Facturi soc la intretinere

vineri, 21 noiembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Facturi soc la intretinere

Focsanenii trebuie sa-si puna bani buni deoparte pentru facturile la incalzire. Incepind cu aceasta saptamina, povara facturilor la intretinere a devenit si mai mare, odata cu venirea primelor valori pentru caldura distribuita in cursul lunii octombrie. SC ENET SA a distribuit facturile la majoritatea locatarilor si blocurilor contorizate din municipiu, pretul incalzirii unui apartament, pe metru patrat, ajungind, in medie, la 12.345 de lei. Astfel, focsanenii care stau intr-o garsoniera de 35 de metri patrati vor plati, pentru incalzirea din aceasta luna, circa 432.075 de lei, in timp ce posesorii unor apartamente cu 2 camere vor scoate din buzunar circa 740.700 de lei.
Spre deosebire de caldura, platita la pausal in aproape tot orasul, lucrurile se schimba in cazul incalzirii apei calde. Aici, valoarea facturilor difera in functie de inregistrarile fiecarui punct termic. In medie, fiecare persoana plateste pentru incalzirea apei peste 120 de mii de lei. La un simplu calcul, utilitatile facturate de ENET pentru o familie de 2 persoane, care sta intr-o garsoniera, ajung la circa 680.000 lei. In schimb, pentru o familie de 3 persoane ce locuieste intr-un apartament cu 2 camere, societatea de distributie a agentului termic factureaza aproape 1 milion de lei. In cazul in care numarul de persoane si suprafata locuibila cresc, si facturile se maresc considerabil, la aproape 2 milioane de lei, in cazul unei familii cu trei copii, de exemplu, ce traieste intr-un apartament cu 4 camere.
Gigacalorimetrele si centralele de bloc, solutii costisitoare
Mai fericiti sint locatarii blocurilor care si-au montat gigacalorimetre, pentru ca facturile lor la ENET se reduc cel putin la jumatate. Un astfel de bloc, care a consumat in octombrie circa 6 gigacalorii, la o suprafata totala de 770 de metri patrati, are de achitat o factura de aproximativ 4,8 milioane de lei, cea ce ar insemna cam 380 de mii de lei, pentru un apartament de 60 de metri patrati.
Centralele de apartament constituie solutia la care au apelat o mare parte din locuitorii Focsaniului pentru reducerea costurilor la incalzire, cu toate ca valoarea de achizitie si montarea centralei este amortizata in citiva ani. In plus, pentru aceste persoane creste considerabil factura la gaze naturale. La ora actuala, peste 3.850 de apartamente au renuntat la sistemul centralizat de incalzire. Dintre acestea 3.700 de locuinte s-au debransat pentru montarea unei centrale termice de apartament. Potrivit datelor furnizate de biroul de presa al SC ENET SA, doar 5 blocuri din Focsani au definitivat documentatia pentru montarea unor centrale de bloc.
Focsanenii incearca sa pacaleasca facturile
Facturile emise de Compania de Utilitati Publice acumuleaza alte citeva sute de mii, ce trebuie platite de catre o familie. In functie de numarul de metri cubi de apa rece consumati, o familie plateste in medie cam 100 de mii de lei, in cazul in care are contorizata doar apa rece. La ora actuala, un metru cub de apa costa 13.470 lei, tarif fara TVA. La factura se mai adauga chiria la containerele de gunoi, precum si canalizarea, a carei valoare pe metru cub este stabilita la 4.015 lei, fara TVA.
Focsanenii care au dorit sa-si diminueze si mai mult facturile la CUP, au gasit o modalitate de a-i pacali pe incasatori. Astfel, persoanele care nu si-au montat apometre decit la apa rece, au inceput sa consume, aproape pentru toate treburile casnice, numai apa calda. Dupa cum se stie, cantitatea de apa calda menajera este facturata la pausal, respectiv 3,3 metri cubi de persoana, insa consumul acestor familii depaseste de multe ori aceasta valoare. „Pentru a face economie, cei care nu au contoare la apa calda, o folosesc mai mult, la toaleta sau pentru alte treburi casnice, pentru ca tot este facturata la pausal. Astfel, anumite familii declara cantitati foarte mici la apa rece si, deci, platesc mult mai putin la CUP”, a precizat Stan S., administratorul Asociatiilor de proprietari Nr. 278 si de locatari Nr. 177 din Focsani.
Problema este cunoscuta si la nivelul societatii de distributie a agentului termic, insa singura solutie de stopare a acestui fenomen este montarea de gigacalorimetre la toate scarile de bloc din municipiu. Pina la urma insa, cu aceasta problema se confrunta CUP-ul, care este nevoit sa factureze si cantitatile de apa consumate in plus.
Gazele si energia electrica rotunjesc cheltuielile unei familii
Daca mai punem la socoteala si facturile la celelalte utilitati, ascensor, gaze si energie electrica, o familie cu 2 persoane, cu domiciliul intr-un apartament cu 2 camere, risca sa plateasca in aceasta iarna cel putin 2 milioane de lei. Intretinerea ascensoarelor din blocurile cu 6 sau 8 nivele costa intre 600 de mii de lei si 1,5 milioane de lei, suma care se imparte, de catre asociatie, la numarul de persoane.
Gazele naturale „usuca” buzunarele celor care si-au montat centrale de apartament, insa chiar si asa suma totala de plata este mult mai mica. Exceptind aceste cazuri, intr-un bloc care are un consum total de 186 de metri cubi de gaz, la 24 de persoane, spre exemplu, valoarea facturii la gaze ajunge la 36.418,9 lei, pe fiecare membru al familiei. In cazul energiei electrice, o familie care a consumat circa 80 de kilowati intr-o luna, plateste nu mai mult de 200.000 lei, aceasta fara taxa radio-TV.
Si durerile de cap nu se termina aici. Mai sint si alte facturi, la telefon, la cablu… Si in plus mai trebuie sa si maninci. (Camelia STANILA, Nicoleta DEAC)

Comentarii