Focsaniul, ros de omizi

joi, 14 august 2003, 23:00
2 MIN
 Focsaniul, ros de omizi

Copacii din spatiile verzi ale orasului si din parcuri au inceput sa se usuce, atacati de omida paroasa a dudului. Unitatea fitosanitara din cadrul Directiei Agricole a emis, inca din data de 30 iulie, buletine de avertizare in privinta pericolului pe care il reprezinta aceste omizi. Cu toate acestea, foarte multi copaci au fost distrusi in totalitate din nepasarea oamenilor sau din lipsa de responsabilitate a autoritatilor care ar fi trebuit sa ia masuri.
In acest timp, sute de copaci s-au transformat in adevarate uscaturi pentru salvarea carora nu mai exista nici o solutie. „Noi am informat in urma cu doua saptamini toate primariile si toate centrele agricole despre pericolul pe care il reprezinta acest daunator. In prima faza nu trebuia decit sa taie partea de copac afectata si sa o distruga prin ardere si copacii erau salvati”, ne-a declarat inginerul Mihai Lipan, purtatorul de cuvint al Unitatii fitosanitare din cadrul Directiei Agricole.
Studiile facute de specialisti au demonstrat ca omida paroasa a dudului este un daunator polifag care ataca de la pomi fructiferi pina la copaci si vita de vie. Daca pentru livezile sau pomii aflati in curtea taranilor responsabilitatea revine satenilor, nu acelasi lucru se poate spune si despre parcurile din oras, care intra in atributia Directiei de Dezvoltare a Serviciilor Publice sa-i ingrijeasca. „Noi am mai dat pentru paianjeni acum doua saptamini niste substante ca erau paianjeni si in gardul viu. Acum avem o substanta care costa doua milioane litru. Am dat si astazi si mai dam si miine si poimine”, ne-a declarat Filipache Sirbu, seful acestui serviciu.
Pericol si mai mare la anul
Specialistii de la Directia Fitosanitara sustin ca omizile au devenit mult mai virulente datorita conditiilor atmosferice prielnice. In fiecare an exista doua generatii de acest tip de daunatori. Prima ataca in luna iunie si a doua ataca in iulie. In situatia in care prima generatie de daunatori nu este combatuta, cea de a doua este mult mai periculoasa si produce pagube mult mai mari. Dupa aparitia daunatorului pe ramurile copacilor se instaleaza o pinza de paianjen. Din acel moment in citeva zile ramurile copacului incep sa se usuce. In doar citeva zile copacul este uscat. „Daca in acest an nu se intervine in forta, la anul atacul acestora va fi si mai periculos. La inceputul iernii, omida se ascunde in pamint unde rezista pina la anu’, cind va ataca din nou pomii”, ne-a precizat inginerul Mihai Lipan.
Cea mai afectata zona a judetului este cea de ses, unde daunatorii au distrus sute de pomi. (Anca GIRNEATA)

Comentarii