Gratuitele si compensatele mai ramin „in ceata”

joi, 31 martie 2005, 23:00
3 MIN
 Gratuitele si compensatele mai ramin „in ceata”

Medicii de familie si farmacistii sint in „ceata” in ceea ce priveste noile liste cu medicamente compensate si gratuite care vor intra in vigoare peste citeva zile. Ministerul Sanatatii a anuntat ca noile liste vor fi operationale din data de 4 aprilie. Lista prezentata Guvernului cuprinde medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala. Noul sistem, elaborat de specialistii Comisiei de Strategie Terapeutica a Ministerului Sanatatii, cuprinde trei liste de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%. Desi sistemul de compensare de 90% va fi valabil pentru toata lumea, nu numai pentru pensionari, aceasta compensare se va aplica doar listei A, care cuprinde un numar de 119 denumiri internationale (DCI), fata de 147 cite erau pina acum. Aceasta lista cuprinde doar medicamente pentru boli obisnuite, care sint mai ieftine.
Sanctiuni pentru risipa de pastile
In premiera, in sistemul de compensare a medicamentelor au fost prevazute si o serie de masuri destinate evitarii consumului excesiv de medicamente finantate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Practic, va exista o lista cu caracter mai larg, social (Lista A), in care medicamentele vor fi compensate in procent de 90% din pretul de referinta, care va cuprinde medicamente uzuale folosite in terapie. Lista B va cuprinde medicamente compensate in procent de 50% din pretul de referinta, iar in cadrul acesteia asiguratii vor beneficia de o singura prescriptie compensata pe luna, in care vor fi inscrise cel mult trei medicamente a caror valoare totala nu poate depasi suma de 3 milioane de lei inainte de compensare. In premiera, medicii de familie si specialistii din ambulatoriu care vor incalca regulile de prescriere a medicamentelor de pe lista B vor fi penalizati cu retinerea sumei de 10 milioane de lei din veniturile realizate ca urmare a contractelor de furnizare de servicii medicale incheiate cu casele de asigurari sociale de sanatate, dupa cum au anuntat oficialii Ministerului Sanatatii. „La repetarea acestor fapte in termen de 6 luni, medicii de familie risca suspendarea contractelor incheiate cu casele de asigurari pe o perioada de 6 luni, iar specialistii din ambulatoriu suspendarea pe o perioada de 3 luni a acestor contracte. Daca regulile vor fi incalcate si dupa aceste sanctiuni atunci se va trece la rezilierea contractelor de furnizare de servicii medicale”, se arata in circulara Ministerului Sanatatii. Pe perioada suspendarilor, pacientii vor fi redistribuiti altor furnizori de servicii medicale, pe baza optiunilor fiecaruia dintre ei, de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. In cea de-a treia lista, medicamentele sint compensate in procent de 100%. In lista C, cu gratuitati, numarul de DCI va fi de 267 fata de 248 cite erau pina acum.
Farmacistii nu au primit noile liste
Dupa cum a anuntat Ministerul Sanatatii, pentru elaborarea noii liste au fost consultati si reprezentantii Colegiului Farmacistilor, care si-au dat avizul favorabil. In farmacii, sistemul va fi operational abia dupa ce vor fi instalate soft-urile cu noile date ale sistemului de compensare a medicamentelor. Farmacistii focsaneni spun ca, pina cind sistemul va fi implementat, nu stiu ce sa le spuna clientilor care intreaba de medicamente compensate, deoarece majoritatea au auzit din presa ca se schimba sistemul de compensare. „Noi nici macar nu am vazut listele in forma finala. Nu am primit nimic de la Colegiul Medicilor. Oamenii vin si intreaba despre ce fel de medicamente vor fi compensate si cu cit, insa noi nu le putem da un raspuns, pentru ca nici noi nu stim. Oricum, nici bani nu am primit inca, iar plafonul l-am terminat de mult timp, de doua saptamini nu mai eliberam nimic compensat”, ne-au spus reprezentantii din cadrul lantului de farmacii „Multifarm”. Cei care doresc sa afle la ce farmacii se mai pot duce cu retetele compensate trebuie sa sune la 0800800950, numarul gratuit al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vrancea, dar la capatul firului nu raspunde decit o voce inregistrata. Cit priveste conducerea CJAS Vrancea, eforturile noastre de a o contacta in legatura cu implementarea noului sistem de compensare la nivel local au fost in zadar. (Andreea GRISA)

Comentarii