Birocratia ii alunga pe tarani de la credite

joi, 11 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Birocratia ii alunga pe tarani de la credite

Proprietarii de terenuri agricole si crescatorii de animale, persoane fizice sau juridice, pot beneficia, potrivit prevederilor O.G.36/1999, de credite cu dobinda subventionata de stat. Acordarea unor astfel de credite se face pentru achizitionarea de tractoare, combine, masini si utilaje agricole, utilaje de irigat, achizitionarea de animale de prasila si construirea de spatii pentru cresterea acestora.
La prima vedere, conditiile de acordare a creditelor cu dobinda subventionata de stat sint destul de usor de indeplinit de un producator agricol, dar drumul care trebuie strabatut ca si banii cheltuiti pina la aducerea tractorului in curte, ii fac pe cei mai multi dintre solicitanti sa renunte.
200 de tarani au cerut consultanta la Directia Agricola
Primul set de acte se depune la Directia Generala de Agricultura Vrancea. Aici, pe linga punerea in tema cu toate conditiile impuse de legiuitor, producatorul agricol trebuie sa completeze o cerere, sa aduca documente care ii atesta proprietatea sau luarea pamintului in arenda si o declaratie pe propria raspundere autentificata de notar din care sa reiasa ca ocupatia sa de baza este cultivarea pamintului sau cresterea animalelor. "Ordonanta 36/99 prevede clar cine poate beneficia de un astfel de credit. Este vorba despre producatorii agricoli, care sint proprietarii a cinci hectare teren arabil sau patru hectare vie nobila sau patru hectare livada sau 30 hectare de finete naturala. Mai pot lua un credit cu dobinda subventionata de stat cei care au cinci vaci pentru lapte sau 15 taurine la ingrasat sau 60 porci la ingrasat sau patru scroafe pentru productie sau 1000 gaini ouatoare. Aceste suprafete de teren sau numarul de animale pe care le-am mentionat reprezinta limita minima pentru achizitionarea unui tractor sau a unei masini agricole", ne-a spus Mitica Ichim, seful Biroului de Investigatii Bugetare si Sprijinirea Producatorilor.
De la inceputul anului si pina in prezent, aproximativ 200 tarani au venit la Directia Agricola pentru a cere informatii in acest sens. Dupa ce au fost pusi la curent cu toate conditiile impuse, cea mai mare parte s-au retras. Au fost intocmite doar 45 dosare, acestea fiind trimise la CEC, banca prin care se acorda in acest an acest tip de credite.
Statul subventioneaza 15% din valoarea tractorului si 70% din dobinda
Perioada de acordare a creditelor pentru producatorii agricoli este de cinci ani, cu o perioada de gratie de un an. In primul an, beneficiarul de credit va plati doar dobinda, care este subventionata in proportii de 70% de catre stat. "CEC acorda aceste credite cu dobinda zilei numai ca aceasta este suportata 30% de beneficiar si 70% de catre stat. Totodata, valoarea totala a creditului reprezinta 85% din valoarea utilajului agricol, restul de 15% fiind subventionat de stat", a mai adaugat Mitica Ichim. Anul trecut, in judetul nostru, au fost acordate credite cu dobinda subventionata pentru producatorii agricoli in valoare de 1,924 miliarde de lei.
In primele patru luni ale acestui an, volumul acestor credite se cifreaza la doua miliarde lei, suma acordata la 16 tarani.
Conditiile acordarii creditului sint extrem de dure
Odata ajunsi la CEC, solicitantii se confunta cu alte conditii, de aceasta data mult mai costisitoare si mai greu de indeplinit. Garantiile luate in calcul sint imobilele, apartamente sau case, care trebuie sa fie construite din materiale bune, acoperite cu tabla care sa poata fi valorificate in orice moment. De altfel, aceste imobile sint expertizate cu multa grija.
Pe linga aceste garantii, solicitantul trebuie sa prezinte o scrisoare de garantie din partea Fondului de Garantare a Creditelor Rurale, iar utilajul achizitionat este si el gajat.
Acestora li se adauga citiva giranti, in functie de suma solicitata, care trebuie sa fie angajati in sistemul de stat. "Solicitantul trebuie sa faca dovada printr-un Buget de Venituri si Cheltuieli ca poate acoperi din veniturile obtinute in agricultura ratele lunare plus dobinda la credit. Garantia sa trebuie sa acopere creditul plus dobinda aferenta pe un an", ne-a spus Marinela Rogin, sefa Biroului Credite Persoane Juridice din cadrul CEC.
Cel mai scump tractor costa aproximativ 160 milioane, din care 24 milioane sint platite de stat, iar pentru 136 milioane de lei taranul trebuie sa faca un credit. Dobinda perceputa in aceste zile de CEC este de 55%, din care beneficiarul de imprumut plateste doar 16,5% pe an. Rata lunara plus dobinda pentru un astfel de credit depaseste patru milioane de lei, suma care ii sperie pe multi producatori.
"Sint citeva persoane care s-au retras, chiar in ultima faza din cauza conditiilor impuse. Agricultura este un domeniu foarte nesigur, iar noi trebuie sa ne asiguram ca ne vom primi banii pe care i-am imprumutat", a mai adaugat Marinela Rogin. Cel mai mult ii sperie pe tarani ideea ca isi pot pierde casa, in cazul in care nu vor putea plati imprumutul.
Drumul pina la aducerea tractorului acasa nu se opreste, insa, aici. Bani multi sint necesari pentru ipotecarea imobilului girat, pentru asigurarea acestuia ca si pentru inscrierea in Cartea Funciara.
Toate acestea nu fac altceva decit sa slabeasca increderea taranilor in mult trimbitatele ajutoare de relansare a agriculturii. Numarul redus al celor care apeleaza la aceste presupuse facilitati este o dovada in acest sens. (Elena CRISTIAN)

Comentarii