Enache Mindrescu: „In multe scoli exista o teama de corectitudine!”

vineri, 04 februarie 2005, 00:00
4 MIN
 Enache Mindrescu: „In multe scoli exista o teama de corectitudine!”

Inspectorul scolar general Enache Mindrescu a facut din nou acuzatii la adresa directorilor de scoli, pe motiv ca nu sint destul de autoritari in scoala si ca tolereaza greselile profesorilor. Seful ISJ spune ca in Vrancea nu prea exista directori care sa reprezinte un reper pentru colectivul didactic, „prin implicare, prin arta de a conduce”. „In unele scoli exista o teama de corectitudine din partea directorilor. Un director autoritar trebuie fie prezent in scoala de la 7.30 si pina la sfirsitul programului. Trebuie sa stea in cancelarie, sa discute cu profesorii debutanti, sa fie in mijlocul elevilor, pe terenul de sport etc. Din pacate, se tolereaza, se fac concesii si chiar exista tendinta de a favoriza anumite cadre didactice care nu se ridica la cerintele regulamentelor scolare. Directorii trebuie sa fie intoleranti fata de cei care intirzie, care minute in sir stau de vorba pe holuri, care nu se pregatesc serios pentru lectii”, afirma inspectorul scolar general, Enache Mindrescu.
Oficialul scolar mai spune ca managerii trec cu vederea si alte probleme, cum ar fi evaluarile de la sfirsitul semestrului, care sint mai mult orale, si nu scrise, acest fenomen intilnindu-se mai mult la liceu. In plus, nu se mai fac recapitulari, lectii de evaluare, iar la inspectii unii profesori imprumuta caiete cu planuri de lectie pentru a le prezenta la control. Un alt fenomen este lipsa evaluarii de orice fel si dublarea notelor. „La anumite discipline, cum ar fi matematica, romana, se mai forteaza nota, pentru a-i determina pe elevi sa mearga la meditatii”, a mai adaugat „generalul” Mindrescu. Acesta spune ca directorul nu este intotdeauna atent daca profesorul isi termina de predat materia, daca aprofundeaza anumite capitole. Seful ISJ ii considera responsabili pe managerii unitatilor de invatamint si de numarul mare de absente nemotivate inregistrate de elevi, indeosebi de liceeni. „Exista tendinta de a fi acoperite printr-o manifestare de indulgenta, de concesie fata de elevii care vin la ore pe sarite. Aceste lucruri nu sint sanctionate la timp. Nu e un fenomen general, dar exista in multe unitati de invatamint din Focsani”, concluzioneaza Enache Mindrescu.
Mai multa severitate
Acesta sustine ca este nevoie de o revigorare a directorilor de scoli, pentru ca acesta este un factor activ, dinamizator in unitatea de invatamint. „Este de neconceput ca directorii sa tolereze situatii care degenereaza in fapte de indisciplina. Pentru a pastra imaginea de director cumsecade, se evita a se pune degetul pe rana, ceea ce e foarte rau”, apreciaza seful ISJ. De aceea, Enache Mindrescu solicita mai multa severitate in scoli. In acest sens, ii da exemplu pe directorul Colegiului Economic, Radu Stefan, si pe directorul Grupului Scolar Forestier, Ilie Verdes, spunind ca in unitatile conduse de acestia exista disciplina, ordine, iar cadrele didactice stiu ca au de facut educatie. Manageri foarte buni sint considerati si directorii scolilor „Nicolae Iorga”, „Alexandru Vlahuta”, „Stefan cel Mare”, „Ion Basgan” etc. In topul celor mai buni manageri pot fi pusi, potrivit spuselor sefului ISJ, si directorii de la Scolile 1 si 4 Adjud, Liceul „Emil Botta” Adjud, precum si cei de la scolile Gugesti, Paltin, Nereju, Maicanesti. „Generalul” Mindrescu a dat ca exemple negative directorii de la Naruja, Herastrau, Paulesti, dar si pe fostul director al Scolii Poiana Cristei, demis in luna decembrie a anului trecut. (Camelia STANILA)
Sesizari din scolile cu un management defectuos
Seful Inspectoratului Scolar, Enache Mindrescu, spune ca in cursul anului trecut a primit numeroase sesizari legate de unitatile de invatamint unde se aplica un management defectuos. In perioada 15 iunie – 31 decembrie 2004, ISJ a inregistrat 51 de sesizari, dintre care 32 cu adresabilitate catre Ministerul Educatiei si 15 catre Consiliul Judetean Vrancea. La acestea se adauga 104 de persoane care au venit in audienta la seful ISJ. Din cele 51 de sezizari, sase au fost anonime. „Tematica reclamatiilor a fost diversa. Cele mai multe au vizat probleme privind incadrarea cadrelor didactice, titularizarea pe post, detasari, supliniri. Profesorii s-au adresat ISJ pentru a semnala si nereguli la acordarea gradatiilor si salariilor de merit”, a afirmat Enache Mindrescu. Acesta spune ca sesizari au fost depuse si de doua grupuri de parinti, unul de la Scoala „Ion Basgan”, solicitind mentinerea pe post a unei profesoare care se afla deja in al patrulea an de prelungire a activitatii la catedra, dupa implinirea virstei de pensionare. Un al doilea grup a solicitat transferul educatoarei titulare de la Gradinita Biliesti, pentru abateri repetate in privinta relatiei cu parintii si copii. Alte sesizari primite de Inspectoratul Scolar Vrancea au vizat nereguli cu trimitere la relatiile tensionate intre elevi-cadre didactice, intre cadre didactice si conducerea scolii, dar si care au vizat prestatia didactica necorespunzatoare a unor profesori. Directorii de scoli au fost acuzati de incadrari necorespunzatoare, relatii neprincipiale, administrare proasta a bunurilor scolii. Citeva reclamatii au vizat si comportamentul abuziv al profesorilor, indeosebi violenta verbala si fizica sau dispute intre cadre didactice si persoanele din comunitate. Reclamatiile din mediul urban sint mai frecvente in invatamintul preprimar, primar si gimnazial si vizeaza mai mult relatiile interpersonale, indeplinirea atributiilor de serviciu, rezultate scolare negative. Dascalii au adus in atentie si probleme esentiale ale invatamintului, precum slaba dotare a bazei sportive, solicitari de locuinte, de calculatoare, mijloace de transport, in localitatile izolate. La Inspectoratul Scolar s-au primit si „sesizari” pozitive – scrisori de multumire pentru dotarea cu mobilier scolar si pentru desemnarea unor manageri buni. Acestea au venit din zone ca Birsesti, Paulesti, Soveja, Rucareni, Poiana Cristei, unde de altfel a fost schimbat directorul. (Camelia STANILA)

Comentarii