Focsanenii, rau-platnici la intretinere?

miercuri, 05 martie 2003, 00:00
4 MIN
 Focsanenii, rau-platnici la intretinere?

Munca celor 25 de functionari ai Primariei care au lucrat la intocmirea anchetelor sociale ale persoanelor care au datorii la ENET mai mari de cinci milioane si mai vechi de trei luni a scos la iveala faptul ca cei mai multi dintre restantierii la intretinere sint rau-platnici, adica au bani dar nu vor sa-si achite facturile. Astfel, in urma anchetelor efectuate, comisia a constatat ca din cele 2.461 de persoane inregistrate la ENET cu datorii mai mari de cinci milioane si mai vechi de trei luni, 1.947 de familii sint rau-platnici. In ceea ce priveste numarul familiilor insolvabile, comisia a inregistrat 637 de cazuri, dintre care 603 primeau deja subventii pentru plata facturii la caldura. In cea de-a doua categorie prevazuta in vechea ordonanta, respectiv in categoria celor pentru care se dadea o recomandare pentru contractarea unui imprumut rambursabil in 24 de luni fara dobinda, comisia de la nivelul Primariei Focsani a inregistrat 94 de cazuri. Conform Ordonantei nr.6, care, la nici o luna de zile de la punerea ei in aplicare a fost abrogata, pentru recuperarea datoriei unitatea furnizoare de agent termic putea trece la executare silita, in cazul familiilor trecute in categoria rau – platnicilor. Insa, odata cu intrarea, in urma cu aproape o saptamina a Ordonantei nr. 5, care abroga Ordonanta nr. 6, datornicii sint impartiti doar in doua categorii, si nu in trei cum au fost initial, respectiv cei care vor fi ajutati si cei care trebuie sa-si plateasca singuri facturile.
"Valoarea ajutorului pe care Primaria trebuie sa-l acorde familiilor cu venituri reduse, conform Ordonantei nr. 5, se ridica la aproximativ cinci miliarde, bani pe care trebuie sa-i platim din bugetul local. Probabil ca se va face o noua rectificare bugetara, pentru ca acesti bani nu au fost inclusi in bugetul din acest an", ne-a declarat Dan Cazaciuc, directorul Directiei de Relatii Externe si Comunicare, din cadrul Primariei Focsani.
Alternativa la plata intretinerii
Potrivit O.U.nr.5, consumatorii vor avea si posibilitatea sa opteze pentru un sistem alternativ de plata a facturilor la ENET, in functie de varianta stabilita la nivel de asociatie. Astfel, proprietarii isi vor putea achita intretinerea in transe lunare egale pe tot parcursul anului, in transe lunare egale diferentiate in sezonul rece si in restul anului sau, ca si pina acum, in transe diferentiate lunare. In cazul transelor lunare egale pe perioada unui an, se va estima consumul pe familie anual, in functie de consumul din anul anterior, apoi se va face impartirea egala pe fiecare luna. De exemplu, daca o familie consuma intr-o iarna agent termic de 12 milioane de lei, va plati lunar cite un milion de lei, pe tot parcursul anului. In cazul variantei de plata in transe lunare diferentiate, pentru perioada noiembrie – martie va fi achitata o factura stabilita pe baza mediilor lunare pentru intervalul similar din anul anterior, urmind ca diferenta de plata sa fie esalonata pentru perioada martie – noiembrie.
Ajutoare de miliarde, pentru familiile sarace
Tot potrivit Ordonantei nr.5, in functie de venitul mediu lunar pe membru de familie s-au stabilit si noi ajutoare pentru incalzirea locuintei. Astfel, in cazul in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de pina la 750.000 de lei, cuantumul ajutorului lunar poate fi de 1.656 000 de lei pe luna in sezonul rece sau de 690.000 de lei pe luna in transe egale pe o perioada de 12 luni. Familiile sau persoanele singure, cu un venit net mediu lunar pe persoana cuprins intre 750 mii lei si 1.000.000 lei, pot primi 1.080.000 lei lunar in perioada sezonului rece sau 450 mii lei lunar, in transe egale pe 12 luni. Daca venitul se inscrie intre 1.000.001 si 1.250.000 de lei, ajutorul consta in 720.000 de lei pe luna in sezonul rece sau de 300.000 de lei pe luna esalonat pe perioada unui an. Cei care se incadreaza in marja 1.250.001 – 1.500.000 de lei beneficiaza de un ajutor lunar de 480.000 de lei in sezonul rece sau de 200.000 de lei pe o perioada de un an. Veniturile cuprinse intre 1.500.001 si 1.750.000 de lei aduc ajutoare de 360.000, respectiv 150.000 de lei, iar cele cuprinse intre 1.750.001 si 2.106.000, ajutoare de 240.000, respectiv 100.000 de lei in transe lunare timp de un an. Pentru familii si persoane singure cu venituri de pina la 750.000 de lei pe luna beneficiare de ajutor social, ajutorul pentru incalzirea locuintei se majoreaza cu 20%, fara a depasi cheltuielile cu incalzirea si apa calda menajera. Familiile care se incalzesc cu ajutorul gazelor naturale si au un venit net mediu lunar pe persoane de pina la 1.053.000 lei vor primi un ajutor lunar de 550 mii lei in sezonul rece, cele care au venituri cuprinse intre 1.053.001 si 1.287.000 lei beneficiaza de un ajutor de 330 mii lei in sezonul rece, iar familiile care au venituri cuprinse intre 1.287.001 si 1.638.000 vor fi ajutati cu suma de 165 mii lei in sezonul rece.
Actele necesare primirii acestui ajutor
Cererea pentru acordarea ajutorului lunar pentru incalzire o poate depune proprietarul locuintei, pentru locuinta de domiciliu, sau titularul contractului de chirie. La dosar sint necesare: o cerere tip, care se ridica de la administratorul asociatiei de proprietari sau de la Primaria municipiului Focsani, acte doveditoare privind componenta familiei, respectiv copii buletine sau carti de identitate, cu mutatia stabilita, precum si ale copiilor care locuiesc efectiv cu acestia si sint luati in calcul la stabilirea cheltuielilor de intretinere a locuintei. De asemenea, focsanenii trebuie sa anexeze la dosar acte doveditoare a veniturilor, pentru luna la care se referea cererea, cum ar fi adeverinta de salariat, cupoanele de pensie, cupoanele de somaj, alocatii sau alte venituri. Cererile si actele doveditoare se depun prin intermediul administratorului asociatiei de proprietari la Primaria municipiului Focsani, pina la data de 20 a lunii curente, pentru luna anterioara. (Lacramioara BOTEZATU)

Comentarii