Batalii inversunate pe mormintul Vinicolei

vineri, 01 decembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Batalii inversunate pe mormintul Vinicolei

Ceea ce a mai ramas din SC Vinicola SA consituie subiectul unor disputre intre cinci fosti angajati (actualmente proprietari ai unora dintre activele deja vindute) si lichidatorul acestei societati. Acesta din urma este acuzat ca ar incerca sa vinda unele terenuri dupa propriile reguli si nu in conformitate cu legile in vigoare. Acuzatiile au ajuns chiar la politie, care a declansat deja o ancheta.
Luni, 4 decembrie 2000, la sediul SC Vinicola SA va fi organizata o licitatie pentru vinzarea unor plantatii de vita de vie pe rod, situate pe suprafata de 226,64 hectare, respectiv fermele Tifesti si Cimpeneanca. In aceeasi zi sint scoase la vinzare si pantatii de pomi, in suprafata de 28,86 hectare, la fermele Floresti-Cimpeneanca. Concomitent cu aceasta vinzare pot fi concesionate, de la Agentia Domeniului Statului, terenurile proprietate publica si privata.
Aparent normala, pentu o societate aflata in lichidare, vinzare de luni a stirnit o serie de dispute intre cinci fosti salariati, acum detinatori de active de la Vinicola, si lichidatorul acestei societati, Stefan Bordea.
Lichidatorul, acuzat de interese obscure
Inginerii Constantin Tataru si Adrian Sava, economisii Catalin Ciubotaru si Iulian Gaman, carora li s-a alaturat tehnicianul Ion Mironica, toti fosti salariati ai Vinicolei, disponobilizati ca urmare a programului de restructurare, ne-au declarat ca prin vinzarea organizata de lichidator se incalca o serie de legi. In prezent detinatori de active, cumparate la unele licitatii anterioare, cei cinci spun ca la aceasta licitatie trebuie sa participe numai societati comerciale care au mentionat in statut ca pot practica activitati de exploatare agricola si care au specilisti in domeniu agricol. "Noi detiem utilajele necesare pentru a lucra aceste terenuri. Si acum ne trezim sa licitatia este deschisa tuturor persoanelor fizice si juridice. Acest lucru nu este legal, deoarece noi avem drept de preemtiune (prioritate – n.r.)", ne- adeclarat inginerul Adrian Sava.
Cei cinci cred ca Stefan Bordea are interesul sa vinda plantatiile la preturi derizorii, favorizind anumite persoane.
Politia Economica face investigatii
Organizarea licitatiei nu pare sa fie singura nemultumire a fostilor salariati de la Vinicola. Ei au depus o plingere la Serviciul Economic al Inspectoratului Judeteana de Politie Vrancea, prin care solicita sa se faca verificari fata de efectuarea unei constatari de evaluare de lucrari executate de ei, lucrari care nu le-au fost platite nici pina in prezent. Pe linga faptul ca nu si-au incasat banii, se pare ca evaluarea lucrarilor executate de ei pe parcursul anului 2000 a fost executata de un inginer de la Directia Agricola Vrancea si nu de un expert, cum a dispus initial judecatorul sindic. Anchetatorul in acest caz, colonelul Vasile Topor, ne-a declarat ca licitatia de luni nu poate constitui, deocamdata, subiect de ancheta.
"Daca ei vor produce anumite nereguli la aceasta licitatie, ne autosesizam, insa nu putem declansa o ancheta inainte de a vedea ce se intimpla", a precizat colonelul Topor.
In schimb, acea evaluare de lucrari a declansat deja o ancheta a Politiei, in curs de desfasurare.
"Cinci fosti salariati au cumparat active de la Vinicola inainte de a li se desface contractele de munca. Au cumparat sedii de firma, utilaje etc. Ulterior, ei au incheiat un contract de prestari servicii cu Vinicola si au cointinuat sa lucreze paminturile acestei societati. Divergentele au aparut cind evaluarea lucarilor executate de ei a fost facuta de un inginer de la Directia Agricola, pe care il acuza ca ar fi fost de rea credinta si nu le-a consemnat toate lucrarile executate", a mai adaugat colonelul Topor.
Primele concluzii ale anchetatorilor au fost ca procesul verbal incheiat in urma acestei constatari nu este in regula, pentru ca cel in cauza nu avea calitatea de a face aceasta expertiza. "Vom dispune o expertiza tehnica, care va fi executata concomitent cu cea comandata de judecatorul sindic. Rezultatul acestei expertize va stabili cine este vinovat", a incheiat anchetatorul.
De remarcat ca evaluarea contestata de cei cinci prestatori de servicii ii pune pe acestia in situatia de a datora bani Vinicolei, nu de a primi – cum sustin ei ca li se cuvine.
"Eu am facut o evaluare, nu o expertiza"
Inginerul Stefan Nichita, angajat al Direciei Agricole Vrancea, cel care a executat evaluarea contestata de cei cinci, ne-a declarat ca el a raspuns solicitarii lichidatorului de a face aceasta evaluare. "Lichidatorul Vinicolei a solicitat conducerii Directiei o persoana care sa faca aceasta evaluare. Am fost numit eu sa fac acest lucru si vreau sa va spun ca nu am pretins niciodata ca as fi expert. Am semnat procesul verbal in calitate de inginer iar evaluarea am facut-o dupa anumite reguli, obligatorii in domeniul nostru. Daca aceasta evaluare nu este buna, nu au decit sa faca alta", a mentionat inginerul Nichita.
In joc sint aproximativ 400 de milioane de lei, bani pe care prestatorii de servicii pretind ca ii au de incasat. Lichidatorul, din contra, prin evaluarea comandata opineaza ca ei nu au dreptul sa primeasca acesti bani. Mai mult, cei cinci au fost inregistrati ca datornici la Vinicola, lucru care i-ar impiedica sa participe la licitatia din 4 decembrie a.c.
"Licitatia de va desfasura exact cum spune legea"
Reporterii nostri au incercat sa-l contacteze pe lichidatorul incriminat de cele cinci persoane, dar nu l-au gasit. Judecatorul sindic Ion Constantin, cel care vegheaza la respectarea legii la Vinicola, ne-a declarat ca a fost informat despre conflictul de la Vinicola de catre politistul care ancheteaza cazul.
"Chiar daca s-a facut o greseala cu evaluarea, acest lucru este reparabil. Se poate face o noua expertiza. Cit priveste licitatia de luni, va garantez ca aceasta se va desfasura conform legii. Personal voi supraveghea acest lucru", ne-a asigurat judecatorul Constantin.
Nerezolvarea celor doua probelme ridicate de grupul fostilor angajati – respectic expertizarea corecta a lucrarilor executate si desfasurarea corecta a licitatiei de luni – ar putea duce la acutizarea conflictului. Inginerul Adrian Sava spune ca daca lucrurile nu se vor rezolva, vor bloca intrarea in societate a lichidatorului. Totodata ei s-au adresat conducerii Consiliului Judetean, pe al carui sprijin se bazeaza.
Vinicola are datorii de zeci de miliarde
Pe 7 decembrie 2000, la Tribunalul Vrancea va avea loc Adunarea Creditorilor de la Vinicola. Societatea are, conform unor informatii neoficiale, datorii de aproximativ 60 miliarde de lei.
Nmai Directia de Finante Vrancea are de recuperat aproape 30 de miliarde de lei, din care 9,3 miliarde de lei sint debitele propriu-zise si 19,5 miliarde lei sint majorari de intirziere. Directia de Munca are de recuperat, de asemenea, alte citeva miliarde lei. Judecatorul Ion Constantin a precizat sa este desebit de important ca toti cei care au de recuperat bai de la Vinicola sa se inscrie pe lista creditorilor.
Lumina in acest caz se va face cel mai devreme la sfirsitul acestui an, deoarece expertiza solicitata de contestatari poate dura cel putin o luna. (Elena CRISTIAN)

Comentarii