Bataia nu e rupta din Rai

sâmbătă, 09 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Bataia nu e rupta din Rai

Zilele trecute a avut loc la Bucuresti prima conferinta nationala privind neglijarea si abuzul copilului in Romania. Conferinta a fost organizata de Agentia Judeteana pentru Protectia Copilului, Banca Mondiala, Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF. Vrancea a fost reprezentata de directorul general al Serviciului Social, dr. Danut Ceamburu si Romeo Paul Postelnicu, secretarul Consiliului Judetean. "Au fost prezentate o serie de studii preliminare care vor face obiectul unui raport la inceputul anului viitor. Acesta va avea ca tema incidenta neglijentei si abuzurile asupra copilului din Romania. Au fost facute referiri atit la copiii din familii, cit si la cei din institutii, scoala, strada si s-au mentionat o serie de abuzuri fizice, psihic-emotionale, educationale, sexuale si nu in ultimul rind, medicale", a declarat Danut Ceamburu, directorul SSJ, precizind faptul ca s-a pus si problema copiilor din institutii, care sint considerati a fi abuzati de stat.
"Nu este nici vina noastra. nici a lor. Asta este sistemul. S-a spus ca prin acest sistem nu li se respecta un drept al lor, si anume dreptul la viata de familie", a mai spus dr. Danut Ceamburu.
De mentionat ca neglijarea sau abuzul asupra copilului reprezinta situatii care ii pericliteaza acestuia dezvoltarea si integritatea fizica, intelectuala si emotionala. Odata constatat un asemenea caz, se impune luarea cit mai urgent a unor masuri de protectie a copilului.
Chiar daca nu exista o evidenta clara a situatiilor de acest gen, se apreciaza ca numarul cazurilor de abuz semnalate sint mult mai reduse decit cele care se produc in realitate. Acest lucru este pus pe seama lipsei unor servicii specializate in prevenirea, sesizarea, raportarea sau chiar interventia in asemenea situatii. Totodata, in legislatia romaneasca nu exista inca termenii de abuz, exploatare sau neglijare.
Consilierea familiei in interesul copilului
Seful Serviciului Social a tinut sa precizeze ca "se numeste abuz atunci cind cu buna stiinta parintii sau salariatii unei institutii pun in pericol starea fizica si psihica a copilului, lucru ce poate duce la grave urmari asupra dezvoltarii lui exterioare. Neglijare inseamna neputinta voita sau nevoita de a asigura copilului cele necesare unei bune dezvoltari". Pentru ca aceste situatii sa fie evitate, la conferinta s-a pus in discutie importanta familiei. Specialistii au atentionat ca, atunci cind apar probleme de abuz, neglijare, de ocrotire in general, familia sa fie consiliata, astfel incit sa-si constientizeze responsabilitatile. Urmeaza apoi ca aceasta sa fie controlata si monitorizata, asa incit copilul sa poata trai in siguranta. "Nu in ultimul rind, ca una dintre concluziile celor spuse la conferinta este antrenarea comunitatii in rezolvarea problemelor copiilor. Toate acestea trebuie sa aiba in vedere interesul suprem al copilului. Ca si fenomen, neglijarea si abuzul constituie un semnal de alarma. Aceste situatii sint in continua crestere atit in Romania cit si, trebuie sa recunoastem, chiar neavind date monitorizate si centralizate, in Vrancea", a atentionat directorul Serviciului Social, spunind ca impreuna cu specialistii institutiei pe care o conduce va propune ANPDC un proiect de infiintarea unor centre de informare si asistenta sociala in scoli.
79% din copii sint batuti cu mina
La conferinta ce a avut loc zilele trecute la Bucuresti au fost prezentate rezultatele anchetelor intreprinse de diferite foruri pe tema abuzului si neglijarii copiilor. S-a constatat astfel ca cei mici se simt neglijati fizic, emotional sau educational mai putin decit declara parintii lor, iar efectele negative pe care aceste forme de neglijare le pot avea asupra dezvoltarii copilului sint resimtite mai slab de copil decit de parintii lor.
In orice caz, din 1556 de familii cit a cuprins esantionul investigat, 1,4% dintre parinti au declarat ca-si abuzeaza copii fizic sever, cu frecventa regulata. Spre exemplu, dupa bataia care ii este administrata, copilul ramine cu urme, este spitalizat, sau este pedepsit prin privarea temporara de hrana. Alta parte de 0,5% din parinti recurg la abuz emotional grav, cu frecventa ridicata (izolarea, incuierea copilui sau legarea acestuia pentru a-i interzice iesirea din casa). S-a constat ca 12,9% din copii sint opriti de parinti sa mearga la scoala, acestia obligindu-i sa faca diverse treburi casnice (0,5%), sa lucreze (6,3%), sa ingrijeasca fratii mai mici (4,9%), sa cerseasca (0,6%) sau pur si simplu parintii considera scoala fara importanta pentru viitorul copilului lor (0,6%).
Incidenta cazurilor de pedepsire a copilului prin bataie sau agresiune verbala atinge frecvente foarte ridicate. Trist este ca parintii asociaza aceste indicente cu masuri educative pentru disciplinarea copilului.
Astfel, 47,2% din familiile investigate isi bat copii, iar 79% din totalul copiilor batuti sint batuti numai cu mina. Cu batul, linia sau cureaua sint "mingiiati" 5,2% din copii, alti 24% sint injurati, 48% sint amenintati cu bataia sau alte pedepse iar 38,6% din parinti isi umilesc copiii.
Datele acestea, si nu numai ele, impun existenta unui program de prevenire si interventie in situatiile de abuz si neglijare.
Este greu de crezut ca exista parinti care sa doreasca raul copiilor lor. Totusi, cind celor mari le sare mustarul si isi descarca nervii pe odrasle, bine ar fi sa stie ce consecinte pot avea manifestarile lor asupra copiilor. Caci bataia o fi ea rupta din Rai, dar duce deseori la o viata ca-n Iad! (Laura BREANA)

Comentarii