Cum poti obtine un imprumut de 10.000 euro

vineri, 17 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Cum poti obtine un imprumut de 10.000 euro

De luni, 20 noiembrie a.c., Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, in colaborare cu Fundatia pentru Asistenta Intreprinzatorilor din Romania, va demara oficial proiectul privind microcreditarea persoanelor cu venituri reduse finantate prin Fondul National de Solidaritate. Simona Marinescu, initiatoarea acestui proiect, spune ca in prima faza, pentru a nu aglomera excesiv fundatia care va administra in Vrancea acest program, cererea de creditare initiala va trebui sa fie depusa la Oficiul de Asistenta Sociala din cadrul Directiei de Munca si Protectie Sociala.
Cine poate lua imprumutul?
De acest tip de microcreditare pot beneficia toate persoanele care desfasoara sau doresc sa desfasoare activitati pe cont propriu, generatoare de venituri pentru intretinerea materiala a propriei familii, aflate in situatii de extrema dificultate. Microcreditele vor fi acordate in special pentru activitati de productie, servicii si doar in cazuri exceptionale pentru comert.
Imprumuturile, in valoare maxima de 10.000 euro, nu au dobinda si beneficiaza de o perioada de gratie de pina la un an. Categoriile sociale carora li se adreseaza aceasta forma de creditare sint: somerii, disponibilizatii, persoanele fara loc de munca, micii meseriasi, liber profesionistii si taranii.

Etapele microcreditarii
Orice persoana care vrea sa apeleze la aceasta forma de microcreditarea va avea de parcurs opt etape pina sa obtina banii necesari.
Prima etapa este cea de autoevaluare a eficietei unui astfel de proiect, autoevaluare care trebuie facuta de solicitant, in baza unor formulare eliberate de DGMPS.
A doua etapa se refera la realizarea planului de afaceri, care de obicei trebuie sa fie in concordanta cu aptitudinile solicitantului.
Cei care parcurg aceste etape si intrunesc un punctaj satisfacator pot deja sa spere ca vor obtine creditul.
Cea de-a treia etapa priveste completarea cererii de microcreditare, pe care ulterior urmeaza s-o trimita la centru FAIR arondat pentru judetul nostru. Concret, cei ce doresc sa obtina un microcredit trebuie sa trimita cererea de microcreditare pe urmatoarea adresa: Strada Dimitrie Cantemir, nr. 1.
A patra etapa este cea in care centrul FAIR trimite cererea solicitantului la Directia de Munca, urmind ca aceasta institutie sa faca o ancheta sociala care sa stabileasca daca solicitantul nu are intr-adevar venituri. Daca Directia de Munca isi da acordul, atunci centrul FAIR finalizeaza la rindul sau proiectul si-l trimite la Ministerul Muncii. Ministerul este cel care selecteaza proiectele de microcreditare iar intr-o etapa finala se face contractarea si derularea creditului.
Desi pare un proces destul de anevoios, Simona Marinescu spune ca acest sistem de microcreditare nu va suferi de birocratie. "Nu vor fi timpi morti intre intocmirea programului si restul pasilor. Acest lucru se datoreaza in primul rind faptului ca informatiile circula electronic, prin Internet", ne-a spus secretarul de stat din MMPS.
"Vom face multe fabricute de cherestea si lapte"
Simona Marinescu a subliniat ca aceste credite nu vor fi acordate solicitantilor decit dupa ce acestia vor face, timp de doua saptamini, un curs organizat de centrul FAIR. "Doua saptamini este perioada minima pentru acordarea unui astfel de credit. Cred ca vor fi oameni care nici nu vor solicita suma maxima. Cei care vor cistiga programele vor fi consiliati de fundatie pentru a putea restitui creditul. Vom face o multime de fabricute de cherestea si de lapte. Sint sigura. Au fost foarte multe cereri in acest sens. Pentru acest an vom acorda 10.000 de astfel de credite", a conchis ministrul Simona Marinescu. (Traian NEGULESCU)

Comentarii