Dosarul Vasilescu: afacerea ciudata a "blocului armatei"

sâmbătă, 14 februarie 1998, 00:00
3 MIN
 Dosarul Vasilescu: afacerea ciudata a "blocului armatei"

"Monitorul" va prezinta, in continuare, o noua afacere pe seama RAGTL care confirma, inca o data, ceea ce cotidianul nostru a afirmat cu citeva saptamini in urma, adica necesitatea unui control serios la aceasta societate din partea Consiliului Local.
In urma controlului efectuat de inspectorii Curtii de Conturi Vrancea la RAGTL Focsani, s-a constatat "o gaura" de peste 200 milioane de lei. Mai precis, directorului RAGTL, Gheorghe Vasilescu, i se imputa vinzarea ilegala a blocului de locuinte din B-dul Independentei nr.28. La momentul derularii afacerii in discutie, constructia nu era finalizata.
Ieri, la Colegiul Jurisdictional a inceput procesul intentat de procurorii financiari de pe linga Curtea de Conturi directorului RAGTL Focsani, Gheorghe Vasilescu. Vom prezenta, in cele ce urmeaza, concluziile controlului, asa cum au fost formulate de procurorii financiari.
Potrivit actului de sesizare intocmit de procurorii financiari, RAGTL Focsani impreuna cu SC Seven Stars s-au asociat in 1993, infiintind o noua firma: SC Final Construct SRL Focsani. Asocierea dintre RAGTL si Seven Stars s-a efectuat, insa cu ignorarea hotaririi delegatiei permanente a Consiliului Judetean Vrancea. Acordul dat de CJ nu presupunea, de fapt, infiintarea unei noi societati comerciale.
Obiectul de activitate al noii societati era terminarea blocului de locuinte din B-dul Independentei, punerea in functiune si exploatarea acestuia in comun. Cu toate ca, prin contractul de asociere, s-a alocat RAGTL-ului un pachet de actiuni in procent de 15% din capitalul social, regia nu a varsat capitalul subscris aferent acestei cote. Pe de alta parte, contrar obiectului de activitate precizat, in perioada 1993-1995, constructia imobilului a stagnat, SC Final Construct SRL neterminid constructia. Mai mult decit atit, desi nu s-a procedat la transferul dreptului de proprietate asupra imobilului de la RAGTL catre Final Construct SRL, aceasta din urma a vindut blocul in 1995 catre SC Tracon SRL Braila. La rindul ei, societatea braileana a vindut blocul finalizat armatei. Din cele 275 milioane de lei incasate de SC Final Construct, RAGTL, in calitate de proprietar al investitiei, a aprimit doar 74 milioane de lei.
Procurorii financiari sustin ca, prin aceasta operatiune, RAGTL a fost prejudiciata cu peste 200 milioane de lei, vinovat fiind Gheorghe Vasilescu, in dubla sa calitate de director al RAGTL Focsani si administrator la SC Final Construct SRL.
In timpul verificarilor s-au calculat si foloase nerealizate, in suma de 206,8 milioane de lei. Mai exact, este vorba despre dobinda aferenta celor 200 milioane lei nevirati catre RAGTL, calculata din momentul in care banii ar fi trebuit sa intre in contul regiei pina la data controlului (23 iunie 1997). In consecinta, lui Gheorghe Vasilescu i se imputa suma de 406 milioane de lei.
In sustinerea cauzei directorului RAGTL, avocatul Ioan Bratu a argumentat ca actul este "inadmisibil si neintemeiat", deoarece nu s-a creat nici o paguba. In acest sens, el a invocat faptul ca RAGTL nu a fost niciodata proprietarul acestui bloc, desi procurorii sustin ca imobilul a figurat in evidenta contabila a regiei pina in 1996.
Contactat de reporterii nostri in legatura cu acest proces, directorul Gheorghe Vasilescu a refuzat sa comenteze faptele ce i se imputa, afirmind ca va da explicatii la momentul oportun.
Colegiul Jurisdictional urmeaza sa se pronunte asupra actului de sesizare, intocmit de procurorii financiari in data de 19 februarie a.c. (Sandica FILOTE, Ionel CRISTIAN)

Comentarii