Bugetul sanatatii vrincene a intrat in apa

vineri, 13 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Bugetul sanatatii vrincene a intrat in apa

Cele mai multe din unitatile medicale din judet vor ajunge in pragul falimentului din cauza bugetului mult mai mic decit anul trecut. Cei mai defavorizati vor fi si in acest an tot bolnavii, care vor dori sa beneficieze de medicamente compensate si gratuite, dar si cei care au nevoie de analize sau consultatii medicale in ambulatoriu. Responsabilii acestor institutii deja se gindesc la situatia de-a dreptul dezastruoasa in care vor trebui sa traiasca intr-o saracie si mai mare decit anul trecut. Satui de saracie, unii directori se gindesc chiar sa puna lacatul pe usa sau sa-si dea demisia.
Raportul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vrancea privind impartirea bugetului la laboratoare si policlinici arata ca asupra sistemului sanitar domneste o saracie mult mai crunta decit anul trecut. Daca in 2003 farmaciile au primit pentru medicamentele gratuite si compensate 99,6 miliarde de lei, anul acesta farmaciile au primit numai 83,9 miliarde de lei. Presedinta Colegiului Farmacistilor, senatorul PSD Fevronia Stoica, sustine ca banii vor ajunge numai pina in luna august, cind se asteapta o rectificare de buget. In opinia farmacistei Fevroniei Stoica, daca nici banii care vor veni nu vor ajunge, atunci farmaciile si furnizorii de medicamente vor credita sistemul sanitar, asa cum s-a intimplat si in ceilalti ani. „Pentru o unitate mica este un risc destul de mare sa astepte o rectificare de buget, dar cele mari pot credita sistemul sanitar. Daca nu, vor avea o cifra de afaceri mica. Intotdeauna, furnizorii si farmacistii au creditat sistemul pentru ca nu poti sa tii oamenii asa si sa-i lasi sa alerge de la o farmacie la alta”, ne-a declarat presedinta Colegiului Farmacistilor.
In cazul asistentei medicale in ambulatoriu, adica policlinici, laboratoare medicale din sistemul privat si alte cabinete private care au incheiat contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, situatia este la fel de grava. Daca anul trecut au primit peste 8 miliarde de lei, anul acestea cabinetele au primit numai 7,8 miliarde de lei.
Saracie si la Ambulanta
Un alt serviciu medical care va avea de suferit este Ambulanta. Anul trecut, Serviciul Judetean de Ambulanta a avut un buget de 31 de miliarde de lei, iar anul acesta are mai putin cu trei miliarde lei, in conditiile in care SAJ se confrunta cu o criza acuta de personal si masini dotate cu aparatura de specialitate. „Banii nu o sa ne ajunga. Este un buget de austeritate, asa ni s-a spus, nu stiu care sint motivele”, ne-a declarat directorul interimar al Serviciului Judetean de Ambulanta.
Directorii spitalelor vrincene, chiar si cei care au primit o marire de buget, sustin ca vor avea mari probleme de financiare, mai ales daca arieratele din anul 2002 vor fi platite tot din acesti bani. „Bugetul, care este mai mare la toate spitalele, este insuficient, in conditiile in care o sa fim obligati sa platim arieratele din 2002, care inseamna peste un miliard de lei, pentru spitalul Vidra”, ne-a delcarat directorul Spitalul comunal Vidra, medicul Jalova Racovita.
Nici la Spitalul Judetean situatia nu este mai roz si austeritatea se simte din plin, tinind cont ca aici ajung cei mai multi bolnavi din judet. Anul trecut, pentru servicii medicale, unitatea a primit 260 de miliarde de lei, dar s-au mai facut si rectificari bugetare pentru a scoate institutia din criza. Desi in acest an bugetul este usor mai mare, banii nu ajung nici macar pina la jumatatea anului, tinind cont de datoriile uriase pe care le are clinica judeteana.
Cit despre rectificarea bugetara promisa ca si in ceilalti ani, responsabilii sanatatii vrincene sustin ca se vor primi bani putini, care nu vor rezolva nici in acest an problema finantarii. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii