrici de piine si produse de panificatie au intrat in colaps, nemaiputind sa asigure stocul necesar populatiei. Majoritatea acestora lucrau pe baza de gaz metan si au fost nevoite sa-si opreasca productia pina cind magistrala afectata de ploile abundente va fi reparata. Pina atunci, necesarul de piine pentru populatie va fi furnizat de producatorii care au cuptoare pe baza de curent electric si de cei care coc pe vatra cu lemne. Acest fapt a determinat formarea unor cozi interminabile prin piete, dar si prin marile magazine. Cei mai multi dintre focsaneni si-au facut stocul de ieri seara, cind s-a anuntat fisurarea conductei, acestia luind cu asalt magazinele alimentare pentru a cumpara piine si baxuri de apa minerala. Cei mai putin prevazatori s-au trezit ca trebuie sa stea si cite doua ore la coada pentru a cumpara citeva franzele. „Am stat doua ore la coada si nu am reusit sa ajung in fata. Asteptam, ce sa facem? Toata lumea este cam panicata din cauza ca sintem izolati si s-a mai fisurat si conducta de gaze. Vom cumpara mai multe alimente pentru ca am inteles ca situatia nu se va remedia prea curind. De gatit nu prea mai gatim, nu avem la ce. Speram sa nu creasca preturile”, ne-a spus Corina Ionascu, o cumparatoare. Supermarketul Mara a fost luat cu asalt de clienti in urma cu doua seri. Aproape toti plecau cu cel putin un bax de apa minerala, piine si alte produse de stricta necesitate. „Am venit sa faca cumparaturi pentru ca am auzit de inundatii. Lucrez in piata, unde am o taraba si am auzit ca un baraj va fi spart si ca s-au oprit gazele. Am luat apa si piine pentru doua- trei zile”, ne-a spus focsaneanul Simion Apetrica. Ieri, la orele 13.00, magazinele de piine din Piata Moldovei aveau rafturile goale. Functionau numai cele pe baza de curent electric, insa nici acestea nu puteau face fata cererii oamenilor. Cozile din fata cuptoarelor de piine se intindeau pina dincolo de trotuar, zeci de persoane asteptind sa ajunga la tejghea si sa cumpere franzele, covrigi, biscuiti sau cozonaci.
Galantare goale
Nici marile magazine din Focsani nu au reusit sa faca fata cererii mari venite din partea oamenilor. Acestia nu au cautat sa cumpere numai piine sau produse de panificatie, ci si semipreparate din carne, legume, fructe si, in general, alimente care nu necesita a fi pregatite pe aragaz. Vinzarile au crescut considerabil si la sucuri si apa minerala. Totusi, cererea cea mai mare a fost pentru produsele din griu, piine, biscuiti, eugenii, covrigi, cozonaci, piine prajita, focsanenii lasind goale toate rafturile. Deocamdata producatorii nu au profitat de situatia critica si nu au scumpit preturile la produsele de baza, insa cumparatorii sint sceptici si prefera sa stringa provizii. „Dimineata am avut cam 350 de bucati de franzele, care s-au vindut foarte repede, intr-o ora nu mai aveam nici o piine. Am facut comanda de 600-700 de franzele la fabricile de la Jaristea si Odobesti, «Madelpan» si «M
oripan», singurele fabrici care functioneaza pe baza de curent electric. Acum asteptam sa ne aduca piinea. Cererea este foarte mare, insa pretul pentru franzela de 450 de grame nu a crescut”, ne-a spus o vinzatoare de la Supermarketul Zanfir. „Cererea este foarte mare, insa noi avem stocuri si nu cred ca vor fi probleme. Pretul il vom mentine citeva zile, dar nu stiu cit va fi posibil, tinind cont de faptul ca productia de griu de anul acesta este compromisa. Noi am dat si 3.000 de franzele celor sinistrati de la Cosmesti si nu vom incerca sa scoatem bani de pe urma acestei nenorociri. Functionam la capacitate maxima, dar daca ceilalti comercianti o vor face, si noi vom fi nevoiti sa scumpim piinea”, ne-a spus Mitica Ifrim, director economic la „Moripan” Jaristea. Totusi, prin pietele agroalimentare se simte o crestere a preturilor, unii comercianti din Piata Moldovei incercind sa scoata un ban in plus de pe urma nenorocirilor produse de ploi. Practic, pretul rosiilor, al castravetilor sau al brinzei aproape ca se dublase ieri la Focsani. Si la tarabele unde se vinde malai era mare aglomeratie ieri. (Iulia CRETU)
Dializatii au ajuns cu elicopterul la spital
Bolnavii din zonele afectate grav de inundatii, cei care fac dializa la doua zile si gravidele au ajuns ieri cu elicopterul la Spital. Dupa cum spun medicii de la Centrul de Dializa Focsani, starea pacientilor este buna, iar pina la deblocarea drumurilor si gasirea unui adapost stabil, acestia vor ramine internati in Spitalul Judetean. Conform informatiilor furnizate de Serviciul Judetean de Ambulanta, mai sint trei persoane din comunele izolate Cimpuri si Nereju care necesita dializa de urgenta. „Telefonul suna incontinuu, toti cei aflati in situatii dificile ne suna pe noi. Le-am explicat oamenilor ca Ambulanta nu poate ajunge pina acolo, insa ei vad in noi singura lor speranta. Mai avem si solicitari care nu sint semnificative, insa oamenii sint foarte panicati. Speram cu ajutorul Directiei de Sanatate Publica sa reusim sa luam si acesti trei oameni cu elicopterul”, ne-a spus Nicolae Varasciuc, directorul SAJ Vrancea. Aceasta a mai adaugat ca in cursul zilei de ieri Ambulanta a avut program de urgenta, de la 07.00 pina la 22.00 pentru a acorda ajutor medical si pentru ajuta la evacuarea peroanelor sinistrate. „Am fost sa ajutam la evacuarea oamenilor de la Nanesti, cred ca am reusit sa evacuam cu barcile circa 150 de oameni. Situatia mai grava este la Vadu Rosca, unde sint mai multe persoane sinistrate. Este o situatie si o imagine de nedescris”, a mai precizat dr. Nicolae Varasciuc. Cei mai ingrijorati sint cei care fac dializa. Peste 100 de vrinceni fac naveta, de trei ori pe saptamina, spre masina de schimbat singe de la Spitalul Judetean. Viata acestor oameni depinde de aparatul de dializa. Un bolnav de insuficienta renala cronica trebuie sa stea in jur de 18 ore pe saptamina la aparatul de filtrat singele. Din cauza faptului ca a crescut dramatic numarul de bolnavi, Statia de Hemodializa a inceput sa lucreze si in trei schimburi. (L. NENCIU)
Vrincenii incearca sa-si revina dupa dezastru
Coloane de masini se indreptau ieri spre satele Mircestii Vechi si Radulesti, din Vinatori, dupa deschiderea drumului. Pentru mai multi locuitori din Radulesti cosmarul nu s-a terminat inca. Casele lor erau inca sub ape, iar oamenii nu apucasera sa-si salveze nimic din bunuri. Elena Potlog, Tudor Apostu, Grigore Nistor, Stan Mereuta si Maria Ungureanu erau doar citiva dintre localnicii care plingeau ca nu mai aveau nimic. Apa din zona atingea in unele locuri inaltimea unui om. Cu toate acestea, satenii se incumeteau sa mearga pina la locuintele lor pentru a vedea ce mai pot salva. „Nu vine nimeni sa ne vada necazul. Am pierdut toate animalele, doua scroafe, porcul de Craciun, 22 de miei, vaca cu vitel”, se plingea Elena Potlog. Tudor Apostu a fost prins de viitura si a stat in podul casei pentru a nu fi luat de ape. In cele din urma a fost nevoit sa fuga, deoarece casa s-a darimat. „Au vrut sa ma salveze cu elicopterul, dar nu a putut cobori din cauza firelor”, ne-a spus barbatul. Energie electrica nu mai este de citeva zile, iar de mincare si apa potabila nici nu putea fi vorba. „N-am mincat de trei zile”, s-a plins unul dintre sateni. Locuitorii din Radulesti spun ca pe la ei nu a calcat picior de autoritati si ca nu stiu unde vor sta. Ieri dupa amiaza in curtea scolii din sat se aflau sute de oi duse acolo de oameni in momentul viiturii. Nimeni nu apucase sa numere cite dintre ele murisera inecate. In Radulesti si Mircestii Vechi apele au lasat in urma lor tone de mil, inclusiv in case. In schimb, au luat tot ceea ce nu era suficient de solid pentru a le rezista: garduri, copaci, grajduri, anexe gospodaresti, animale. Maria Movileanu, din Mircestii Vechi, a apucat sa fuga inaintea viiturii, insa sotul ei a fost prins in casa de ape si a dormit pe o masa. Apa a avut peste 30 de centimetri in casa si a stricat aproape toata bunurile, in timp ce tot ce au avut in curte a disparut. „Nu vreau altceva decit sa vina sa-mi ia milul din curte”, ne-a spus Maria Movileanu. „Primaria si Prefectura sint mute”, s-a plins sotul ei. Peste drum, o casa care mai avea putin si era terminata, era ingropata in mil. „Nu pot sa intru in casa din cauza namolului. Vroiam sa ne mutam in ea”, ne-a spus proprietarul, focsaneanul Anton Pavaloiu.
Odobestenii incearca sa-si revina
Circulatia pe podul de la iesirea din Odobesti spre Andreeasu a fost complet intrerupta, din cauza unui crater care a aparut la unul din capete. Locuitorii comunelor invecinate au renuntat la masini si au mers pe jos pina in oras. Odobestenii din cartierul Supusi au fost inundati de apele Milcovului. Acestia spun ca apa a patruns in 40- 50 de case. „Apa a fost pina la genunchi. A venit primarul, politia, jandarmii, marti seara, in jurul orei 20.00, si ne-au dus la Liceul Agricol, unde am dormit pe saltele. Ne-a adus de mincare Bordea, patronul de la abatorul Aurora”, ne-a spus Laurentiu Zaunla. Una dintre cele mai afecate case a fost a Anei Moise. „Apa a fost pina la genunchi, a intrat in camerele”, ne-a spus femeia, care scotea noroiul din case. Aceasta spera ca autoritatile sa o ajute cu cel putin citiva saci de ciment, pentru a repara stricaciunile. In cartierul Unirea, proprietarii caselor darimate de Milcov in urma cu doua zile, luau ce mai ramasese din ele. Viorel Gavriloiu a apucat sa salveze mobila din casa, insa bucataria, cu tot cea ce se afla in ea, fusese luata de ape. „Ne-a spus primarul ca ne da teren in alta parte. Sintem din Focsani, am cumparat teren aici. Cit priveste utilajele de aici, te rogi de unul, de altul, pentru ca nu te ajuta nimeni”, ne-a spus Viorel Gavriloiu. (M. BOICU)
Medicamente si materiale sanitare din banii DSP
Sinistratiii din zonele afectate de inundatii primesc materiale sanitare, medicamente si dezinfectanti in masura posibilitatilor din banii Directiei de Sanatate Publica. Aceasta decizie s-a luat in regim de urgenta, cu toate ca materialele sanitare si medicamentele in astfel de cazuri trebuie asigurate de Ministerul Sanatatii. „Oamenii au nevoie urgenta de medicamente si materiale sanitare, nu mai puteam astepta pina primeam de la Ministerul Sanatatii. Oamenii care sint raniti trebuie sa apeleze la asistenta medicala de urgenta pentru vaccinare impotriva tetanosului. De aceea am lasat cadre medicale in zonele afectate in caz de febra, varsaturi, diaree, tuse, eruptie pe piele, ingalbenirea pielii”, ne-a spus dr. Dima Cosma, directorul DSP Vrancea. Acesta mai informeaza ca a trimis echipaje de specialisti din cadrul DSP pentru a asigura celor aproximativ de 7000 de vrinceni sinistrati, in zonele inundate, necesarul de medicamente, dezinfectante si materiale sanitare, astfel incit sa fie evitate eventualele epidemii. „Eforturile autoritatilor trebuie sprijinite si de catre populatie, prin respectarea stricta a regulilor de igiena si anume sa nu consume apa din fintini. Directia de Sanatate Publica impreuna cu autoritatile locale vor coordona si monitoriza activitatile de medicina preventiva, ?n vederea prevenirii ?mbolnavirilor ?n rindul populatiei. Am trimis echipaje pentru a verifica apa din spitale, mai ales la Spitalul Vidra, unde apa nu este potabila. Alte zone afectate in care am trimis echipaje sint comuna Vulturul, satul Vadu Rosca”, a mai adaugat dr. Dima Cosma. Trimiterea ?n zonele calamitate de medicamente si materiale sanitare a avut loc ?n cursul zilei de ieri, care a constat intr-un transport de medicamente, materiale sanitare si dezinfectante, necesare asistentei medicale a persoanelor afectate. Medicii de familie din zonele afectate asigura asistenta medicala, iar DSP a solicitat medici scolari generalisti pentru a-i ajuta in situatii de urgenta. Singura comuna in care nu au putut ajunge specialistii DSP este comuna Nereju. Medicii vor face si educatie sanitara populatiei privind masuri generale ?n ceea ce priveste igiena personala, a apei si alimentelor, precum si importanta autodeclararii a primelor simptome de boala transmisibila, precum si masuri specifice privind ?ngrijirea copilului sub un an (alimentatia igienica la sin, utilizarea de apa corespunzatoare pentru prepararea laptelui). (Liliana NENCIU)

Comentarii