Fabricile de lemn, taietoare de miini

vineri, 29 august 2003, 23:00
2 MIN
 Fabricile de lemn, taietoare de miini

Din ce in ce mai multi muncitorii de la fabricile cu profil forestier ajung cu miinile taiate la spital. Victimele accidentelor de munca lucreaza de regula „la negru” si nu sint calificati in meseriile pe care le practica. Numai in ultima saptamina au avut loc 10 accidente de acest fel, potrivit registrelor de internare de la Spitalul judetean. Fiind vorba de accidente, acestea sint cercetate de Inspectoratul Teritorial de Munca. Cei mai multi declara in fata inspectorilor ca sint angajati de numai citeva zile ori ca se aflau in fabrica doar pentru a da o mina de ajutor. De teama sa nu-si piarda locul de munca, ei accepta chiar sa stea fara degete, numai sa-si cistige piinea cea de toate zilele. Acesti oameni traiesc o adevarata tragedie si ramin mutilati pentru tot restul vietii, fara sa fie ajutati in nici un fel. O singura zi de spitalizare ii costa peste un milion de lei.
Cei mai expusi sint barbatii din mediul rural, cu virste cuprinse intre 18-45 de ani. Aflati in cautarea unui loc de munca, acestia accepta sa lucreze fara forme legale la fabrici de cherestea. In ultima saptamina, la sectia Chirurgie plastica si reparatorie a Spitalului Judetean au ajuns in jur de 10 persoane, care au suferit accidente de munca. Desi nu recunosc, multi dintre ei lucreaza la negru, pentru a cistiga mai multi bani, renuntind astfel la drepturile legale pe care le are un angajat cu carte de munca. Numai ieri au fost internati doi barbati cu minile taiate. „M-am taiat la mina cind lucram la fabrica unor patroni turci. N-am nici contract de munca, n-am nimic!”, ne-a spus Marian A., anagajatul unei fabrici de cherestea din Odobesti. In virsta de 27 de ani, barbatul a suferit taieturi destul de grave, la mina dreapta. Medicii spun ca, fata de alte victime, Marian este un norocos pentru ca nu si-a pierdut nici un deget. Asistentii medicali spun ca se intimpla ca acelasi pacient sa revina la spital cu aceeasi problema. Cu toate ca au avut mult de suferit, ei se intorc in fabricile de unde au plecat si cad prada acelorasi accidente de munca.
O singura zi de spitalizare costa peste un milion de lei, in functie de tratametul care li se aplica. In cazul acestor accidente, suma poate fi si mai mare datorita interventiilor chirurgicale. Spre norocul lor, aceste accidente sint considerate urgente si primele trei zile de spitalizare nu se platesc. (Anca GIRNEATA)

Comentarii