Cele mai profitabile firme vrincene au primit coronita

joi, 23 septembrie 1999, 23:00
4 MIN
 Cele mai profitabile firme vrincene au primit coronita

Cea de-a sasea editie a topului firmelor organizata de catre Camera de Comert Industrie si Agricultura Vrancea (CCIA) a reunit, ieri, la hotelul Vrancea, reprezentantii celor mai profitabile societati din judet. Prezidata de Horia Furtuna, presedintele CCIA Vrancea, manifestarea i-a avut ca invitati pe prefectul judetului Ionut Constantinescu, subprefectul Jan Vraciu, directori de institutii si banci, numerosi oameni de afaceri.
Potrivit afirmatiilor organizatorilor, la intocmirea clasamentului pe cele 14 domenii de activitate au participat 7.288 firme (fata de 5.740 anul trecut), din care doar 723 au indeplinit conditiile pentru a putea fi clasificate. In total au fost premiate 115 firme, cu 46 mai putine decit la editia trecuta a topului firmelor. "Faptul ca doar 10% din firme au indeplinit conditiile pentru a fi incluse in top reflecta situatia economica dificila pe care o traverseaza societatile vrincene", a spus Horia Furtuna in deschiderea festivitatii.
Conditiile impuse pentru intrarea in top
Metodologia folosita la realizarea topului este unica pe tara si a avut ca baza datele oficiale din bilanturile contabile pe anul 1998 depuse la DGFPCFS Vrancea.
Conform procedurii de selectare si clasificare a firmelor, in acest top au fost incluse societati comerciale de tip SA, SRL, SNC (in numele colectiv), SCS (in comandita simpla), SCA (in comandita pe actiuni), organizatii cooperatiste, cu exceptia regiilor autonome. O conditie principala de includere in top a fost ca restantele la platile obligatorii (la bugetul statului, bugetul asigurarilor sociale si bugetul local) sa se situeze sub 30% din cifra de afaceri a societatii respective.
De mentionat ca in acest an exigentele la acest criteriu au fost mai mari, la editia precedenta fiind admise restante pina la 50% din cifra de afaceri.
Au mai fost impuse si alte conditii: cifra de afaceri sa fie cel putin egala cu 100 milioane de lei, profitul brut mai mare de 10 milioane de lei, iar rata profitului (profit din exploatare/cifra de afaceri) mai mare de 0,01.
Clasificarea firmelor s-a facut in functie de numarul de angajati astfel: intreprinderi mici (2-49 angajati), intreprinderi mijlocii (50-249 angajati), intreprinderi mari (250-999 angajati) si intreprinderi foarte mari (1.000 angajati si peste). De remarcat ca la aceasta editie a disparut categoria microintreprinderilor (2-9 angajati) care a fost inclusa acum in categoria intreprinderilor mici.
Sorste, in fruntea firmelor de confectii
Premiile au fost acordate pentru fiecare domeniu de activitate in parte, din cele 14 luate in calcul. Fata de anul trecut numarul domeniilor a crescut cu trei, cele mai noi fiind serviciile profesionale (proiectare, contabilitate, expertize etc.), mass-media si serviciile sociale si generale (activitati medicale, servicii imobiliare, reparatii-intretinere etc.).
Astfel, la categoria intreprinderi mici din cadrul industriei extractive si prelucratoare, locul I a fost ocupat de SC Tehnoplast SA si SC Diaplast Prod SRL iar la intreprinderi mijlocii fruntasa a fost SC Enet SA.
In cazul constructiilor de masini utilaje si echipamente, cele mai performante firme s-au dovedit a fi SC MLC SA la intreprinderi mici, SC Prestcom la intreprinderile mijlocii, iar SC Insta Electric a fost premianta intreprinderilor mari.
Industria usoara a fost reprezentata pe cel mai inalt podium de SC Ro-Design SRL si Prodconf Impex SRL la categoria firme mici si respectiv firme mijlocii. EuroConf Industrial a ocupat primul loc la categoria intreprinderi mari, in timp ce Sorste s-a clasat prima la categoria intreprinderi foarte mari. De remarcat faptul ca SC Sorste a evoluat in ultimii patru ani de la categoria intreprinderi mici (10 salariati) pina la statutul de firma foarte mare, depasind in prezent 1.400 de angajati.
Incom Vranco, lidera la aceasta categorie anul trecut, s-a clasat acum pe locul III dupa SC Rosca-Conf SRL.
Alti premianti
Concurenta a fost strinsa si in cazul firmelor care activeaza in industria lemnului, celulozei si hirtiei, dintre acestea detasindu-se SC Filda Prodex SRL si Vel Impex’94 SRL la categoria firme mici, SC Cardinal Prod Com SRL la categoria firme mijlocii si SC Vrancart Adjud la categoria firme mari.
In aceeasi ordine a categoriilor ca mai sus, au fost recompensate si firmele din industria alimentara: SC Weritas SRL, SC Aurora Com SRL si SC Vincon SA.
Cele mai "tari" firme din domeniul agriculturii si silviculturii au fost: Derbi Prod Suraia SRL si Agricola Prod SA; Agroindustriala Maicanesti si Suintest Focsani; Avicola Focsani. Lidere in rindul firmelor de constructii sint: SC Faiantari Construct SRL si Marinescu & Co SNC; General Construct SA; Danira Solar Impex SRL.
In cazul comertului intern, locul I a fost ocupat de urmatoarele firme: Bosbo Petro Com SRL si Diana Impex SRL; Comat Vrancea si Comcereal SA.
Unele firme au "picat" din top
Au lipsit dintre premiantele acestei editii firme precum SC Mopaf, SC Romseh, SC Merra care nu au reusit in 1998 sa intre in topul firmelor profitabile. (Sandica FILOTE)

Comentarii