Golanie

joi, 04 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Golanie

Intr-un judet in care baronul a ridicat cumetria la rang de lege, saracul tot sarac ramine, iar bogatul, …mai bogat decit este. Printr-un concurs de imprejurari, organizat ca la carte, Primaria a ajuns sa cedeze cele 56 de apartamente sociale, construite in strada Capitan Cretu Florin, pentru a le servi pe tava Consiliului Judetean. Lasind sarmanii fara casa si speranta pentru a le da tot celor cu dare de mina o locuinta pomana cu chirie, pe cinci ani. Ieri, pe nepusa masa, primarul orasului a anuntat ca in cele 4 blocuri din cartierul Sud isi vor gasi adapost judecatori, procurori, politisti, angajati ai Armatei, toti cei care au trecut de prima tinerete si n-au reusit sa-si cumpere o casa! Le-o va da Consiliul Judetean, pe criterii selective.
Apartamentele cu 2 si 3 camere, executate in conditii care au atras pina si invidia prefectului George Baesu cind le-a vazut, daca va mai amintiti, la momentul receptiei tehnice de acum doua saptamini nu vor incape pe mina muncitorilor, asa cum era de asteptat. A celor care nu au avut niciodata casa de la stat si, din cauza unor motive obiective, au ajuns sa stea cu chirie fiecare pe unde-a gasit, cu copii dupa ei, trudind de dimineata pina seara pentru un salariu minim pe economie.
Ieri, primarul Decebal Bacinschi a anuntat ca in cele 4 blocuri vor locui angajati din institutiile din subordinea Consiliului Judetean, angajati alesi pe criterii stabilite de acelasi consiliu. Toti cei care sperau la o casa in blocurile recent construite, si sint destui, n-au decit sa-si ia gindul, sa caute alte solutii.
Primarul declara ca aceste apartamente nu ar fi avut, teoretic, cui sa le dea. „Sint in jur de 1200 de cereri pentru locuinta. 400 pica, pentru ca au mai avut casa de la stat si le-au vindut. Mai ramin 7-8 sute de cereri care nu se incadreaza. Sa ne intelegem. In aceste locuinte nu poti lasa pe oricine. In G2 stiti ce-am patit. Pentru ei avem caminul ISEH, G2… Astea arata foarte bine. Ce daca sta un judecator?! Avem nevoie de el, avem nevoie de specialisti”, a indrugat primarul, iritat peste masura de insistenta de a se lamuri oricine a cui sint aceste blocuri (Primaria sau Consiliul Judetean sau alta institutie!?) si de ce aceste locuinte au devenit dintr-o data locuinte de serviciu.
N-au fost si nu sint cereri?
A incercat o explicatie secretara Consiliului Local, Luminita Nicolau! „Nu. Cind a inceput constructia, nu erau cereri. Nu sint cereri pentru locuinte sociale nici astazi”.
Se intelege, prin urmare, avind in vedere declaratiile autoritatilor, urmatoarele: Primaria nu avea nevoie de aceste blocuri si totusi a cerut un credit pentru construirea lor. Ministerul Transporturilor si Locuintei, condus de Miron Mitrea, s-a rugat de concernul Mivan Kier sa devina garant al creditului extern, fapt afirmat de inspectorul sef Dumitru Banu, la receptia tehnica a lucrarilor, pe 14 august a.c.. Mivan Kier n-a putut face singur sapaturile si sa toarne fundatia si a apelat la subantreprenorul Aispa Stars ’95, adica la cunoscutul afacerist Corneliu Prunache, dupa cum a declarat primarul. Lucrarile s-au derulat pe banii concernului Mivan Kier, spune inspectorul ex-MLPAT, Dumitru Banu. Primaria a scos din bugetul local cinci miliarde de lei pentru sistematizari, lucrari pe care le face tot firma lui Prunache si CUP, Electrica, Romtelecom. Iar la final, Primaria nu beneficiaza de aceste apartamente, 32 cu 2 camere si 24 cu 3 camere, pentru a le da sarmanilor. De ce?
Pe de o parte, nu sint cereri, dupa cum a spus primarul si secretara CL, Luminita Nicolau. Pe de alta, daca ar fi, nu oricine poate intra aici sa locuiasca in urmatorii cinci ani, pentru ca „sint conditii incredibile”, dupa cum a apreciat prefectul. „Ne-am intilnit si am stat de vorba si am hotarit sa le dam Consiliului Judetean, care sa le repartizeze institutiilor din subordine”, declara Bacinschi. Nimic rau in asta. Numai ca de aceste locuinte date de pomana cu o chirie de 120 de mii de lei pe luna, timp de cinci ani, vor beneficia oameni care au deja unde locui. Un judecator, un politist, un bugetar al Consiliului Judetean nu-si permite oare un apartament de Doamne-ajuta, dupa ce a implinit virsta de 35 de ani? Se pare ca nu, si de aceea Consiliul Judetean, reprezentat prin Marian Oprisan, sare in ajutor.
Locuintele vor fi repartizate fara sa treaca prin Consiliul Local, evident. Se vor alcatui liste in fiecare institutie din subordinea Consiliului Judetean, listele se vor transmise la Consiliul Judetean, Consiliul Judetean va stabili criteriile de selectie si le va distribui, in maxim 15 zile. Nu este de ignorat faptul ca Focsaniul mai are doua blocuri de locuinte sociale, L1 si L2, respectiv blocul Turn din Sud, asa cum este cunoscut, unde mai sint disponibile vreo 30 de apartamente de serviciu. In aceste locuinte stau diversi angajati ai institutiilor bugetare, promovati in ultimii ani in functii care mai de care mai banoase! Si care, vezi Doamne, nu si-ar permite nici acum, nici in urmatorii ani, sa iasa de sub mila publica si sa-si cumpere o casa. Va lasam pe dumneavoastra sa judecati lucrurile. (Cristina LAZARIN)

Comentarii