Cheltuielile sociale ale angajatorului se deduc

vineri, 30 ianuarie 2004, 00:00
2 MIN
 Cheltuielile sociale ale angajatorului se deduc

Potrivit noului Cod Fiscal, orice salariat poate fi sprijinit financiar intr-o situatie speciala, iar angajatorul are deduse partial „cheltuielile sociale, ?n limita unei cote de pina la 2%, aplicata asupra fondului de salarii realizat”. Legea precizeaza ca „intra sub incidenta acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru ?nmormintare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele”. Tot aceasta categorie cuprinde si „cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati sau unitati aflate ?n administrarea contribuabililor”. Unitatile incadrate aici sint gradinitele sau cresele, muzeele, bibliotecile, cantinele, bazele sportive, cluburile, caminele de nefamilisti, precum si scolile aflate sub patronaj. Printre activitatile subintelese se numara serviciile de sanatate acordate ?n cazul bolilor profesionale si a accidentelor de munca pina la internarea ?ntr-o unitate sanitara. In cadrul acestei limite mai pot fi deduse si cheltuielile reprezentind „transportul la si de la locul de munca al salariatilor, cadourile ?n bani sau ?n natura oferite copiilor minori ai salariatilor, precum si cadourile ?n bani sau ?n natura acordate salariatelor”. Statul accepta deducerea din venituri a costului prestatiilor pentru tratament si odihna pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, inclusiv transportul”. Firmele mai pot plati, daca au profit, si „ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi ?n gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament”.
Rezervele si provizioanele, deductibile partial
Printre cheltuielile deductibile se mai numara „perisabilitatile”, ?n limitele stabilite de organele de specialitate, cu avizul Ministerului Finantelor Publice. Agentii economici isi mai pot rasfata salariatii cu tichete de masa acordate ?n limita prevederilor legii anuale a bugetului de stat. In plus toti contribuabilii, fie ei si firme, isi pot deduce suplimentar „cheltuielile cu taxele si cotizatiile catre organizatiile neguvernamentale sau asociatiile profesionale, ?n limita
echivalentului ?n lei a 2.000 euro anual, altele decit cele obisnuite”.
Agentii economici mai au dreptul, conform legii Codului Fiscal, si la deducerea rezervelor si provizioanelor. Astfel, rezerva legala este deductibila „?n limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, ?nainte de determinarea impozitului pe profit”. Codul Fiscal precizeaza ca pentru stabilirea rezervei legale, din ce cistiga firma, „se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pina ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu. Tot legea avertizeaza contribuabilul ca „in cazul ?n care rezerva constituita este utilizata pentru acoperirea pierderilor sau este distribuita sub orice forma, reconstituirea ulterioara a rezervei nu mai este deductibila la calculul profitului impozabil”. Prin exceptie, rezerva constituita de persoanele juridice care furnizeaza utilitati societatilor comerciale care se restructureaza, se reorganizeaza sau se privatizeaza poate fi folosita pentru acoperirea pierderilor de valoare a pachetului de actiuni obtinut ?n urma procedurii de conversie a creantelor, iar sumele destinate reconstituirii ulterioare a acesteia sint deductibile la calculul profitului impozabil. (Doina DAMIEAN)

Comentarii