Cine-l protejeaza pe Marian?

joi, 11 noiembrie 2004, 00:00
5 MIN
 Cine-l protejeaza pe Marian?

Istoricul Marius Oprea, cercetator la Institutul Roman de Istorie Recenta, precum si ofiterul de contrainformatii Doru Lungu, cel care sustine ca l-a racolat ca informator pe seful PSD Vrancea, cred ca autoritatile sint complice la ingroparea trecutului informativ al lui Marian Oprisan. In urma cu aproape un an, in emisiunea „Of, presa mea!”, difuzata de Realitatea TV si moderata de jurnalistul Mircea Toma, a fost completata cererea prin care Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii era solicitat sa furnizeze informatii care sa ateste daca Marian Oprisan, presedintele CJ si al PSD Vrancea, a fost sau nu informator al Securitatii. In respectiva emisiune, istoricul Marius Oprea, specialist in problemele fostei Securitati, i-a adus in atentia tarii pe fostii ofiteri ai securitatii vrincene, in vreme ce ofiterul Doru Lungu i-a deconspirat pe securistii care se afla in fruntea judetului, alaturi de Marian Oprisan. Cei doi au vorbit despre trambulina politica a fostei Securitati, de „un triunghi format din domnul colonel Ristea Priboi (deputat de Vrancea – n.r.), Toader Ghetu si Marian Oprisan”. „Cred ca este frustrant pentru un fost ofiter al acestor servicii sa constate ca parte dintre colegii sai si informatorii lui s-au consolidat ca structura, cum spuneati, mafiota, si controleaza bugetele cite unui judet, daca nu chiar ale tarii. Cine sint, ierarhic acum protectorii domnului Marian Oprisan si ai domnului Ghetu?”, a spus atunci ofiterul „de legatura” Doru Lungu.
La aproape un an de la depunerea cererii la CNSAS, fostul ofiter de contrainformatii Doru Lungu, cel care sustine ca l-a avut in reteaua de informatori pe Oprisan, ca si istoricul Marius Oprea spun ca cererea lor a fost ignorata, iar CNSAS nu le-a oferit nici un raspuns. „Nu am primit nici un fel de raspuns si nici ofiterul respectiv nu a primit. Mai mult, acesta este supus unor presiuni extraordinare. Ofiterul lucreaza in sistemul penitenciar si i s-a inscenat un dosar penal. Cred ca este acuzat tocmai ca sa termine si sa nu mai fie atit de insistent in deconspirarea lui Oprisan. E o facatura a serviciilor secrete, a ofiterilor in functii importante, care se protejeaza intre ei si care-si protejeaza informatorii. Cine face afaceri importante cu Oprisan? Ristea Priboi, nu va suparati, iar astea se leaga. Ristea Priboi putea sa-i spuna lui Dan Gheorghe, seful SIPA, «ba, ai grija de el ca-mi derajeaza baiatul». E o ipoteza care are sanse 90 la suta sa fie certificata”, ne-a declarat istoricul Marius Oprea.
„Ar fi fost culmea sa-mi raspunda ca nu-l gasesc pe ALIN”
Desi nu a dorit sa faca publice presiunile la care este supus, ofiterul Doru Lungu a confirmat ca cererea depusa la CNSAS a fost ignorata. Aceasta in conditiile in care exista numar de inregistrare, iar institutia care trebuie sa-i deconspire pe fostii securisti era obligata sa furnizeze un raspuns, potrivit legii.
„Urmaresc de mult timp pe sticla televizorului dialogul intre Onisoru, seful CNSAS, si diferiti realizatori de programe. Este incredibila minciuna pe care o dezvolta tot timpul aceasta minte care gindeste in neadevar. Sint zece luni de cind eu, care l-am recrutat pe Oprisan Marian, cindva muncitor la intreprinderea de Confectii, am solicitat CNSAS-ului, informatii despre activitatea pe care a avut-o acesta ca informator. SRI tace, si cred ca asa este si normal sa faca. Ar fi fost culmea sa-mi raspunda ca nu-l gasesc pe «ALIN» in baza de date, in conditiile in care Oprisan a scris sute de pagini. Oprisan a incalcat legea. A declarat ca nu a fost colaborator al Securitatii. Cine va plati? In mod cert CNSAS ca i-a «fabricat» un trecut schimbat, dar si Marian ca s-a folosit de acel document. Stau la dispozitie oricarei persoane care doreste informatii, dar si alte date in scopul clarificarii situatiei lui Marian Oprisan. Doresc sa stiti ca Sectia de Informatii Vrancea nu are nimic in comun cu trecutul lui Oprisan, unitatea infiintindu-se in martie 1990, dosarul lui Marian aflindu-se in arhivele din Bucuresti. S.R.I. Vrancea aduna buni ofiteri de informatii, munca lor fiind utila in activitatea decizionala a
Guvernului sau Presedintiei, dar si administratiei locale. Datorita
muncii lor se pot preveni sau stopa activitati infractionale,
informatiile de antiterorism sau contraspionaj fiind culese de
profesionisti cu experienta din Focsani. Ii amintesc lui Marian ca
falsul si uzul de fals sint infractiuni. Sa nu uiti ca te-ai folosit multi
ani de documente ce contesta realitatea. Folosesti media din
Vrancea pentru a minti si a denigra. Cunosc ca institutiile statului
sint implicate politic din ordinul tau si sint sufocate de ordine
aberante, in timp ce unii ofiteri, de teama sa nu-si piarda sarcinile,
iti asculta indrumarile”, ne-a scris ofiterul de legatura, capitanul
Doru Lungu.
„Dovezile exista”
Fost absolvent al Scolii de ofiteri activi, arma «securitate», promotia 1988, Doru Lungu a fost angajat al SRI Vrancea pina in 1994. Acesta nu intelege de ce CNSAS nu a raspuns „nici ca-i laie, nici balaie”. „Cum sa spuna negativ daca el a scris de l-au gasit dracii”, ne-a spus ofiterul. Fostul securist crede ca CV-ul lui Marian Oprisan a fost „toaletat”. La rindul sau, istoricul Marius Oprea crede ca e vorba de o „conservare a structurilor”, tocmai de aceea se mentin aceste relatii de tip clientelar. Cei doi nu cred ca dovezile eventualei colaborari a sefului PSD Vrancea cu Securitatea au disparut, ca urmare a influentei politice a acestuia. „Daca au fost distruse, cineva trebuie sa raspunda. Dar distrugerea unei mape informative se face cu un proces verbal. Nu se distrug ca a vrut Ixulescu. Atita vreme cit un ofiter spune ca «eu l-am racolat», in mod clar acela, adica numele Oprisan, exista undeva in hirtii. Poate ca au disparut notele, dar rapoartele ofiterului pot face posibila deconspirarea lui Marian Oprisan. Acesta e un motiv pentru care arhivele Securitatii nu se dau la CNSAS”, ne-a mai declarat istoricul Marius Oprea, cercetator la Institutul Roman de Istorie Recenta. Reporterii nostri au incercat sa-l contacteze si pe Marian Oprisan pentru a-si spune punctul de vedere in legatura cu faptul ca CNSAS nu s-a pronuntat cu privire la apartenenta sau neapartenenta sa la fosta Securitate. „Ziarul de Vrancea” ii ofera oricind posibilitatea sa lamureasca aceasta problema. Nici CNSAS nu a reactionat in acest caz, desi „Ziarul de Vrancea” a solicitat o pozitie scrisa in legatura cu acest caz. (Radu TOMESCU)

Comentarii