Droguri din farmacie

miercuri, 30 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Droguri din farmacie

Cu toate ca de multe ori s-a intimplat sa ajunga in spitale adolescenti care consumasera cocktail-uri din alcool si medicamente, statisticile oficiale nu avansau pina acum date despre existenta in Vrancea a consumatorilor de droguri, fie ei si ocazionali. De cele mai multe ori, cadrele medicale incadrau cazul respectiv la "tentativa de suicid cu substanta necunoscuta". Nici despre consumul de medicamente interzise nu se stia nimic, chiar daca pe la colturi se vorbea despre tineri care isi injecteaza Morfina sau Fortral. Analgezice extrem de puternice si recomandate numai in anumite afectiuni, cele doua medicamente nu se elibereaza fara reteta. Cu toate acestea, tinerii dornici de senzatii tari gasesc cu usurinta modalitatile de procurare a medicamentelor pe care le transforma in droguri.
Dependent de droguri
Un tinar de 19 ani care statea la Straoane la bunica lui este cercetat de politisti si procurori pentru consum de medicamente interzise si pentru ca a falsificat mai multe retete ca sa si le procure. In citeva saptamini, Marius D. a cumparat zeci de fiole de Fortral de la farmaciile din Panciu. Cu ajutorul calculatorului, tinarul a contrafacut mai multe prescriptii medicale, folosindu-se de parafa unui medic din Galati. Cele citeva zeci de mii de lei pe care trebuia sa le plateasca pentru doza zilnica erau luate de la mama sau de la bunici. De altfel, Marius D. este dependent de Fortral de mai multi ani, fiindu-i intocmite, pentru aceleasi fapte, dosare penale si la Galati si Braila. Se pare ca acesta a fost si motivul pentru care mama lui s-a gindit sa-l trimita in Vrancea, la bunici, pentru a-l indeparta de prietenii suspecti in compania carora isi petrecea cea mai mare parte a timpului.
Dezintoxicare la Socola
Cind a fost descoperit de politisti Marius D. era intr-o stare critica. Ajunsese, se pare, la a-si injecta 15-17 fiole de Fortral zilnic. "Era intr-o stare grava, motiv pentru care l-am internat imediat la Socola, la baza de recuperari medicale pentru dependentii de droguri. Este primul caz de acest gen instrumentat in Vrancea", ne-a declarat maiorul Radu Ilie, de la Combaterea Crimei Organizate si Antidrog. Masura internarii la Socola s-a impus pentru ca la noi in judet nu exista inca o sectie de toxicomani bine pusa la punct. In Vrancea abia s-au pus bazele unui compartiment de tratare a dependentilor de droguri, care functioneaza in sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean. Politistii au inaintat dosarul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, insa Marius D. nu a dat inca ochii cu procurorii. "I-am vazut doar poza. Am inteles ca daca nu ar fi fost dus de urgenta la Iasi, ar fi murit in citeva ore", ne-a spus primul procuror Ion Lefter.
Stare de euforie si multe efecte adverse
Fortralul este un medicament a carui substanta activa este pentazocina. Ca analgezic extrem de puternic, este recomandat de medici pentru calmarea durerilor in traumatisme, dupa interventii chirurgicale, in infarctul miocardic, in colici hepatice. Unii chirurgi folosesc Fortralul pentru suplimentarea anesteziei. Uneori medicamentul este recomandat si in afectiunile oncologice. Specialistii spun ca doza maxima care poate fi administrata unui pacient este de 4-6 fiole, dar la afectiunile obisnuite este foarte mult si sase fiole. Cu toate ca Fortralul creaza o stare de euforie, reactiile adverse sint din cele mai severe: greata, voma, ameteli, dureri de cap, tulburari de vedere, cosmaruri, insomnie, hipotensiune. Dependenta se creaza relativ repede, functie de organism. In plus, pentazocina este inclusa in lista substantelor dopante, fiind interzisa sportivilor.
Vieti distruse
Cazul nu este, se pare, singular. Farmacistii spun ca de multe ori refuza sa elibereze medicamentele scrise in anumite retete. Nu putini sint tinerii care vin cu prescriptii medicale falsificate, solicitind pentru "rude bolnave" Morfina, Fortral, Mialgin, Atropina sau Fentanil – substante derivate din opiacee, care dau sindromul de dependenta dupa un timp destul de scurt de intrebuintare. Desi consumul de droguri da senzatia de putere si superioritate, cei care le utilizeaza vor ajunge in timp niste epave, cu trupul slabit si macinat de boli.
Din nefericire, cei care incep din teribilism sa consume astfel de medicamente, ignora sau nu vor sa cunoasca urmarile. Limita inspre dependenta poate fi trecuta nesperat de usor, iar joaca inceputa din inconstienta se poate incheia tragic. O fiola injectata de curiozitate o atrage dupa ea pe urmatoarea. Rezultatul final este o viata distrusa. (R.JACHIANU, C.BOBEICA)

Comentarii