Gauri negre in bugetul spitalelor

luni, 25 august 2003, 23:00
3 MIN
 Gauri negre in bugetul spitalelor

Cheltuielile de miliarde facute de spitale din judet nu sint justificate. Controale efectuate de reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au aratat ca foarte multe din achizitiile facute de managerii unitatilor spitalicesti din judet au incalcat legislatia in domeniu. Principalele nereguli constau in lipsa licitatiilor prin Internet si nerespectarea legii privind achizitia la cel mai mic pret. Daca la Spitalul Judetean au fost descoperite datorii nejustificate de 60 de miliarde de lei, la spitalele din teritoriu situatia este si mai dezastruoasa. Din acest motiv, mare parte din datoriile acumulate de spitalele vrincene nu vor fi decontate.
Spitalelor orasenesti din Panciu si Vidra nu le vor fi decontate nici un leu din datoriile de miliarde pe care le-au acumulat pina in acest moment. Situatii asemnatoare se inregistreaza si la alte unitati spitalicesti cum ar fi Spitalul Judetean Focsani, precum si spitalele din Odobesti si Dumbraveni, unde doar o parte din cheltuieli au indeplinit criteriile stabilite de lege si vor fi decontate de Minister. Singurul spital din judet care va fi absolvit de datorii este Spitalul Municipal Adjud, unde lucreaza ca medic chirurg chiar directorul CJAS, Gheorghe Bercea. In urma controalelor efectuate la cererea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-a descoperit ca foarte multe din achizitii nu au respecat legislatia in vigoare. „Pricipalele criterii urmarite au fost achizitiile prin sistem public de licitatie si cumpararea unor produse la cele mai mici preturi practicate de ofertanti. Daca nu s-au respectat aceste cerinte, datoriile nu vor fi suportate de minister”, ne-a declarat medicul Gheorghe Bercea, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
Din cele aproximativ 120 de miliarde de lei, datorii pe care Spitalul Judetean le-a acumulat catre furnizori, vor fi decontate doar aproximativ 60 de miliarde. Potrivit informatiilor funizate de conducerea CJAS, cea mai grava situatie se inregistreaza la Panciu si Vidra unde cheltuielile facute in afara bugetului nu au nici un fel de acoperire. Datoriile la spitalele amintite au trecut de un miliard de lei. Aceeasi situatie se inregistreaza si la Marasesti, unde bilantul a aratat ca spitalul are debite de mai bine de un miliard de lei. Spre deosebire de Panciu si Vidra, spitalul din Marasesti va primi de la minister doar 150 de milioane de lei, suma total insuficienta pentru acoperirea tuturor cheltuielilor facute.
Dintre spitalele teritoriale, cele mai mari datorii le-a acumulat Spitalul Dumbraveni, care a ajuns la o suma de peste 4 miliarde de lei. In urma cu aproape un an, conducerea spitalului mentionat a fost acuzata ca a facut cheltuieli de peste un miliard de lei pentru cumpararea unor antibiotice de generatia a patra, pentru care nu s-a gasit justificarea. Achizitia facuta a atras atentia organelor de ancheta care au demarat o serie de investigatii ramase in coada de peste. Dupa aceasta isprava, din cele peste 4 miliarde de lei, doar 800 de milioane de lei vor fi suportate de la buget.
Managerii trasi la raspundere?
Situatia extrem de grava prin care trece sistemul sanitar va fi pusa tot pe seama mangerilor unitatilor spitalicesti. Datoriile neacoperite vor fi evaluate de Corpul de Control al Ministerului. „In situatia in care cei care au facut cele mai mici oferte la licitati nu si-au onorat comenzile, si conducerea spitalelor a fost nevoita sa gaseasca alt furnizor, nu putem sanctiona managerii spitalelor. De altfel nu se urmareste neaparat sanctionarea acestora. Acest lucru depinde de Corpul de Control al Ministerului”, mai spune Gheorghe Bercea, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
Pentru datoriile pe care le-au acumulat si care nu vor fi decontate din bugetul asigurarilor de sanatate, directorii spitalelor vor trebui sa dea socoteala si sa gaseaca o modalitate pentru a achita aceste sume. „Probabil restul va fi suportat din serviciile medicale pe care spitalele le vor face in continuare. Trebuie sa se gaseasca o solutie si pentru aceste datorii”, este de parere directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. (Anca GIRNEATA)

Comentarii