Bogatasii de la bloc

luni, 26 mai 2003, 23:00
8 MIN
 Bogatasii de la bloc

Cumpararile si vinzarile de apartamente, case sau spatii comerciale au cunoscut o oarecare crestere, mai ales dupa incetarea iernii. La stabilirea preturilor la apartamente, criteriile esentiale vizeaza confortul acestora, zona unde sint amplasate, etajul si imbunatatirile care au fost aduse de fostii proprietari. Chiar daca preturile cerute de acestia sint destul de ridicate, ele se negociaza, in majoritatea cazurilor. Agentii imobiliari din Focsani spun ca momentan cele mai scumpe sint apartamentele ultramodernizate, dar apropierea verii va aduce cu siguranta scaderi de pret la toate categoriile de imobiliare. Foarte cautate sint casele, dar si spatiile comerciale mici, situate in zona centrala. La polul opus se afla terenurile, chiar si cele de la marginea orasului.
Piata imobiliara din cele mai mari orase ale judetului a cunoscut si in aceasta primavara o usoara crestere, atit in ceea ce priveste ofertele, cit si a preturilor practicate. Dupa spusele agentilor imobiliari din Focsani, incepind cu luna februarie incepe o perioada mai prospera pentru agentiile de profil: preturile cresc, dar si cererea de apartamente este mult mai mare. Cu toate acestea, sint multi focsaneni care asteapta venirea verii pentru a-si vinde apartamentul, in speranta unor cistiguri mai mari. Specialistii in domeniu considera insa ca efectul va fi tocmai unul invers, preturile scazind considerabil, asa cum s-a intimplat si anul trecut de altfel. Desigur, chiar daca se apeleaza la agentii, preturile sint cele stabilite de proprietarii care scot locuintele la vinzare. Acestea sint, de cele mai multe ori la mica publicitate, peste valoarea reala a apartamentului, pentru a se mai putea negocia.
Tranzactiile prin intermediul agentiilor imobiliare sint mult mai avantajoase chiar si ca pret, cu toate ca multi ezita sa apeleze la ele din teama de a nu iesi in pierdere. Beneficiile sint insa unele pe termen lung, agentul fiind cel care poate aprecia locuinta dorita la justa ei valoare. Nu numai ca agentii imobiliari au pregatirea necesara unei evaluari corecte a apartamentului, dar ei va pot da si sfaturi care va vor scuti de neplacerile ce pot aparea in timp, cum sint instalatiile proaste de la subsolul blocului sau degradarea structurii de rezistenta, ce poate da o vulnerabilitate la cutremure, spre exemplu. De asemenea, astfel pot fi mult mai usor evitate fraudele in domeniul imobiliarelor, pot fi evitate situatii in care apar ipoteci sau se pierde avansul. „Pretul nu-l facem noi, ci vinzatorul. De multe ori s-au cerut preturi astronomice, insa daca agentul se pricepe, raportul de negociere dintre cerere si oferta poate sa scada cu pina la aproape 20%. Noi ne sfatuim clientii in cazul in care apartamentul nu valoreaza pretul cerut, se mai negociaza, ca in final toata lumea sa fie multumita. De asemenea, noi cunoastem calitatile unor anumite blocuri de locuinte, putem avertiza pe cumparatori daca un anumit imobil este mai vulnerabil, in fata degradarilor in timp. Oamenii trebuie sa se indrepte cu incredere spre agentii, pentru ca in timp pot aparea diferite probleme, ei risca sa-si piarda banii, in anumite situatii”, ne-a spus managerul unei agentii imobiliare din Focsani.
Euro domina piata imobiliara focsaneana
La ora actuala, majoritatea preturilor la imobiliare sint practicate in euro. Mai conservatori, cei din zonele rurale sau persoanele mai in virsta cer pretul in lei. In functie de caracteristicile zonei si de imbunatatirile realizate, o garsoniera se poate gasi la preturi medii ce variaza intre 6 si 9 mii de euro. Cele mai ieftine sint cele din zona Garii si din Sud, dar si cele situate in blocuri de garsoniere, indiferent de locatie. Cu 8 – 9 mii de euro se pot cumpara garsoniere mai bune si mai spatioase, ce se gasesc in blocuri noi de apartamente, pe strada Brailei, Poienitei sau Aviatorilor, in Sud. Preturile practicate la apartamentele cu 2 camere se incadreaza intre 11.000 si 13.000 de euro. Cu peste 20 de mii de euro se vind locuintele ultraimbunatatite, cu gresie, faianta, termopane, usi din stejar sau, in cazuri mai rare, incalzire in pardoseala. La 3 si 4 camere, preturile sint echivalente, intre 14.500 si 17.000 de euro. Sint insa si zone, cum este cea de la Teatru, unde un astfel de apartament poate fi achizitionat cu 20 – 27 de mii de euro!
Cel mai putin cautate in judetul nostru sint terenurile, chiar si cele situate la marginea orasului. Oferta variaza in acest caz de la 4 la 6 dolari metrul patrat de teren la periferia orasului, in interior preturile ajungind la circa 20 de euro metrul patrat. In zona vilelor din Petresti, unde exista gaze si apa, terenurile se vind cu aproximativ 15 euro metrul patrat. Cu toate acestea, mult mai profitabile par a fi casele vechi, cautate tocmai datorita terenului. Si spatiile comerciale sint foarte solicitate, indeosebi cele mici, situate in zona centrala a orasului. Spatiile mari, care cer investitii mult mai mari, sint ignorate deocamdata de cumparatori, insa agentii imobiliari prevad o schimbare de situatie. „Pe viitor, aceste spatii vor fi foarte scumpe, ca si terenurile de altfel. In acestea va sta viitorul imobiliarelor”, a apreciat un alt agent imobiliar.
Apartamente nejustificat de scumpe la Adjud
In Adjud, un apartament cu 2 camere, confort II, semidecomandat, situat la etajul 4, cu spatiu mic si care poate sa aiba sau nu balcon, costa intre 120 si 130 milioane de lei. Pretul este similar cu cel pentru o garsoniera, la un nivel inferior si cu oarecare imbunatatiri. In cazul apartamentelor cu 2 camere, semicomandate, confort I, situate la etaje inferioare, sumele de achizitionare se incadreaza intre 220 – 230 milioane de lei. Aceleasi apartamente, decomandate insa, ajung sa coste 280 – 300 milioane de lei. Odata cu cresterea numarului de camere, se inregistreaza si un plus de 20 – 30 % la valoarea de achizitionare. Se pare ca nu pentru toata lumea, imbunatatirile aduse unui apartament constituie un aspect demn de luat in calcul. „Oamenii cu bani prefera apartamentele fara imbunatatiri. Si cind vorbim de apartamente confort I, intram in categoria oamenilor cu venituri mari”, este de parere Virgil Gospodaru, managerul unei agentii imobiliare din Adjud.
In municipiul de pe Trotus, pretul apartamentelor a cunoscut o crestere de circa 30%, din noiembrie 2002 si pina in prezent. „Acest lucru se datoreaza in principal destabilizarii raportului intre cerere si oferta, ca urmare a acordarii creditelor ipotecare. In plus, instabilitatea monedei nationale in raport cu valuta, i-a determinat pe multi sa faca investitii in domeniul imobiliar. La acestea se adauga si speculatia generata de sosirea celor care vin cu bani din strainatate, cresteri de pret inregistrindu-se in perioada lunii august, la sarbatorile de iarna sau de Pasti”, a mai mentionat Virgil Gospodaru. Foarte cautate sint apartamentele din centrul municipiului, de-a lungul strazii Republicii, de la Piata pina la Spital. Se pare totusi ca apartamentele din jurul spitalului sint nejustificat de scumpe, in conditiile in care nu este vorba de o pozitionare centrala. Un apartament cu 3 camere ajunge sa coste aici in jur de 550 milioane de lei.
Terenurile din Adjud inregistreaza si ele preturi destul de variate, de la 2 euro pe metru patrat pina la 20 sau chiar 50 euro pe metru patrat. Si in acest caz, costurile sint stabilite in functie de zona, utilitati, deschidere si suprafata. In privinta caselor din Adjud, acestea sint foarte scumpe, din cauza faptului ca nu exista alte posibilitati de construire. O casa poate sa coste intre 600 milioane de lei si 1 miliard de lei. Interesant este ca, dupa spusele agentilor imobiliari, multa lume se fereste sa cumpere in zona cartierului Adjud Nord, fostul Maresal Antonescu. Aici nu este realizata in totalitate reteaua de apa si canalizare, strazile nu sint pavate, iar suprafata de construit este foarte mica.
Adjudenii care nu apeleaza la agentiile imobiliare din municipiu au gasit o alta metoda de a-si face cunoscute ofertele de vinzare sau cumparare: zidurile cladirilor. Este o metoda primitiva, dar care da si roade uneori. Trebuie doar sa ai rabdare sa citesti toti fluturasii lipiti pe pereti. Citeodata, in astfel de situatii, apar si anunturi destul de hilare, de genul „vind jumatate casa, compusa dintr-o camera 3/ 4, o sala 2/ 4 si o magazie 5/ 2…”
Case de aproape un miliard de lei si la Odobesti
Tranzactiile imobiliare la Odobesti imbraca mai mult aspectul unor schimburi. Persoanele care vor sa se mute la case isi vind apartamentele unor oameni care vor, la rindul lor, sa-si schimbe locuinta. Pretul apartamentelor din Odobesti este mai mic decit in Focsani, in special datorita absentei apei calde si a alimentarii cu gaze. Un apartament cu trei camere, aflat in stare buna, te poate costa pina la 10 mii de dolari. Apartamentele cu doua camere costa intre 200 si 250 de milioane, in timp ce pretul garsonierelor este cu 100 de milioane mai mic.
Casele sint mult mai greu de clasificat, preturile putind varia de la 200 – 300 de milioane, pina la aproape un miliard. In general, pentru 10 mii de dolari, poti gasi o casa acceptabila, avind in jur de trei camere, si cu ceva teren in jurul ei. Cele mai scumpe sint insa casele unor proprietari din orasele mari, care incearca sa obtina preturi ca cele din localitatile in care stau. Cel mai ieftin teren pentru constructii costa 2 dolari metrul patrat. Pentru cei care tin mortis sa-si ridice casa in centrul orasului, pretul urca insa pina la 10 dolari pentru un metru patrat. In situatia in care cumparatorul este o firma, preturile depasesc uneori aceasta bariera, pentru ca cel care vinde terenul stie ca poate obtine mai mult.
Nici o agentie imobiliara in Marasesti
Oras cu peste 11.000 de locuitori, Marasesti-ul nu a avut niciodata o agentie imobiliara. Majoritatea locuintelor se vind prin sistemul anunturilor puse in diverse locuri sau prin cele de la mica publicitate. In ciuda faptului ca orasul este considerat zona defavorizata, apartamentele cu trei camere din zona garii se vind cu preturi cuprinse intre 250 si 350 de milioane de lei, aceasta in conditiile in care majoritatea beneficiaza de gaz metan. Un apartamant cu doua camere in zona pietei poste fi achizitionat cu aproximativ 200 de milioane de lei, daca are citeva imbunatatiri si gaz metan. Daca aceste utilitati lipsesc, pretul scade pina in jurul sumei de 120 de milioane. O locuinta la un pret putin mai mic se poate achizitiona de multe ori daca exista datornici dati in judecata. De obicei apartamentele din Marasesti sint cotate la sume ce nu depasesc 100 de milioane de lei, si in unele cazuri chiar 50 de milioane de lei.
In functie de utilitatile pe care le detine, o casa in Marasesti poate fi achizitionata la sume cuprinse intre 120-150 de milioane de lei si pina la aproximativ 500 de milioane. Daca locuinta mai beneficiaza si de gaz metan preturile pot creste cu aproape 100 de milioane de lei. In general o astfel de locuinta, evaluata de proprietar la 150 de milioane de lei, are 2-3 camere, racordare la apa si este construita din chirpici sau paianta. O casa valorind 450-500 de milioane de lei are cam toate utilitatile, anexe, un garaj, un grajd si peste 500 de metri patrati teren arabil sau curte. (Violeta DINU)

Comentarii