Bac-ul pe ultima suta de metri

miercuri, 23 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 Bac-ul pe ultima suta de metri

Examenul de maturitate a pus pe jar cei peste 2600 de elevi care au terminat liceul. Fata de anii trecuti, cind bac-ul se dadea dupa formula devenita de acum traditionala, la patru obiecte, anul acesta s-a mai schimbat cite ceva. Candidatii vor da sase probe in loc de cinci. De asemeni, ca un element de noutate apare si introducerea obligatorie la bacalaureat a disciplinelor de istorie si limba straina.
Subiectele pentru oral vin astazi
Desi sint mai multe obiecte la care se sustin examene, materia a fost cu mult diminuata. Pentru fiecare proba scrisa vor fi facute mai multe variante de subiecte, din care se va extrage, in direct, la televizor un subiect unic pentru elevii din toata tara. Astazi, presedintele comisiei de bacalaureat din Vrancea, inspectorul general adjunct, profesorul Mihai Ladaru va merge la Bucuresti sa aduca subiectele propuse pentru probele orale de simbata-duminica si de vinerea viitoare.
Cind se da bac-ul
Emotiile elevilor incep inca de simbata, cind debuteaza examenul la limba si literatura romana, mai exact, proba orala. Elevii care nu vor putea fi examinati pe 26, isi vor expune cunostintele literare duminica, 27 iunie. Pe 30 iunie si 1 iulie va avea loc proba orala la limba moderna. Din 2 iulie emotiile se intensifica pentru ca incep examenele scrise, mai exact proba de literatura si limba romana. Dupa o zi de pauza, candidatii vor sustine examen la matematica sau la una din disciplinele de profil. Pe 5 iulie proaspetii absolventi de liceu isi vor demonstra cunostintele in ale istoriei. Ultima proba si anume obiectul ales de fiecare elev in parte va fi sustinuta pe 6 iulie. Emotiile parintilor si adolescentilor care au sustinut examenul se vor sfirsi pe 8 iulie cind se vor afisa rezultatele. Daca vor exista persoane doritoare sa conteste ntele obtinute, pot face acest lucru pe 9 iulie,iar in zilele urmatoare li se vor rezolva. Pe 14 iulie vor fi afisate listele cu rezultatele obtinute in urma contestatiilor.
Presedintii vor fi instruiti vineri
Presedintii din cele 16 comisii propuse la nivel de judet provin, in cea mai mare parte, din universitati iesene. Miine dimineata la ora 10 va avea loc la liceul numarul 2 o sedinta publica in care se se vor stabili comisiile pentru fiecare liceu. Ei vor fi desemnati sa corecteze sau sa supravegheze intr-un anumit liceu, prin tragere la sorti. Tot vineri, presedintele comisiei judetene de bacalaureat, profesorul Mihai Ladaru ii va instrui pe cei 16 presedinti.
Cei care vor pica bac-ul mai au o sansa
Elevii care nu reusesc sa treaca examenul de maturitate sau au ramas corigenti la anumite materii, mai au o sansa in august. Bacalaureatul va mai avea o sesiune in perioada 14 – 30 august. Pe 19 august va fi sustinuta proba orala la limba si literatura romana, pe 22 proba orala la limba moderna, iar pe 23, proba scrisa la limba romana. Examenul va continua cu expunerea cunostintelor de matematica sau a disciplinei de profil alese, care va avea loc pe 25 august, pe 26, proba de istorie – scris, iar pe 27 august va fi ultima proba la disciplina aleasa. Pe 28 august vor fi afisate rezultatele si se vor depune contestatiile, iar pe 30 se vor afisa rezultatele finale. De mentionat este faptul ca finantarea examenului de bacalaureat din august va fi suportata chiar de catre elevi. Ei vor plati o taxa stabilita de Inspectoratul Scolar Judetean. (Monica JACHIANU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii