Cit costa sa fii patron?

miercuri, 25 august 2004, 23:00
5 MIN
 Cit costa sa fii patron?

Drumul de la idee la afacerea proprie trece prin mai multe birouri. Cei mai multi care pleaca pe acest drum recunosc ca infiintarea unei firme intrece asteptarile initiale. Formalitatile incep la Registrul Comertului, continua la banca cu depunerea capitalului social si se incheie la firma. Costurile infiintarii unei societati comerciale depind de natura juridica a firmei si de numarul activitatilor autorizate, valoarea minima fiind 8 milioane de lei. Cu toate acestea, foarte putini dintre cei care isi infiinteaza o firma ajung sa si invirteasca afaceri profitabile.
Orice afacere incepe de la o idee si se dezvolta in functie de priceperea administratorilor. Cele mai multe afaceri au aparut modest. Coca-Cola a fost lansata ca un produs miraculos care vindeca orice boala, fiind comercializata intr-o farmacie din Atlanta. Marca Levi Strauss a aparut in timpul goanei dupa aur, in California, cind un imigrant german, care avea la un anumit moment dat un exces de pinza de cort, a facut din acest material pantaloni pentru mineri. Apple Computers a inceput intr-un garaj si a devenit o corporatie cu o cifra de afaceri de un miliard de dolari in numai cinci ani de la infiintare. In aceeasi situatie s-a aflat si Compaq, care dupa patru ani de la inaugurare a ajuns intre primele 500 de companii americane, cu un profit de 40 de milioane de dolari. Inainte de a demara formalitatile, un pas pe care specialistii il recomanda este intocmirea unui plan de afaceri. Rolul acestuia este sa abordeze problemele viitoare cu care firma se poate confrunta de-a lungul timpului si sa realizeze cel mai avantajos compromis intre ceea ce vrea si ceea ce poate firma sa faca.
Formalitatile dureaza maxim 20 de zile
Daca aveti o idee si vreti ca ea sa prinda contur intr-o afacere de succes, un prim pas pe care trebuie sa-l faceti este depunerea unui dosar la Registrul Comertului. Acesta trebuie sa contina copii dupa acte de identitate valabile ale initiatorului, actul de rezervare a denumirii, actul constitutiv al societatii, dovada depunerii capitalului social la banca in valoare de doua milioane de lei pentru o societate cu raspundere limitata, respectivde 25 de milioane de lei in cazul unei societati pe actiuni, cazierul fiscal de la Directia de Finante care atesta calitatea de bun platnic, o autorizatie de la Primaria din localitatea de domiciliu, precum si dovada sediului social – act de proprietate, contract de inchiriere sau comodat. La acelasi dosar vor fi anexate si declaratiile pe proprie raspundere ale asociatilor si ale administratorului ca indeplinesc conditiile legilor nr. 31/1990 si 26/1990 si ca pot avea calitatea de asociati, respectiv de administrator al societatii. Formalitatile pentru infiintarea unei firme continua cu completarea formularelor de specimen de semnatura si de autorizare a activitatii societatii. Acestea se desfasoara la Biroul Unic de la Registrul Comertului. In functie de profilul activitatii firmei, mai sint necesare si autorizari de functionare de la Directia Sanitar-Veterinara, Pompieri, Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala, Directia de Mediu si Transporturi. Ulterior dosarul va fi pregatit si solutionat de judecatorul delegat de Judecatoria Focsani, care scoate o incheiere si stabileste codul unic de inregistrare. Din momentul depunerii actelor la Registrul Comertului firma va lua fiinta in maxim 20 de zile. „De obicei, dureaza mult mai putin, poate sa dureze numai o saptamina. Acesta este insa doar termenul de eliberare, fara formalitatile de avizare”, explica Marinela Arginteanu, consilier juridic la Registrul Comertului.
Minim opt milioane de lei ca sa-ti faci firma
Ca sa-ti faci o firma trebuie sa scoti din buzunare cel putin 8 milioane de lei, in functie si de numarul activitatilor autorizate si de forma juridica a societatii. Singurii care sint scutiti de aceste taxe si tarife sint studentii care vor sa-si infiinteze o afacere proprie. Acestia nu platesc nici taxele si tarifele pentru operatiunile de inmatriculare, nici de autorizare a functionarii, de desfasurare a activitatii, de publicare in Monitorul Oficial sau taxele de timbru pentru activitatea notariala.
De aceste scutiri nu beneficiaza insa toti studentii. Numai cei care urmeaza cursurile unei forme de invatamint superior de lunga sau de scurta durata la o institutie de invatamint superior acreditata, sint cel putin in anul doi de studiu, dar nu au depasit primul termen de sustinere a licentei si au promovat toate obligatiile prevazute de senatul universitatii si care aduc de la facultate o adeverinta care sa ateste acestea se pot bucura de facilitatile prevazute de HG 66/2003. O alta conditie pentru studenti pentru a beneficia de gratuitate este impusa de virsta. Solicitantii de scutiri nu pot avea mai mult 30 de ani. De aceleasi facilitati se pot bucura si cei inscrisi la studii aprofundate sau masterat, pina la primul termen al examenului de absolvire. Daca insa acestia isi doresc indeplinirea formalitatilor in regim de urgenta, nu sint scutiti de costurile inerente. Facilitatile nu se acorda firmelor cu mai multi asociati, decit daca sint studenti sau urmeaza studii postuniversitare. (Dalia IOSIF)
Firme „la cheie”
Cei care sint dispusi sa plateasca niste bani in plus isi pot infiinta firma de acasa, din fotoliu sau de la birou. Recent intrate pe piata vrinceana, „firmele care fac firme” se ocupa, in locul intreprinzatorilor, de
formalitatile pentru infiintarea unei societati in schimbul unui comision. Ca si in cazul consultantei, oamenii de afaceri locali sint insa destul de reticenti la a-si lasa treburile in seama altora. „Oamenii vin la noi, dar, de obicei, se asteapta la altceva. Oricum numarul lor nu este foarte mare, este de ordinul zecilor. Cei mai multi pleaca de la premisa ca stiu sa faca singuri aceste lucruri si ca ce fac ei insisi este mai bine facut, ca sint de neinlocuit. In fapt, cu cit lucreaza mai multi specialisti la o afacere, fiecare facind ce face el cel mai bine, cu atit sint sanse mai mari ca aceasta sa aiba succes. Din ce vad la Registrul Comertului 90-95% din cei care vor sa-si infiinteze o firma sint nedumeriti. Noi le explicam, le aratam niste chichite, ii ajutam sa-si aleaga mai bine profilul de activitate, in functie de ce isi doresc si cred ca o sa faca in firmele lor. Formalitatile dureaza in medie patru saptamini”, explica Simona Chirila, administratorul unei firme din domeniu. Economie de timp, de nervi, citeodata, si o mai mare deschidere la nou, la informatie – acestea sint pe scurt avantajele pe care ofera o societate care ofera firme „la cheie”. In plus, firmele vrincene ofera servicii de consultanta si de promovare clientilor lor. (D. I.)

Comentarii