Dati-va demisia!

joi, 03 iulie 2003, 23:00
4 MIN
 Dati-va demisia!

Un singur articol ar fi trebuit citit din noua lege a invatamintului sau, mai bine, sa fi dat macar un simplu telefon la Ministerul Educatiei, si dezastrul creeat ar fi putut fi preintimpinat. Vinovati de faptul ca absolventii respinsi la proba a IV-a din concurs nu au participat ieri la urmatorul test sint sefii sistemului scolar. Peste 300 de concurenti sint victime ale nepasarii si infatuarea responsabililor concursului. Dupa ce s-au invirtit in loc cautindu-si fel de fel de argumente inepte pentru a fenta curiozitatea fireasca a omului de a sti ce se intimpla, aseara dirijorii acestei harababuri s-au ascuns pur si simplu, fara sa dea socoteala pentru ce-au facut. A fost imposibil de aflat oficial si numarul celor care ieri au picat penultima proba a examenului. In centrele de examen, comisia a fost somata ca va suporta consecintele daca va comunica catre mass-media vreo informatie de orice fel despre concurs!
A iesit un scandal national din cauza incapacitatii unor capi ai actualei conduceri a invatamintului, care nu s-au sinchisit sa studieze temeinic regulile jocului inainte de a invita la concurs mii de absolventi. In regulamentul de bacalaureat nu se precizeaza absolut nimic concret referitor la modul de finalizare a examinarii la probele orale si practice. Numai ca nimeni nu si-a dat seama. Nimanui nu i-a trecut prin minte sa intrebe legiuitorul ce se intimpla cu elevul care este declarat respins la unul dintre teste: are sau nu are dreptul de a mai participa la urmatoarea proba?!. Nimeni nu a cerut lamuriri timp de 11 luni!, regulamentul fiind transmis Inspectoratului Scolar pe 30 august 2002.
S-au facut zeci de intilniri la nivel de minister, cit si pe plan local. Cu o zi inainte de inceperea concursului si imediat dupa incheierea probelor orale, comisia judeteana condusa de Enache Mindrescu si Mihai Ladaru au organizat instruiri cu toti membrii comisiei. Unul nu s-a ridicat sa intrebe acest lucru, extrem de semnificativ.
Dupa fiecare proba in parte, comisia din centre s-a intilnit zi de zi cu responsabilii directi ai examenului. Unii sustin ca au intrebat alaltaieri Comisia Judeteana, iar raspunsul a fost: „Ramine cum am discutat”.
Asa li s-a raspuns si ieri, cind unii membri ai comisiei au cerut un raspuns clar conducerii Inspectoratului Scolar, dupa ce au citit articolul din ziarul nostru, in care se mentiona declaratia ministrului secretar de stat al MEC, Constantin Corega, care a afirmat ca in a doua sesiune de bacalaureat, elevii inscrisi vor da examen numai la probele pe care nu le-au promovat in prima sesiune, cea de acum, potrivit ziarului „Cotidianul”.
Unde-i hiba?
Brambureala continua si in alt plan. Ministrul Educatiei, Alexandru Atanasiu, a declarat aseara ca a transmis presedintilor comisiilor de examen faptul ca „elevii respinsi la una din probe trebuie lasati sa vina la celelalte probe”. Comisia Judeteana a raspuns membrilor comisiilor din centrele de examen ca nu a primit nici o notificare de la minister referitor la acest aspect. Si in consecinta se procedeaza ca si in anii trecuti, la probele la care se dadea raspunsul pe loc. Numai ca respectivele probe la care se face referire erau considerate probe eliminatorii! Testele grila sint sau nu probe eliminatorii?
Acest aspect pare a fi lamurit de noua lege a invatamintului, publicata in Monitorul Oficial pe data de 19 iunie, in care se mentioneaza ca examenele nationale se desfasoara in baza unei metodologii. Documentatia apare la inceputul anului scolar 2003-2004 si este clar ca nu priveste actuala sesiune de examen, pentru care exista o metodogie si un calendar unic, national. Cum documentul existent, care se aplica in aceasta sesiune, nu precizeaza concret care este finalitatea pentru elevul declarat nepromovat la una dintre probe, firesc ar fi fost ca chestiunea sa fie lamurita.
„Bagajele si la gara!”
Presedintii centrelor de examen au trimis ieri elevii acasa, convinsi fiind ca fac bine ce fac, dupa ce au intrebat Comisia Judeteana. Adjuncul ISJ, Mihai Ladaru, a fost chiar intimpinat, in curtea centrului de examen Liceul de Constructii Montaj, de un grup de elevi care au cerut sa intre in examen. Ladaru le-a raspuns pe un ton ironic: „Voi ce faceti aici. Nu mai aveti ce cauta”, povestesc copiii. Altii au rezemat, pina la prinz, gardul la Liceul de Industrie Usoara, astepind chiar in fata Inspectoratului Scolar o eventuala schimbare de situatie. La Liceul Agricol, unde se inregistreaza 109 respinsi la proba a IV-a si alti 8 la proba a V-a, comisia le-a urat: „Faceti-va bagajele si fugiti la mare!”.
Sefii Comisiei Judetene s-au plimbat ieri din scoala in scoala cu un reprezentant al MEC, trimis sa supervizeze concursul. Insa delegatul Constantin Ungureanu habar nu avea de continutul regulamentul, surse de incredere semnalind faptul ca acesta este complet pe dinafara concursului si a fost trimis ca spectator la examenul din Vrancea!
Ieri, alti cel putin 35 de elevi au fost declarati respinsi din examen. Numarul este cu mult mai mic decit in ziua precedenta si in virtutea faptului ca marea majoritate au dat proba la sport. Exista varianta ca examenul sa continue simbata si eventual duminica pentru a fi examinati si candidatii respinsi la proba a IV-a si probabil si la cea de astazi, daca nu pot fi primiti din nou in concurs.
A fost imposibil de aflat pina la ora inchiderii editiei noastre care este numarul real al elevilor ramasi in examen. Toate informatiile sint tinute secret de intreaga comisie. Sefii tin telefoanele inchise, iar functionarii declara ca nu au voie sa ne dea astfel de date! „Ziarul de Vrancea” va sesiza din nou Ministerul Educatiei si forurile competente, in virtutea legislatiei in vigoare, in vederea reglementarii acestui embargo nejustificat la adresa publicatiei noastre. (Cristina LAZARIN)

Comentarii